avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de cresterea copiluiu pentru barbati sau cum ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de cresterea copiluiu pentru barbati sau cum se numeste.....

buna ziua
1 -as vrea sa stiu si eu eu daca eu ca barbat pot beneficia de concediu de cresterea copilului timp de 2 ani.sotia nu a lucrat nici unde in ultimul an, dar eu sunt angajat din 24 martie 2007 cu toate cotizatiile la zi.intreb acest lucru deoarece am auzit ca nu beneficiez de acest concediu daca decat unul din parinti lucreaza.
2 -daca mi-am luat tot concediul de odihna mai pot beneficia de acest concediu?
3 - ce drepturi mai am si ce bani mai pot primi de la stat pentru nastere?
4 - cam cat as pierde la salariu daca intru in concediu de cresterea copilului?
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 13:11, 3 Noiembrie 2009
Da, puteti sa beneficiati de concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani in calitate de tata.
Conditia este sa fi avut timp de 12 luni inaintea nasterii copilului venituri supuse impozitului pe venit si din ce spuneti, aveti.
1. Efectuarea concediului de odihna nu va afecteaza, doar daca ati avut concedii fara plata
2. Daca faceti o cerere la societate, aveti dreptul la un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului, conform Contractului colectiv de munca la nivel national, pe care va sfatuiesc sa-l cititi, ca sa aveti argumente in fata sefului
3. Puteti intra in concediu crestere copil oricand doriti dupa nasterea copilului si va puteti intoarce cand doriti la lucru, pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului; trebuie sa faceti o cerere de suspendare a contractului de munca ptr. concediu crestere copil si sa anexati o copie a certificatului de nastere a copilului; contractul de munca se suspenda prin inregistrarea unei decizii la ITM si isi inceteaza suspendarea la intoarcerea dvostra la lucru, tot in urma unei decizii inregistrata la ITM.
4. La intoarcerea la lucru beneficiati de deducere suplimentara la impozitul pe venit (platiti impozit pe salariu mai mic)
5. Indemnizatia ptr. acest concediu este de 85% din media veniturilor dvoastra din ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului (minim 600 lei, maxim 4000 lei)

daca lucrez la stat(politie) trebuie indeplinite alte forme in legatura cu "Daca faceti o cerere la societate, aveti dreptul la un salariu mediu pe unitate la nasterea copilului, conform Contractului colectiv de munca la nivel national, pe care va sfatuiesc sa-l cititi, ca sa aveti argumente in fata sefului"
Cititi in Statutul politistului sau in Regulamentu intern al dvs. ce scrie in legatura cu acest lucru. S-ar putea sa aveti prevederi mai avantajoase.
deci sa inteleg ca daca sotia nu are loc de munca si nu a lucrat in ultimul an eu pot linistit sa intru in concediu de cresterea copilului timp de maxim 2 ani.
iar un caz ipotetic daca pana in 20 februarie 2010 eu mi-am luat toate zilele de concediu de odihna pe acel an iar sotia naste pe 1 martie pot sa imi iau concediu de cresterea copilului sau nu? afecteaza cu ceva anume?
va multumesc
1. Nu are nici o legatura CO cu CCC.
2. CIM se suspenda nu inceteaza. Ramaneti salariatul aceleiasi institutii numai ca o perioada de timp aveti CIM suspendat.

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie 2013 pentru cic 3 ani probleme medicale robermar robermar Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele: beneficiez de indemnizatie crestere copil pana la varsta de 3 ani pt probleme medicale. Copilul implineste 2 ani in 6 ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic anca13 anca13 buna ziua. o persoana aflata in CIC, doreste sa revina la serviciu. angajatorul este obligat sa o primeasca? exista o perioada minima de timp in care ... (vezi toată discuția)
Sarcina si concediu fara plata emy79 emy79 X-( sunt in concediu fara plata dupa cei doi ani de crestere copil ,problema este ca sunt iar insarcinata si as dori sa stiu daca fiind in concediu fara plata ... (vezi toată discuția)