avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Activitate missu

Activitate missu

Multumesc mult tuturor, acum sunt lamurit. Din puntul meu de vedere, subiectul poate fi inchis. O seara buna tuturor!
Al doilea copil se va naste inainte de terminarea ccc1. Legea, am citit-o, dar pt cineva ca mine care nu are studii juridice, este destul de greu de interpretat corect.
Ideea era urmatoarea:
Ce indemnizatie primesc daca decid sa-mi iau, pentru al doilea copil ccc pentru 1 an si ce indemnizatie voi primi daca iau ccc pentru 2 ani? Inteleg ca Indemnizatia va fi aceeasi si ca nu se calculeaza x2, chiar daca sunt 2 copii. Dar eu de exemplu, primesc 1.600 lei/luna (vechiul 85% din salariu, din care se scad cei 15% cf hotararii guvernului). Cand se naste al doilea copil, voi primi in continuare aesti bani (nimic mai mult, nimic mai putin) pana cand copilul nou nascut face 2 ani sau pana face 1 an?
Multumesc pentru ajutor!
Ok, deci inteleg ca imi voi putea prelungi concediul, pana face al doilea copil varsta de 1/2 ani, avand aceeasi indemnizatie ca si pana acum. Corect?
Sau dupa cum am mai citit pe internet, daca hotarasc sa iau CCC2 pe 1 an voi primi aceeasi indemnizatie, iar daca decid sa iau CCC2 pe 2 ani, nu mai primesc nimic?
Multumesc mult!
Buna ziua,
O sa incerc sa fiu cat mai scurt. Situatia este urmatoarea:
Sunt tatal unui copil nascut in februarie 2010, am intrat eu in concediu pentru crestere copil incepand cu martie 2010, pentru ca sotia mea nu avea ultimele 12 luni lucrate. In mod normal, cand face copilul 2 ani, voi iesi din concediu si ma voi intoarce la munca in februarie 2012. Situatia s-a schimbat, intre timp a mai aparut un copil (trebuie sa se nasca in august 2011), dar se va naste in afara tarii - spania. Intrebarea este: Eu, ca tata, ce variante am acum? Este vreo problema ca se naste in alta tara decat romania? Pot sa-mi prelungesc concediul 1 sau 2 ani si sa mai primesc vreo indemnizatie de la statul roman pt al doilea copil?
Va multumesc!
Răspuns la discuția Pensionare anticipata
gata, m-am lamurit ( sau mai bine spus m-ati lamurit :)).
Multumesc mult pt ajutor!
Sarbatori fericite tuturor si La multi ani!
Răspuns la discuția Pensionare anticipata
Multumesc mult pentru promtitudine.
Inteleg ca nu are incotro decat sa mai reziste inca 6 ani pana implineste 60, iar atunci va avea 42 ani contributie (la care probabil se va mai aduna ceva, pt ca alucrat in mediu toxic aprox 5 ani). La comisia pt expertiza sa-i dea vreun grad de invaliditate, atata timp cat nu-i lipseste vreo mana, picior sau alt organ, este o pierdere totala de timp si nervi, asa ca nu vom incerca. In schimb voi depune la CAS o cerere si facturile cu care am platit acele analize + trimiterile, si va tin la curent cu raspunsul lor si daca ne-am recuperat sau nu banii cheltuiti.
O singura intrebare mai am: daca va depune cerere pt pensionare la 60 ani, este obligatoriu sa i se aprobe? si daca se aproba, va avea vreo penalizare la pensie pentru ca a cerut anticipat?
Va multumesc!
Buna ziua!
Tatal meu are acum varsta de 54 ani si este angajat legal (cu CM) de la varsta de 18 ani, fara intreruperi samd. Recent a avut un accident vascular ischemic, care din fericire nu l-a lasat cu sechele, dar a trebuit sa lipseasca de la munca 2 saptamani pt a fi internat, in stare de urgenta. In acest moment are 36 ani de munca si as vrea sa-l ajut sa se pensioneze, daca se poate, pentru ca programul lui de plecat la 6 dimineata de acasa si intors la 20 seara, il va aduce din nou in spital si de data aceasta poate nu mai iese asa bine, sau nu mai iese deloc. Singurele afectiuni descoperite pana acum sunt cea de tensiune ridicata (drept urmare acest accident vascular, si inflamatii ale tendoanelor. Nu cunosc bine legea si degeaba am tot cautat pe internet, ca am vazut ca s-a tot modificat, dar as vrea sa ma ajutati, cei care cunoasteti aceasta lege actualizata si sa-mi spuneti in primul rand daca se poate pensiona de acum, si daca da, ce pasi trebuie sa urmam.
