avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Activitate pakos

Activitate pakos

Buna ziua.
Am sa va raspund punctual:
1. Da, in temeiul acestei prevederi legale din Codul Muncii:
Art. 31(4^1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
2. Da, in temeiul urmatorului aliniat din cadrul aceluiasi articol:
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă. aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
Nu se percepe nicio taxa de timbru. Studiati prevederile Codului Muncii coroborate cu cele ale Legii 146/1997
Răspuns la discuția Fisa postului
Stimate domnule avocat, nu am pus la indoiala faptul ca vorbiti sau nu neargumentat. Intr-adevar, paragrafele din Codul muncii pe care le-ati citat in postul anterior sunt in sprijinul afirmatiei dumneavoastra.
Insa, ele se interpreteaza in coroborare si cu alte articole din acelasi act normativ, cum ar fi:
Art. 10.
Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.
Art. 40
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi;
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor.
Ca urmare, executarea contractului de munca se realizeaza în cadrul raportului de subordonare dintre angajator si salariat, angajatorul fiind îndreptatit sa schimbe conditiile de prestare a muncii, în virtutea prerogativei sale de directie.
Astfel, eu consider ca nu constituie o modificare a contractului individual de munca schimbarea sau adaugarea unor atributii prevazute in fisa postului, cu rezervele aratate in postul anterior (nu se modifica natura muncii), de exemplu: pastrarea denumirii functiei insa atributiile noi, adaugate in fisa postului, au alta natura si corespund, în fapt, unei functii cu un alt specific, ceea ce conduce la concluzia ca, în realitate, a avut loc o modificare a unui element esential al contractului individual de munca si anume felul muncii. Scopul instituirii unui astfel de document ca instrument in cadrul unei organizatii este cel de a aduce avantaje ambelor parti aflate, cu buna credinta, in acest raport juridic: pentru angajator: flexibilizarea procesului muncii, instituirea de atributii clare functie de pregatirea profesionala si aptitudinile necesare ocuparii respectivei functii, normarea muncii, etc; pentru salariat: organizarea eficienta a muncii, identificarea rolului sau in cadrul organizatiei, relatiile sale pe verticala si orizontala in cadrul firmei, etc. Organizatia poate fi privita ca un organism viu, mereu in schimbare de la o zi la alta. Ca urmare, atat factori externi cat si interni din cadrul organizatiei pot aduce schimbari in cadrul acesteia, care sa afecteze intr-un fel sau altul inclusiv atributiile fiecarui post… Intentia legiuitorului nu cred ca a fost cea de a ingreuna modul de desfasurare a acestui raport juridic, care ar produce in varianta dvs mari sincope in functionarea unei organizatii. Dreptul angajatorului subliniat de mine mai sus este un drept fundamental al acestuia, ce tine de esenta acestui tip de raport juridic. In varianta propusa de dvs. consider ca am avea mai degraba de-a face cu un raport civil, si nu unul de munca… Bineinteles, ca eventualele abuzuri ale angajatorului in exercitarea acestei prerogative, nu raman nesanctionabile: Salariatul prejudiciat caruia i s-au adaugat atributii noi in fisa postului de catre angajator are posibilitatea legala, in temeiul aceluiasi act normativ, să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data comunicarii fisei postului, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare.
Răspuns la discuția Fisa postului
Domnule avocat, adaugarea de noi atributii in fisa postului in conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare de functionare si in conformitate cu functia pe care este angajat salariatul in cauza nu inseamna o schimbare a felului muncii, care sa necesite incheierea unui act aditional. Subscriu la parerea exprimata de freelis.
Răspuns la discuția Pierdere somaj, caz special!
Ca sa puteti primi un raspuns pertinent, va trebui intr-adevar, sa clarificati acest aspect: Anul trecut, cand salariatul "a facut intrerupere de 6 luni", acordarea indemnizatiei de somaj a fost suspendata sau a incetat si apoi, dupa 6 luni, salariatul a depus un nou dosar?
Răspuns la discuția Pot beneficia de somaj?
Ca sa puteti beneficia de indemnizatie somaj, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii de acordare a indemnizatiei de somaj. Prin urmare, raspunsul este NU la toate cele trei intrebari.
Răspuns la discuția Acum imi place acest cantec:
Buna seara tuturor. O dedicatie speciala pentru un prieten special. La multi ani, doamna!
[ link extern ]
Răspuns la discuția scoala si somajul
Da, va beneficia de indemnizatie de somaj, daca indeplineste si conditia de stagiu, ceruta de Legea 76/2002.
Răspuns la discuția indemnizatia de mama
Buna ziua. Daca nasteti cel de-al doilea copil pana la terminarea concediului de crestere pentru primul, veti beneficia de aceeasi indemnizatie pe care o primiti in prezent pana ce va implini si cel de-al doilea bebe doi ani.
Hah, veti vedea daca este asa sau nu in momentul in care veti primi decizia despre care va tot scriu eu. AJOFM au intr-adevar, un soft specializat care calculeaza singur perioada de acordare si cuantumul indemnizatiei. Sa speram ca este actualizat asa cum trebuie.