avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor vs. titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor vs. titlu de proprietate

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie, in care pt. simplitatea prezentarii spetei voi folosi termenul "eu" pt. persoana pe care o reprezint:

- 31 ian. 1991 decedeaza mama, care are 5 copii
- 25 mai 1992 se incheie la Notariatul de Stat un Certificat de Mostenitor, iar cei 4 frati ai mei renunta la casa si curte iar eu accept succesiunea in intregime
- 24 mai 1994 apare Titlul de proprietate in care sunt trecuti ca mostenitori toti cei 5 frati. Titlul cuprinde atat terenurile arabile din extravilan cat si terenul intravilan , respectiv curtea casei care facea obiectul succesiunii dezbatute in 1992
- 2010, eu intocmesc Cadastrul pe casa + curte iar in Cartea Funciara se inscrie astfel: pe numele meu casa iar pe numele tuturor (cei 5) fratilor curtea.

Am mers la Notar sa intreb ce pot sa fac pt. intabularea terenului doar pe numele meu, deoarece ceilalti frati au calitatea de renuntatori conform Cert.Mostenitor.
Notarul imi spune ca Titlul de Proprietate trebuie rectificat, dar ca nicio Primarie nu mai face rectificari, iar Cert. Mostenitor nu are nicio valoare, iar eu trebuie sa cumpar acum celelalte 4 cote-parti de la frati.
In acelasi timp am intrebat despre anularea Titlului de Proprietate, dar Notarul a spus ca este imposibil pt. ca Cererea de retrocedare cf L18/91 a fost facuta inainte de incheierea Certif. Mostenitor. ( nu am inteles rapunsul)

Ce ma sfatuiti?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: jaina , utilizator 23:35, 3 August 2010
daca cererea in temeiul lg 18/1991 a fost facuta inainte de dezbaterea succesiunii si dvs nu ati depus la primarie o copie a certificatului de mostenitor notarul v-a sfatuit bine ca trebuie sa cumparati cotele-parti de la fratii dvs.
Ca de obicei, instanta. Certificatul de mostenitor are forta probanta. Atentie, daca suprafata curtii din certificat este mai mica decat cea din titlu, pe diferenta intra si ceilalti frati.
Nu a fost depus Cert. Mostenitor la Primarie decat anul acesta, in 2010, iar suprafata din cert. Mostenitor este 800 mp, in Titlu 900 mp, iar in cadastru 874 mp.
Iar de cumparat cotele parti de la mostenitorii care acum 18 ani au renuntat, nu este corect si nici nu se pune problema.

Nu pot sa cred ca un act autentic intocmit de un notar cf. C.Civil este lipsit de valoare in fata unui act administrativ intocmit de o Primarie.

Problema dvs. este ca ati formulat toti fratii cerere de retrocedare a terenurilor in cauza (in martie 1991, daca nu ma insel), iar renuntarea la succesiune din mai 1991 nu produce efecte, succesiunea fiind deja acceptata de toti fratii, prin formularea cererii de retrocedare. In aceste conditii, actul subsecvent de renuntare, incheiat in mai 1991 la notariat, este nul, intrucat mostenirea fusese deja acceptata tacit.
Exista o decizie a ICCJ care spune ca in cazul legii 18/1991 sunt considerati repusi de drept in termenul de acceptare a succesiunii si considerati ca acceptanti ai acesteia toti mostenitorii care anterior legii nu au facut o renuntare expresa prin act notarial si care formuleaza cerere in baza actului normativ in cauza.
In conditiile in care dvs. ati facut cerere toti fratii (pentru ca altfel, legal, nu aveau cum sa apara toti pe TP), TP-ul eliberat de primarie este corect intocmit, iar renuntarea ulterioara la succesiune, prin act notarial, nu are valoare juridica.
Daca o instanta va compara datele dintre cererea de retrocedare si certificatul de mostenitor, nu va admite nici o actiune de modificare a TP, cu atat mai mult cu cat o renuntare la mostenire nu poate fi partiala (fratii dvs. ori renuntau la tot - inclusiv terenurile agricole si nu mai formulau cerere, ori aveti drepturi egale la tot terenul aferent).
In aceste conditii, tot ce aveti de facut este sa faceti iesirea din indiviziune de pe TP, intelegandu-va cu fratii dvs. ca in lotul dvs. sa cada curtea in intregime, urmand sa le cedati o suprafata corespunzatoare din partea dvs. pentru terenul in camp.
Vointa mostenitorilor a fost simpla:
- in 1991 au facut cererea de retrocedare
- in 1992 au hotarat sa faca succesiunea

Asta inseamna ca dupa martie 1991 , dupa depunerea cererii de retrocedare, nu se mai puteau intocmi renuntari la succesiuni prin notariat? Eu ce sa fac, sa dau in judecata Notariatul de Stat care mi-a intocmit un act fara valoare, mi-a incasat o taxa succesorala pe nimic?

Problema este ca fratii renuntatori nu mai sunt toti in viata iar mostenitorii lor au alta vointa si anume nu de a renunta ci de a dobandi.

Alte discuții în legătură

Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)
Necesita rectificare carte funciara ori a titlului de proprietar? VicGeo VicGeo In urma decesului tatalui, am constatat ca actul de proprietare pentru casa si gradina a fost emis de primarie pe numele mostenitorilor bunicii, desi exista o ... (vezi toată discuția)
Mostenire si contract c-v cu probleme mery1002 mery1002 Mama a decedat in anul 1956, iar tata in 1982. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiunea si din 6 frati, doar doi am acceptat succesiunea (eu si un nepot de ... (vezi toată discuția)