avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Activitate Luca Dorina

Activitate Luca Dorina

Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de ordin juridic:
Bunicul meu din partea tatalui a decedat in 1983, tatal meu (fiul) la o luna dupa, iar bunica in 2001. In urma decesului bunicii a ramas o mostenire ce consta in casa si gradina aferenta (intravilan) plus cateva hectare de teren agricol (extravilan).
Titlul de proprietate e pe numele bunicii.
Mostenitorii sunt 3 fiice si 1 fiu (tatal meu decedat). Partea tatalui se imparte intre mine si fratele meu. Eu am hotarat impreuna cu sotul meu si mama mea sa ne mutam acolo, sa construim cu timpul o casa. Vreau sa obtin acte de proprietate pe numele meu pentru locul de casa si gradina aferenta (am spus loc de casa deoarece acolo trebuie demolat, casa este din chirpici, a inceput sa crape, locul e, de la moartea bunicii, lasat in paragina).
Fratele meu imi cedeaza partea, matusile ce locuiesc in acea localitate imi cedeaza si ele (una contra cost). Ramane insa o matusa cu un caracter cam dificil (in sensul ca are niste idei fixe, cum ca totul trebuie sa-i ramana fratelui meu ca e singurul baiat....si alte aberatii) care locuieste in alta localitate mai indepartata. Aceasta matusa nu vrea sa semneze nimic, cica nu vrea sa aiba de-a face cu legea si imi spune sa ma duc acolo sa imi fac casa ca nu ma da nimeni afara. Bineinteles ca asa ceva nu pot sa fac, trebuie investiti bani iar fara acte de proprietate pe numele meu nu am cum sa demarez nimic.
Din cate stiu, in calitate de mostenitor legal, am dreptul de uzufruct oricand.
Intrebarile mele sunt:
1. Daca vreau sa ma mut acolo, sa zicem ca ceilalti mostenitori imi cedeaza/vand partea lor si incep sa investesc bani in acel loc, ce se poate intampla?
2. Avand in vedere ca titlul de proprietate e pe numele bunicii (decedata), imi pot face buletin definitiv cu acea adresa, pot trage apa curenta, internet si alte utilitati in contracte numele meu?
3. Care este calea de urmat pentru a rezolva problema cu matusa ,,dificila"?
Răspuns la discuția Certificat de mostenitor
Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspuns.
Bunicul a murit cu mult timp inainte, in 1983, ca si tatal meu. Titlul de proprietate, cu tot ce a ramas ( suprafata teren intravilan si extravilan ) este pe numele bunicii, care a decedat in 2001.

Deci nu mai este nevoie de nici o dezbatere?
Trebuie sa mergem cu totii la notar si sa imi dea fiecare procura de renuntare ( sau partaj ) ? Una din matusi vrea o suma de bani pentru partea ei.

Cum trebuie sa procedez cel mai simplu si fara probleme (nu vreau sa ajungem la instanta, matusile mele sunt in varsta) . Mentionez ca vreau sa devin proprietar pe locul de casa si terenul aferent, pentru a-mi putea construi o casa acolo si a ma putea muta definitiv. Nu vreau sa am probleme pe viitor.

Va multumesc din suflet pentru timpul acordat
Buna seara,
Am o mare nedumerire de ordin juridic.
Pe scurt, in urma decesului bunicilor a ramas o mostenire ce consta intr-o suprafata de teren extravilan si una intravilan. La moartea bunicii (2001), am primit de la notariat o citatie de prezentare la dezbatere sau de trimitere a unei procuri in care sa specific daca accept sau nu mostenirea. Am trimis atunci imediat procura de acceptare.
Acum doresc sa devin unicul proprietar al partii de intravilan (casa batraneasca si gradina aferenta). Ceilalti mostenitori ( trei matusi si fratele meu) sunt de acord.
Ma lovesc de o problema. Matusile imi zic ca trebuie dezbatuta mostenirea mai intai. Eu nu inteleg cum de nu s-a facut aceasta dezbatere daca atunci cand am fost citata scria clar: ,,....sa va prezentati la dezbaterea succesiunii bunicilor dvs.....Puteti trimite declaratie de acceptare sau renuntare la succesiunea....etc."
In plus, exista un certificat de mostenitor aflat in posesia matusilor in care mi s-a spus ca suntem trecuti toti mostenitorii. Acest certificat eu nu l-am vazut deoarece nu au vrut sa imi dea copie dar ii stiu nr. si dosarul in care se afla la notariat (la un moment dat mi-au dat aceste date ptr a trimite o imputernicire de vindere a terenului nostru, al meu si al fratelui meu, din extravilan; vanzarea nu a mai avut loc)

Este nevoie de inca o dezbatere?
Ce pasi trebuie urmti succesiv pentru a deveni proprietarul casei si a terenului aferent acesteia pentru a ma putea muta acolo si a-mi construi o casa?

Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția dezbatere mostenire
Buna ziua,
In speranta ca nu va plictisesc, va rog frumos sa ma lamuriti intr-o problema aparuta in acest caz.
Am fost ieri la matusa ,,dificila" de care va spuneam si am discutat problema intre patru ochi. Ideea e ca nu vrea sa auda de notari, avocati, lege, hartii....etc. Din cate am inteles de la ea casa batraneasca si curtea (locul in care vreau sa ma stabilesc eu), nu are acte de proprietate. A fost data bunicului meu de catre tatal lui ca sa isi construiasca o casa. Era pe timpul razboiului...Restul ce mai e pe acolo e improprietarire deoarece bunica era orfana de razboi...Cica exista un registru la primarie in care e specificat cat teren agricol are fiecare. Pe locul de casa imi spune ca nu exista nimic...Nu am inteles prea multe, e dificil pentru mine sa inteleg aceste lucruri....
Daca nu exista nici un act de proprietate atunci cum poate exista certificat de mostenitor (pe care eu nu l-am vazut dar stiu ca exista, deoarece in 2005 am trimis o procura uneia din matusi din satul respectiv mandatand-o sa vanda in numele nostru partea noastra indiviza asupra terenului agricol. Vanzarea nu a mai avut loc....). Nu cunosc decat numarul acestui certificat pe care mi l-a dat matusa prin telefon. In procura trimisa am specificat la un moment dat urmatoarele lucruri:
''.......cota noastra indiviza asupra terenului situat pe raza comunei X, sat X, jud.X, descris in certificatul de mostenitor nr.xxx eliberat in dosarul succesoral nr.xxx/xxxx de Biroul notarilor publici xxxxxxxx, loc.X, jud.X.''
In plus, dupa decesul bunicii am primit de la notariatul respectiv o citatie de prezentare la dezbaterea mostenirii bunicilor sau de trimitere a unei declaratii autentificate, de acceptare sau renuntare la succesiunea bunicilor. Impreuna cu fratele meu am trimis declaratii de acceptare a succesiuni tatalui meu.
Ori cineva minte ori....E posibil ca in acest certificat sa fie vorba doar de terenurile agricole?
Matusa ,,dificila'' la care m-am deplasat ieri e de acord sa imi lase totul, i se pare normal ca tot locul de casa sa ii ramana fratelui ei (tatal meu decedat), in speta noua, copiilor, ca matusile au primit fiecare de la bunica locurile lor de casa atunci cand s-au maritat. Imi spune sa ma mut acolo, sa construiesc, deoarece nimeni nu are nici un drept in afara de noi ...etc.. Tatal meu s-a ocupat de casa atunci cand traia, a invelit acoperisul, fratele meu a facut gardul atunci cand inca mai traia bunica....si alte motive, cred sentimentale. Eu insa nu pot sa investesc nimic in ceva care nu este al meu din punct de vedere legal.
Acum totul e in ceata pentru mine, nu stiu ce sa fac, nu inteleg inexistenta actului de proprietate. Matusa zice ca nu am cum sa ma judec cu mortii...totul se rezolva cu martori. Vrea sa mearga cu mine acolo, sa se certe cu celelalte matusi, sa mearga cu mine la primaria de acolo, sa obtin nu stiu ce hartii de la primarie ca sa ma pot muta fara grija.
Nu mai stiu ce sa fac...daca sa ma duc sau nu, deja am parcurs ieri aproximativ 1000 de kilometri dus intors, nu stiu daca are rost sa fac ce zice ea.....undeva e o minciuna sau rea vointa.
Va rog din suflet sa ma ajutati.
Multumesc anticipat inca o data.
Răspuns la discuția dezbatere mostenire
Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspuns.
Mai am insa o intrebare: Daca matusa vrea bani pentru partea ei, trebuie neaparat facut act de vanzare-cumparare ? Sau imi poate da o procura de renuntare a partii ei de mostenire si in acel moment sa ii platesc? In cel de al doilea caz mi-e teama ca donatia poate fi atacata ulterior (de ea sau de copiii ei). Cum pot sa procedez ca sa pot trai fara teama ca vor aparea probleme?
Va multumesc pentru rabdare.
Buna seara,
Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de ordin juridic:
Bunicul meu din partea tatalui a decedat in 1983, tatal meu (fiul) la o luna dupa, iar bunica in 2001. In urma decesului bunicii a ramas o mostenire ce consta in casa si gradina aferenta plus cateva hectare de teren agricol. Mostenitorii sunt 3 fiice si 1 fiu (tatal meu decedat). Partea tatalui se imparte intre mine si fratele meu. Eu am hotarat impreuna cu sotul meu si mama mea sa ne mutam acolo, sa construim cu timpul o casa. Vreau sa obtin acte de proprietate pe numele meu pentru locul de casa si gradina aferenta (am spus loc de casa deoarece acolo trebuie demolat, casa este din chirpici, a inceput sa crape, locul e de la moartea bunicii lasat in paragina).
Dezbaterea mostenirii (iesirea din indiviziune) nu e facuta.
Fratele meu imi cedeaza partea, matusile ce locuiesc in acea localitate imi cedeaza si ele (una contra cost). Ramane insa o matusa cu un caracter cam dificil (in sensul ca are niste idei fixe, cum ca totul tebuie sa-i ramana fratelui meu ca e singurul baiat....si alte aberatii) care locuieste in alta localitate mai indepartata.
Acum, intrebarile mele:
- cum trebuie procedat pentru a dezbate mostenirea si cam cat ma ajunge tot ( m-am oferit sa suport eu cheltuielile)
- ce este de facut daca matusa "dificila" nu vrea sa dezbata mostenirea?
- dezbaterea mostenirii se face in prezenta tuturor mostenitorilor sau se poate si cu procura notariala?
- ce pasi trebuie urmati pana ma vad cu actul de proprietate in mana?
- daca vreau sa imi fac buletin acolo imi trebuie actul de proprietate dar daca casa nu este intabulata sau, ma rog....(erau alte legi acum 90 de ani cand a fost construita)
cum se procedeaza cu banii pe care ii dau matusilor (act de vanzare-cumparare, renuntare, etc)
As dori sa cunosc varianta simpla care exista pentru a rezolva cat mai repede aceste probleme.
Va multumesc anticipat pentru timpul dumneavoastra
Buna ziua,
Am si eu nevoie de un mare ajutor si de sfaturi pe aceasta problema..