Asadar, as dori un raspuns la 2 intrebari:
1. Se poate pensiona la aceasta varsta?
2. Avand in vedere ca a platit 36 ani neantrerupt contributii la bugetul de stat si pt sanatate, cu ocazia accidentului suferit (tinand cont de faptul ca a fost internat in situatie de urgenta la spit. Universitar), dar acolo nu i-au facut o parte de analize si i-au dat trimitere (de ex. pt RMN), sa mearga unde vrea el sa-l faca, pt ca in spital nu functiona. Cu aceasta ocazie, pe mai multe analize ce trebuiau facute in spital, am fost nevoiti sa scoatem in plus aprox. 900 lei din buzunar pt a face aceste investigatii. Putem solicita undeva sa ni se returneze banii cheltuiti?
Va multumesc!
Buna ziua! Revin asupra acestui subiect, deoarece se pare ca avocatul meu ma duce cu presul. Mi se pare ireal sa existe posibilitatea ca acesta sa fi luat "partea" de la debitor, pentru a pierde timpul si bineinteles procesul, dar totusi sunt constient ca nu e chiar asa imposibil...
Dupa cum spuneam, la intrebarile mele, venite in urma consultarii cu Avocatnet, avocatul nostru a spus ca deja saptamana care azi se incheie vom avea proces pentru investirea cu formula executorie si totodata mi-a cerut sa anunt la firma din Spania (creditorul) sa-si deschida cont la una sau chiar 2 banci in Romania, pe motiv ca asa a cerut executorul (vezi Doamne, o hotarare de plata data intr-un tribunal din romania, trebuie platita tot in tr-un cont in Romania...).
Acum va intreb:
1. Daca intr-adevar a depus dosarul pentru investire cu formula executorie a hot. judecatoresti si a spus ca procesul este saptamana aceasta, trebuia sa apara si pe portal just.ro, macar termenul la care este programat procesul (aici nu-mi apare acest termen din saptamana aceasta);
2. Hotararea definitiva si irevocabila care zice ca a obtinut-o si care trebuie investita... din cate stiu aceasta hotarare a fost data de peste 45 zile, inca nu apare pe site-ul instantelor de judecata... pot sa gasesc toate termenele cu solutiile de la momentul respectiv, dar nu si aceasta hot. Este adevarat ca in acest timp trebuia publicata daca exista?
3. Daca intr-adevar a investit hotararea de care vb mai sus si a depus si dosarul la un BEJ, este normal ca acesta sa ceara creditorului din spania sa-si deschida cont in romania pentru a i se face plata, si la 2 banci? De ce nu se pot trimite sumele direct in contul acestuia in spania?
multumesc mult pentru ajutor si sper ca nu e prea multa lectura!
o zi usoara!
Buna ziua,
Sunt reprezentantul unui furnizor extern care are de recuperat anumite sume de la un client din romania. Intr-un final, prin avocat (care acum se pare ca bate pasul pe loc), am obtinut o hotarare judecatoreasca pentru o parte din suma datorata (+penalizari de intarziere in acelasi cuantum), dar clientul (debitorul) nu a facut plata nici acum la aprox 45 zile de la primirea comunicarii la biroul avocatului... faptul ca avocatului i s-a comunicat ma face sa cred ca si reprezentantii debitorului au fost instiintati de decizia instantei, (instanta fiint la domiciliul clientului - Oradea, iar avocatul nostru in Bucuresti). Asadar, am doua intrebari, daca ma puteti ajuta:
1. Avocatul nostru nu a luat nicio masura in sensul de a-i trimite contul debitorului sau a-l sfatui ce sa faca... era in sarcina acestuia sa faca ceva?
2. In situatia in care a expirat termenul de 30 zile de la comunicarea instiintarii si debitorul nu a achitat sumele respective, care sunt pasii de urmat?
Va multumesc anticipat pentru informatii.
Mihai