avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Activitate inac

Activitate inac

A se citi cu atenţie ce am scris mai sus! Legea nr. 62/2011, publicată în M.O în data de 10.05.2011 (deci anterior postării întrebarii pe marginea căreia se poartă această discuţie -15 iunie 2011), a abrogat Legea nr. 130/1996! Consider că acest dialog excede deja sfera juridică, iar aprecierile legate de eventuale "confuzii" ale participanţilor la forum, cu privire la interpretarea dispoziţiilor legale referitoare la CCMUN, sunt absolut lipsite de eleganţă şi colegialitate. În fond, acest forum este mediul în care fiecare prezintă informaţia juridică trecută prin filtrul propriilor competenţe profesionale, astfel încât, o continuarea a ceea ce iniţial s-a vrut a fi un dialog juridic şi care alunecă în polemică prin argumente desuete, nu face obiectul interesului meu .
DRAGFLO a scris:

S-A SEMNAT CONTRACTUL COLECTIV LA MINISTERUL MUNCII? NU STIU DACA SUNT OBLIGATA SA FAC ACTE ADITIONALE DE MARIRE LA SALARII

Întrebarea de mai sus este postată pe forum în data de 15 iunie 2011, ora 11.12, astfel încât, la momentul respectiv, toate dispoziţiile privitoare la CCMUN erau ABROGATE, nemaiexistând contract colectiv de muncă unic LA NIVEL NAŢIONAL. Pentru momentul ridicării acestei probleme pe forum, respectiv 15 iunie 2011, nu mai are absolut nicio relevanţă dacă în perioada cuprinsă între 01.01.2011 şi 01.05.2011 a existat sau nu CCMUN, în condiţiile în care din 01.05.2011, normele care îl reglementau au fost abrogate.
Conform legii de modificarea a Codului Muncii, nr.40/2011, s-au abrogat dispozitiile referitoare la contractul colectiv de munca la nivel national, respectiv:
1) art.240 alin.(1) "Contractele colective de munca se pot incheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate si la nivel national." 2) art.241,alin.(1) "Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza: lit.d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara, in cazul contractului colectiv de munca la nivel national." Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 62/2011 a dialogului social, s-a abrogat Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, astfel incat singurele dispozitii care reglementeaza contractele colective de munca, sunt cele cuprinse exclusiv in Legea 62/2011, care prevad, la art. 128, alin. (1) ca "contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri de unităţi şi sectoare de activitate."
De la data intrarii in vigoare a Legii 40/2011, respectiv 01.05.2011, nu mai exista contract colectiv de munca la nivel national, toate dispozitiile legale care reglementau aceasta institutie fiind abrogate !
Răspuns la discuția Contestarea procesului-verbal
Plangerea impotriva procesului verbal de contraventie se depune la judecatoria in a carei circumspcriptie a fost savarsita contraventia. Alaturi de constestatie, se mai depune in fotocopie procesul verbal de contraventie ( totul in 2 ex), urmand ca la primul termen de judecata, sa prezentati judecatorului PV inmanat de agentul constatator.
Răspuns la discuția Contestarea procesului-verbal
Conform art.32 alin.(2) din OG 2/2001, "plangerea suspenda executarea", astfel incat termenul de 48 ore se decaleaza in mod corespunzator.
Procesul verbal este actul prin care se constata un fapt, o actiune, o discutie si este evident ca el este incheiat ulterior acestora. PV nu poate constata actiuni viitoare !! Astfel ca, un proces verbal incheiat in data de 04.05, nu poate sa ateste un fapt care nu a avut loc, dar care se va produce la o data ulterioara intocmirii sale. Scopul unui proces verbal este tocmai acela de a atesta o actiune ce a avut loc.
Pe de alta parte, trebuie citit cu atentie continutul PV de afisare, intrucat data de 04.05 poate reprezenta data / nr. de inregistrare de iesire din instituie a acestuia, urmand ca ulterior, in data de 05.05 sa va fie comunicat dvs. prin afisare. Orice act primeste un nr. de inregistrare la data iesirii lui din institutie, urmand sa ajunga la destinatie, evident, la o data ulterioara.
Răspuns la discuția Pile la politie
Conform art.2 , pct.29) din Legea 61/1991, "tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00 - 8.00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice situate în imobile cu destinaţia de locuinţe sau în imediata vecinătate a acestora" constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 500-1500 ron. Va recomand ca atunci cand vecinul dvs. va mai deranjeaza cu zgomote, sa aveti cel putin un martor credibil ( invitati un prieten la dvs., luati legatura si cu un alt vecin etc) si sa inregistrati zgomotele eventual cu un telefon mobil, unde va aparea data si ora inregistrarii. Daca spuneti ca ati chemat de mai multe ori echipajul politiei, care nu a facut nimic, faceti o sesizare scrisa catre sectia de politia in a carei raza teritoriala locuiti, in care mentionati cu exactitate zilele in care ati solicitat echipajul de politie.Totodata, incercati sa vorbiti personal cu agentul de proximitate responsabil de zona dvs. de siguranta, sau sa va inscrieti intr-o audienta chiar la comandantul sectiei. Daca la nivelul sectiei de politie nu vi se solutioneaza problema, faceti o plangere in care sa prezentati toate aceste aspecte, catre seful politiei din sectorul in care locuiti. Ca ultima solutie puteti face o plangere si catre D.G.M.B, respectiv Ministerul de Interne.
Situatii ca cea prezentata de catre dvs. sunt foarte dese in toate localitatile, si poate cu precadere la nivelul capitalei. In ultimii am sesizat cu totii ca politia intervine foarte greu in sprijinul cetateanului, avand o atitudine extrem de toleranta tocmai fata de cei care savarsesc contraventii si incurajandu-i astfel in comportamentul lor.