Bunicul meu a murit in 1983, tatal meu ( fiul ) la o luna dupa, iar bunica in anul 2001. In urma mortii bunicii a ramas o mostenire (casa batraneasca la tara si terenul aferent + teren agricol ). Partea de mostenire a tatalui meu am revendicat-o impreuna cu fratele meu dupa moartea bunicii.
Specific ca mai exista 3 surori ale tatalui meu decedat, care sunt in viata.
Pe scurt, exista 4 copii ai bunicilor care sunt mostenitori: tatal nostru (decedat) si 3 fete(surori ale tatalui meu) si doi copii ai tatalui meu(eu si fratele meu).

Terenul agricol mostenit este impartit si dat la asociatie. Casa batraneasca (din chirpici) si gradina sunt intr-o mare stare de degradare deoarece nimeni nu a mai locuit acolo.
Intrebarea mea este: cum pot deveni proprietarul casei (sau locului de casa) plus terenul aferent (curtea si gradina) daca vreau sa ma mut definitiv acolo cu sotul meu. Mai exact, ce trebuie sa fac, ce proceduri legale trebuie urmate .

Ceea ce vreau sa mai stiu este daca ceilalti mostenitori (celelalte 3 surori ale tatalui meu si fratele meu) trebuie sa faca ceva anume in favoarea mea si ce anume. Intelegere intre parti este si eu le voi platiin bani pentru partea lor de mostenire. Mentionez ca vreau sa imi ridic acolo o casa si sa ma feresc de probleme si pretentii ulterioare.

Daca exista intelegere, ce trebuie facut pentru a nu se ajunge in instanta? Pot sa le cumpar partea? Sau exista vreo varianta de cedare a partii la notar?Sau orice alta varianta....important este sa nu includa instanta, ci numai notarul..adica ceva simplu..nu de durata.

Care este cea mai simpla varianta?
Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția cumparare parte din mostenire
multumesc frumos pentru raspuns.
Ceea ce vreau sa mai stiu este daca ceilalti mostenitori (celelalte 3 surori ale tatalui si fratele meu) trebuie sa faca acte de vanzare -cumparare pentru cedarea partilor lor in favoarea mea. Mentionez ca vreau sa imi ridic acolo o casa si sa ma feresc de probleme si pretentii ulterioare.
Daca exista intelegere, ce trebuie facut pentru a nu se ajunge in instanta? Pot sa le cumpar partea? Sau exista vreo varianta de cedare a partii la notar?Sau orice alta varianta....important este sa nu includa instanta, ci numai notarul..adica ceva simplu..nu de durata.
Care este cea mai simpla varianta?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Am si eu o mare nedumerire de ordin juridic si va rog din suflet sa ma ajutati.
Bunicul meu a murit in 1983, tatal meu ( fiul ) la o luna dupa, iar bunica in anul 2001. In urma mortii bunicii a ramas o mostenie (casa batraneasca la tara si terenul aferent + teren agricol ). Partea de mostenire a tatalui meu am revendicat-o impreuna cu fratele meu dupa moartea bunicii. Specific ca mai exista 3 surori ale tatalui meu decedat, care sunt in viata.
Pe scurt, exista 4 copii ai bunicilor care sunt mostenitori: tatal nostru (decedat) si 3 fete.
Mama ( sotia supravietuitoare ) stiu ca nu are parte. Sora mea, caci suntem 3 copii, nu a vrut atunci sa se prezinte la notar deci nu are parte din mostenire din cate stiu. Terenul agricol mostenit este impartit si dat la asociatie. Casa batraneasca (din chirpici) si gradina sunt intr-o mare stare de degradare deoarece nimeni nu a mai locuit acolo.
Intrebarea mea este: cum pot deveni proprietarul casei (sau locului de casa) plus terenul aferent (curtea si gradina) daca vreau sa ma mut definitiv acolo cu sotul si mama mea? Mai exact, ce trebuie sa fac, ce proceduri legale trebuie urmate si care sunt drepturile mele?
Va multumesc anticipat.