Pentru obtinerea unui certificat de CALITATE de mostenitor, unul dintre mostenitori nu a mentionat si pe ceilalti - era obligatoriu?
Mentionez faptul ca nici unul dintre ceilalti mostenitori nu a dat semnatura expresa de renuntare.
Cu doi ani inainte ca acest pretins UNIC mostenitor sa-si scoate certificatul de calitate de mostenitor, pe baza actelor de stare civila, nastere, etc, TOTI mostenitorii am facut demersuri si am primit (acceptat) un teren intravilan restituit de primarie in baza legii 18/1991 desi nu aveam dezbatuta mostenitoare dupa decesul proprietarei.
Poate fi tras la raspundere acest pretins UNIC mostenitor, respectiv cei 2 martori pt faptul ca in certificatul de calitate de mostenitor este mentionat:
- sunt renuntatori: NU
- sunt straini de succesiune prin neacceptare: NU
Noi abia acum am aflat - dupa cati ani astfel de certificat se prescrie? Mai poate fi anulat?
Va multumesc pt raspuns.
...atata timp cat acel certificat atesta doar ca acea persoana este mostenitor fara sa stabileasca cota din mostenire consider ca nu e gresit...la randul dvs va puteti adresa aceluiasi notar pentru eliberarea unui cert de calitate si pentru dvs...
Daca cererea de restituire a terenului in baza lg 18 a fost facuta de toti suucesibilii acea cerere poate fi considerata ca cerere de deschidere a mostenirii. Adresati va notarului sa va elibereze certificat de calitate care nu priveste masa succesorala si impartirea pe cote sa pur si simplu dezabateti succesiunea urmand sa vi se elibereze certificat de mostenitor.
v-ati grabit cu acuzatiile. Notarul a procedat corect si a scris bine in certificat: nu exista mostenitori care au renuntat la mostenire sau nu au acceptat-o!