avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie crestere copil - nu s-a facut cerere, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie crestere copil - nu s-a facut cerere, acum angajatorul vrea incetarea contractului de munca

Buna dimineata! Sotia mea a nascut acum 2 luni. Nu si-a luat nicio zi de concediu prenatal si in acest context i-au ramas 4 luni de postnatal. Ei, inainte sa nasca a discutat cu suful ei ca se va intoarce la job imediat dupa ce perioada legala de acordare a postnatalului va expira. Zilele acestea a fost anuntata prin mail ca, datorita situatiei economice, raporturile de munca vor inceta la 01.08.2010, data la care expira si postnatalul. M-am uitat in "Codul muncii" si am vazut ca nu poate fi data afara timp de 2 ani, decat in cazul de faliment al firmei, dar nu se pune problema, deoarece societatea va continua sa-si desfasoare activitatea, sau in caz de reorganizare judiciara. Vis-a-vis de ultima notiune sunt un pic in ceata. Din ce-am priceput eu, aceasta reorganizare trebuie ceruta, in momentul in care societatea intra in incapacitate de plata, de unul sau mai multi creditori. Noi, datorita faptului ca, initial, discutase sa se intoarca la job, n-am depus dosarul pentru indemnizatie crestere copil. Acum, in urma raspunsului pe care l-a primit de la firma, ne vedem nevoiti sa facem acest lucru, dar aici intervine alta problema. sotia mea este din februarie 2010 si PFA.
1) Ce inseamna faptul ca raporturile de munca vor inceta?
2) Societatea o poate concedia in aceasta perioada?
3) Care sunt "chichitele" prin care se pot debarasa de ea?
4) Daca este PFA are dreptul sa mai primeasca aceasta indemnizatie?
5) Daca nu are dreptul la indemnizatie cam ce ar fi de facut?
Va multumesc anticipat si, in masura in care cunoasteti mai bine decat mine legislatia din Romania, as dori sa-mi dati trimitere la normele legale aplicabile cazului de fata..

Cel mai recent răspuns: makro , utilizator 11:39, 4 Iunie 2010
1) Ce inseamna faptul ca raporturile de munca vor inceta?
R: Isi suspenda activitatea ca PFA, care presupune cerere la Camera de comert, apoi de la judecatorie i se elibereaza o decizie de suspendare (poate ajunge si pana la 2 luni de asteptare). Fara aceasta decizie , Primaria nu cred ca va primeste dosarul pentru CIC.

2) Societatea o poate concedia in aceasta perioada?
R: Nu poate cf art 60 lit (e)/c muncii si art 21 lit (d)/ OU 96/2003 - privind protectia maternitatii

3) Care sunt "chichitele" prin care se pot debarasa de ea?
R: Nu au asemenea "chichite" intrucat doamna solicita suspendarea contractului cf art 51 lit (a)/C muncii, pentru intrarea in CIC

4) Daca este PFA are dreptul sa mai primeasca aceasta indemnizatie?
R: Idem raspunsul de la intrebarea nr. 1
5) Daca nu are dreptul la indemnizatie cam ce ar fi de facut?
R: Are dreptul la concediu si indemnizatie pentru CIC conf OU 148/2005
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
Bruta, utilizator
Bruta, merci fain pentru lamuriri. Faza e ca nu vrea sa renunte la PFA, deci trebuie sa gasim alte solutii de "subzistenta". Oricum, iti multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - indemnizatie crestere copil. makro makro Daca sotia mea este PFA, isi poate trece cartea de munca pe PFA? PFA ce contributii trebuie sa plateasca la stat pentru asigurati (angajati cu CIM)? De fapt ma ... (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copiluiu pentru barbati sau cum se numeste..... narcis_vl_ro narcis_vl_ro buna ziua 1 -as vrea sa stiu si eu eu daca eu ca barbat pot beneficia de concediu de cresterea copilului timp de 2 ani.sotia nu a lucrat nici unde in ultimul ... (vezi toată discuția)
Demisie - postnatal Kitte Kitte Buna ziua. In prezent am 2 contracte de munca si sunt insarcinata. In februarie voi intra in prenatal la ambele locuri de munca, urmand sa finalizez ... (vezi toată discuția)