avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor vs. titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor vs. titlu de proprietate

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie, in care pt. simplitatea prezentarii spetei voi folosi termenul "eu" pt. persoana pe care o reprezint:

- 31 ian. 1991 decedeaza mama, care are 5 copii
- 25 mai 1992 se incheie la Notariatul de Stat un Certificat de Mostenitor, iar cei 4 frati ai mei renunta la casa si curte iar eu accept succesiunea in intregime
- 24 mai 1994 apare Titlul de proprietate in care sunt trecuti ca mostenitori toti cei 5 frati. Titlul cuprinde atat terenurile arabile din extravilan cat si terenul intravilan , respectiv curtea casei care facea obiectul succesiunii dezbatute in 1992
- 2010, eu intocmesc Cadastrul pe casa + curte iar in Cartea Funciara se inscrie astfel: pe numele meu casa iar pe numele tuturor (cei 5) fratilor curtea.

Am mers la Notar sa intreb ce pot sa fac pt. intabularea terenului doar pe numele meu, deoarece ceilalti frati au calitatea de renuntatori conform Cert.Mostenitor.
Notarul imi spune ca Titlul de Proprietate trebuie rectificat, dar ca nicio Primarie nu mai face rectificari, iar Cert. Mostenitor nu are nicio valoare, iar eu trebuie sa cumpar acum celelalte 4 cote-parti de la frati.
In acelasi timp am intrebat despre anularea Titlului de Proprietate, dar Notarul a spus ca este imposibil pt. ca Cererea de retrocedare cf L18/91 a fost facuta inainte de incheierea Certif. Mostenitor. ( nu am inteles rapunsul)

Ce ma sfatuiti?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: jaina , utilizator 23:35, 3 August 2010
Problema e ca nu mai poti renunta la o mostenire dupa ce ai acceptat-o! Acum, banuiesc ca nu ati spus notarului ca ati formulat impreuna cu fratii acea cerere de retrocedare, pentru ca altfel nu cred ca v-ar fi intocmit acea renuntare. Notarul a intocmit un act in baza informatiilor furnizate de dvs...
Sunt de acord cu ceea ce a scris Kyandra.

Odata acceptata mostenirea nu te mai poti lepada de dansa. ( ”a lepada” e verb luat din codul civil nu de la ...strabunica-mea)
Cererea de retrocedare = act de acceptare a mostenirii.
Un act nu ”mai valabil” decat altul doar pentru ca are timbre si stampile puse de notar. Uneori forma autentica a actului este o conditie de valabilitate. Uneori! ...insa prea adeseori romanul are ...boala stampilei.

Acceptarea mostenirii se poate face prin inscris autentic sau PRIVAT. Acceptarea poate fi si tacita.
Faptul ca cererea de retrocedare nu are timbre si stampile nu inseamna ca e ...mai putin valabila ca act de acceptare. E un act de acceptare a mostenirii.

Vointa celor ce au semnat cererea de retrocedare a fost aceea de a-si insusi calitatea de erede/mostenitor. Altminteri n-aveau de ce sa croiasca cererea aceea, asa cum n-aveam de ce s-o formulez eu.
Sucirea ulterioara este lipsita de efecte pentru ca actul de optiune succesorala este, in principiu, irevocabil. Spun ”in principiu” pentru ca in anumite conditii se poate reveni asupra renuntarii. Nu si asupra acceptarii.
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
romascanu, moderator
1.- In regula, dar, dupa semnarea cererii de retrocedare si inaintea emiterii titlului de proprietate, ce act trebuia intocmit pentru a exprima vointa lor si anume de a face unic proprietar doar pe un frate (adica pe mine). La momentul respectiv ei s-au dus singuri la notariat, fara mine, si au renuntat la casa si curte in favoarea mea. Vointa lor a fost de a ramane doar eu in curte, deoarece eu eram necasatorita, fara copii si intrega viata am locuit cu mama pe care am ingrijit-o, iar de casa si curte m-am ocupat numai eu, platind toate taxele, etc. Iar notarul le-a intocmit acest Cert. Most. in care ei apar renuntatori iar eu ca acceptant cu cota 1/1. Nu stiu ce acte au scos de la Primarie si au aratat Notarului, nu stiu daca i-a intrebat sau nu daca au facut cererea de retrocedare. Cert este ca, nu vad de ce trebuie sa platesc eu greseala Notarului?

2.- Acum, ce ma sfatuiti sa fac, fara a pune problema cumpararii cotelor de la ceilalti mostenitori?

Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
jaina, utilizator
Sa va doneze fiecare partea lui.
Ce act sa inchei si unde, la notariat sau judecatorie?

Alte discuții în legătură

Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)
Necesita rectificare carte funciara ori a titlului de proprietar? VicGeo VicGeo In urma decesului tatalui, am constatat ca actul de proprietare pentru casa si gradina a fost emis de primarie pe numele mostenitorilor bunicii, desi exista o ... (vezi toată discuția)
Mostenire si contract c-v cu probleme mery1002 mery1002 Mama a decedat in anul 1956, iar tata in 1982. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiunea si din 6 frati, doar doi am acceptat succesiunea (eu si un nepot de ... (vezi toată discuția)