avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Activitate diana cernea

Activitate diana cernea

In cazul unui bugetar avand salariul net lunar pana la 8000 lei se acorda voucher de vacanta din ianuarie 2024, indiferent daca acesta este si actionar la o firma privata si primeste trimestrial dividende? In ce situatie se cumuleaza salariul net cu dividentele ?
Legea fondului funciar modificata de Legea 123/15.05.2023
As dori sa stiu care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru ca persoanele (mostenitorii) care beneficiaza de prevederile Legii 123/2023 sa poata solicita primariilor titlu de proprietate pentru terenuri care nu au fost inca revendicate? Mostenitorii celor care au fost constransi de comunisti sa ``doneze`` terenul in baza HCM 308/1953 pot beneficia de legea 123/2023?
Buna ziua! Bunicul meu a fost deposedat abuziv de un teren agricol in baza HCM 308/1953 (hotarare prin care a fost fortat sa ”doneze” statului terenul altfel isi pierdea serviciul ). Nu am facut cerere in termenele legale prevazute de Legea 18/1991 (si celelalte legi care o modifica). In baza Legii 123 /15 mai 2023 as putea sa fac cerere la Primarie sa obtin titlul de proprietate pentru acel teren? Mai am acest drept?
Buna ziua,
In baza Legii 165/2013 am dat in judecata CNCI (ANRP) si am solicitat instantei sa stabileasca valoarea de despagubire a imobilului demolat care a apartinut parintilor mei. Grila notariala din 2013 a judetului prevede preturile in lei. Deasemenea am solicitat instantei sa oblige parata CNCI sa emita decizie de compensare prin puncte. Dupa ce Tribunalul a emis hotararea judecatoreasca, noi nu am formulat apel, dar CNCI a formulat apel in noiembrie 2019, contestand valoarea despagubirii calculata pe baza evaluarii facute de expertul evaluator. In martie 2020 a aparut Legea 22/2020 iar in mai 2020 aceasta a fost suspendata de OUG 72/2020. Faptul ca noi nu am formulat apel, mai putem solicita instantei de apel, la primul termen, actualizarea despagubirii (cu indicele preturilor de consum), respectiv sa beneficiem de art. 4 al OUG 72/2020?
In Iasi, in spatele a doua blocuri ceausiste, s-a construit de curand, ingramadit, pe o proprietate privata cica, un bloc nou, prevazut cu parcare subterana. Pe putinul loc public ramas liber, parcam masinile cativa din proprietarii blocurilor vechi, dar si un proprietar din blocul nou, care nu a dorit sa plateasca (pret separat) pt un loc de parcare subterana din blocul sau. Dorim sa initiam o actiune de strangere semnaturi pt a ne adresa Primariei in vederea organizarii unei licitatii pt inchiriere parcari. Au dreptul sa participe la licitatie si locatarii din blocul nou prevazut cu parcare subterana? Care este distanta maxima, prevazuta de lege, dintre un bloc si parcare, pt ca locatarii acelui bloc sa participe la licitatie? Care este numarul minim de semnaturi necesar pt a ne adresa Primariei? Va multumesc pt timpul acordat.
Am facut o contestatie la tribunal impotriva unei decizii de imputare a unei sume de bani.
S-a amanat pronuntarea dupa care am aflat ca la data de 17.dec.2013 s-a respins contestatia, cu drept de apel in 15 zile.
As vrea sa primesc un act (o hotarare) scrisa, sa vad motivarea, ca sa pot face apel in termen de 15 zile
Ce inseamna "solutia va fi pusa la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei."?
Astept hotararea acasa sau merg la tribunal (la arhiva, registratura)?
In cat timp aveam obligatia sa ma prezint la tribunal?
Va multumesc anticipat
Pentru obtinerea unui certificat de CALITATE de mostenitor, unul dintre mostenitori nu a mentionat si pe ceilalti - era obligatoriu?

Mentionez faptul ca nici unul dintre ceilalti mostenitori nu a dat semnatura expresa de renuntare.
Cu doi ani inainte ca acest pretins UNIC mostenitor sa-si scoate certificatul de calitate de mostenitor, pe baza actelor de stare civila, nastere, etc, TOTI mostenitorii am facut demersuri si am primit (acceptat) un teren intravilan restituit de primarie in baza legii 18/1991 desi nu aveam dezbatuta mostenitoare dupa decesul proprietarei.

Poate fi tras la raspundere acest pretins UNIC mostenitor, respectiv cei 2 martori pt faptul ca in certificatul de calitate de mostenitor este mentionat:
- sunt renuntatori: NU
- sunt straini de succesiune prin neacceptare: NU
Noi abia acum am aflat - dupa cati ani astfel de certificat se prescrie? Mai poate fi anulat?
Va multumesc pt raspuns.
In baza legii 10/2001, mostenitorii legali (4 la numar) ai proprietarei-defuncte MM am hotarat de comun acord ca numai unul dintrei noi sa faca notificare in vederea despagubirii in numerar a imobilului demolat ce apartinuse lui MM. Termenul de depunere a notificarii era februarie 2002, iar dezbaterea succesorala nu fusese inca facuta (iesirea din indiviziune s-a facut abia in anul 2006 prin hotarare judecatoreasca).
Din dorinta de a nu depasi acest termen am convenit de comun acord, ca ar fi mai simplu ca numai unul dintre mostenitori sa faca notificare, intelegerea fiind verbala. In dispozitia primarului este trecuta ca persoana indreptatita numai acest mostenitor-notificator.
La intocmirea dosarului am contribuit insa cu bani, in mod egal, toti mostenitorii.
In anul 2005, prin legea 247 se adauga alin. 4 - la art 4 al legii 10/2001, alineat care prevede ca de cotele mostenitorilor care nu au facut notificare profita ceilalti mostenitori ai persoanei indreptatite care a depus in termen notificare.
Actualmente dosarul este in lucru, la ANRP-Bucuresti.
Avand in vedere ca mostenitorul-notificator are o varsta inaintata si doi copii care, in caz de deces al acestuia, nu ar recunoste intelegerea noastra, noi mostenitorii (3 la numar) care am avut incredere in el, mai putem in prezent, prin notariat, sa il mandatam ca ne reprezinta si partea noastra ?
Ar mai fi valabil un astfel de contract de mandat?
Ce clauze ar trebui sa contina ca sa avem garantia ca vom primi si noi partea noastra?
Daca titlul de despagubire nu a fost INCA emis mai avem vreo sansa sa fim trecuti si noi?
Va multumesc pt raspuns.
As dori sa stiu cum se calculeaza impozitul pt un imobil intravilan -
1) se calculeaza impozit pt terenul neconstruit la care se adauga impozitul casei (functie de suprafata casei, materiale constructii, etc) sau
2) se calculeaza impozitul pt toata suprafata de teren (deci si suprafata de teren de sub casa) adica teren construit si neconstruit, la care se adauga impozitul casei.
Va multumesc pt raspuns.