Buna ziua,
Am urmatoarea situatie, in care pt. simplitatea prezentarii spetei voi folosi termenul "eu" pt. persoana pe care o reprezint:
- 31 ian. 1991 decedeaza mama, care are 5 copii
- 25 mai 1992 se incheie la Notariatul de Stat un Certificat de Mostenitor, iar cei 4 frati ai mei renunta la casa si curte iar eu accept succesiunea in intregime
- 24 mai 1994 apare Titlul de proprietate in care sunt trecuti ca mostenitori toti cei 5 frati. Titlul cuprinde atat terenurile arabile din extravilan cat si terenul intravilan , respectiv curtea casei care facea obiectul succesiunii dezbatute in 1992
- 2010, eu intocmesc Cadastrul pe casa + curte iar in Cartea Funciara se inscrie astfel: pe numele meu casa iar pe numele tuturor (cei 5) fratilor curtea.
Ce ma sfatuiti?
Va multumesc
Acea renuntare, a intervenit dupa acceptarea succesiunii (conform legii sunt considerati mostenitori doar in privininta terenurilor care fac obiectul cererii) trebuie considerata o renuntare in favorem act juridic cu deplina forta juridica intre parti si in ziua de astazi.
Instanta trebuie sa interpreteze vointa partilor in asa fel incat actul incheiat de acestea sa produca efecte juridice - in speta renuntarea la succesiune, trebuie considerata in favorem - pentru ca asta a fost si scopul partilor la momentul incheierii actului.
Partea ar trebui sa ajunga la notar pentru autentificarea unui act dupa ce a stabilit clar cu avocatul sau cuprinsul actului. (de ce actul acesta si nu celalat, de ce clauza asta si nu ailalta).
~ final discuție ~