avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Activitate andrub

Activitate andrub

tudorvaleriu a scris:


4. - Cand va intra in CCC2 poate opta pentru varianta pana la varsta copilului de 1 an caz in care poate primi indemnziatia pana la 3.400 lei daca din adeverinta de la dosarul pentru CCC1 reiese ca 85% din media veniturilor nete este mai mare de 1.200 lei.
- Daca va relua activitatea inainte de a implini copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 1 an si 10 luni (se scad cele 2 luni care va sunt rezervate dvs., tatal copiilor).




Va multumesc pentru raspuns. As mai avea cateva nelamuriri:

1. Daca optam pentru cel de-al doilea copil pentru o perioada de 1 an, dosarul pentru CCC2 il depunem imediat dupa nastere, iar daca optam pentru doi ani il depunem la sfarsitul CCC1?

2. Perioada de suprapunere va fi din ianuarie 2015-octombrie 2015, iar in cazul in care optam pentru un an, CCC1 se finalizeaza in octombrie 2015 iar CCC2 in noiembrie 2015 (scazand cele doua luni ale tatalui). In acest caz, pentru perioada februarie-octombrie vom primi 85% din ultimile venituri (pentru ca depasesc 1200 de lei) + cei 600 de lei?

Multumesc!

Buna ziua,

as dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia pentru al doilea copil, in urmatorul caz:

-sotia se afla in CCC1 pana la data de 18.10.2015 (cu incepere in 19.09.2015 pentru ca eu am ales sa nu beneficiez de luna celuilalt parinte), si beneficiaza de suma maxima de 1200 de lei;
-in 20.01.2015 este dpn pentru al doilea copil. Din ce am inteles din discutiile anterioare, sotia nu va beneficia de concediul de maternitate, si va incepe direct CCC2. Ce inseamna aceasta prelungire corespunzatoare a CCC1? Indemnizatia va ramane tot 1200 de lei daca opteaza pentru doi ani? Dar daca va opta pentru 1 an CCC2, se vor lua in calcul ultimele venituri dinaintea CCC1, respectiv 85% in limita a 3400 de lei, dupa care va beneficia de stimulentul de insertie?

Ca de obicei,
va multumesc anticipat!
Pai trebuie sa fie trecut in ea, ca sa aiba calitatea de proprietar. El tocmai asta evita, pentru a nu fii nevoit sa plateasca taxa. Deci sa inteleg ca singurul minus este ca nu pot radia masina, si trebuie sa pastrez CIV la mine si eventual sa precizez in contractul de comodat ca ma oblig sa nu o radiez pe perioada contractului, asta pentru linistea lui.
norbi00 a scris:


p.s. Cartea de identitate a vechiculului sa ramana la dumneavoastra pana se va face un contract de VC deoarece daca omul vinde masina la fier vechi o sa zica ca nu mai are reziliaza contractul iar dumneavoastra nu veti putea radia masina si veti plati impozit chiar daca nu o folositi.


Nu o sa se faca VC. Practic eu ii vand masina, dar daca o vand cu VC el va trebui sa achite taxa, care e ca si valoare cat masina. Pentru impozit nu e problema, tocmai de accea fac si acest contract de comodat, sa am siguranta ca imi trimite banii.

Inca comparatorul mi-a cerut si CIV-ul, ca sa poata sa faca ITP-ul. Aici insist cu intrebarea, ar putea sa existe ceva complicati pentru mine daca ii dau si cartea de identitate a masinii? Multumesc

Buna ziua,

am inteles ca exista posibilitatea instrainarii unui autoturism printr-un contract de comodat incheiat la notar. As dori sa stiu daca prin aceasta modalitate pot sa incredintez toate actele masinii comodatarului (inclusiv CIV sa poata face ITP) si daca eu ca si comodant sunt protejat in cazul eventualelor amenzi sau daune pe care comodatarul le poate cauza in numele meu.

Ar mai fii si alte alternativela acest contract? Multumesc
tudorvaleriu a scris:



2. - Daca ati optat pentru CCC pana la 1 ani veti putea beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
- Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani veti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce a implinit copilul 1 an.


Sa inteleg ca varianta putem alege din start doi ani, iar daca este nevoie poate reincepe serviciul dupa un an, beneficiind astfel de stimulentul de insertie?



4. Din Legea 2010/1999 privind concediul paternal:

Art. 1.
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.


Tot in aceasta lege se mentioneaza si de acele 10 zile de concediu pentru tata, in cazul in care a obtinut acel atestat pentru cursul de puericultura? Presupun ca pentru acordarea celor 10 zile, impreuna cu cele 5 trebuie sa prezinte si acest certificat la angajator. Va multumesc inca odata.

Buna ziua, vin si eu cu cateva intrebari, la care va multumesc anticipat pentru raspuns:

Sotia mea urmeaza sa nasca in luna Octombrie, si tot ea va beneficia de CCC(insa suntem amandoi angajati si avem ultimele 12 luni cotizate);

1. Nu suntem hotarati daca va sta 1 an sau 2 ani. Poate sa faca cererea pentru doi ani, iar dupa primul an (sau primele 11 luni) sa solicite reinceperea activitatii si sa beneficieze de stimulentul lunar pentru urmatorul an?
2. Concediul de 5 zile pentru tatal, am inteles ca se poate prelungi la 15 zile (daca se face un curs de puericultura). Se poate beneficia de acest concediu de exemplu din prima zi de nastere? Este nevoie de ceva acte pentru angajator? Presupun ca este vorba de zile lucratoare?
3. In cazul in care doresc sa optez pentru acea luna de CCC o pot face oricand pe parcusul CCC al sotiei?
Buna ziua,

Ni s-a cerut sa inscriptionam masina unei firme de transport persoane cu "CONTROL TRAFIC" si sa o dotam cu girofar galben, urmand ca masina sa fie folosita pentru controlul soferilor angajati la respectiva frima. Vroiam sa va intreb daca se poate realiza acest lucru in mod legal, sau daca nu, care ar fi varianta cea mai buna pentru a inscriptiona masina ( ma gandeam la varianta Traffic Control)

Multumesc
Răspuns la discuția inchiriere fara contract
Va multumesc mult pentru raspund, il consider foarte util. S-a rezolvat pana la urma problema, intr-adevar era vorba de un telefon mai nou. Un sfat pentru restul, in situatii asemanatoare sa nu se lase intimidati, si sa nu plateasca in plus. S-a rezolvat problema, mi-a fost returnat buletinul, pentru ca a vazut ca nu merge si de pe mine nu poate scoate bani in plus.
Am inchiriat de la un cetatean (persoana fizica) un anumit gadget pentru 24 ore, iar ca si garantie i-am lasat buletinul si i-am achitat suma pe care o doreste. Parea de incredere. Astazi, cand i-am returnat produsul, a zis ca are o defectiune tehnica, pe care eu nu am sesizato, si ca il costa aproape dublu suma pe care eu i-am platito. In mod cert nu prezinta o defectiune, pentru ca daca ar fi avut, i-as fi achitat paguba. Acum refuza sa imi returneze buletinul, si automat eu sa ii returnez produsul. Stiu ca nu exista modalitate legala de rezolvare a problemei, in lipsa unui contract. Exista vreo solutie de rezolvare a acestei probleme? Daca da, cum? Multumesc!