avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire si contract c-v cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire si contract c-v cu probleme

Mama a decedat in anul 1956, iar tata in 1982. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiunea si din 6 frati, doar doi am acceptat succesiunea (eu si un nepot de frate, cu cote de ½ parti ). Tata avea o casa neterminata si un teren (curtea si gradina casei de circa 2.500 mp ingradite).
Dupa aparitia Legii fondului funciar, 3 din frati mei in calitate de mostenitori au formulat cerere de retrocedare a terenului (de circa 9.500 mp, vecin cu al nostru) preluat de CAP de la tatal nostru prin anii ‘50, eu si nepotul meu ramanand cu mostenirea (proprietatea) noastra, acesta fiind motivul pentru care personal nu am formulat cerere de retrocedare a terenului care fusese la CAP.
In anul 1993 eu am cumparat de la nepotul meu cealalta cota parte de ½ a mostenirii. Pentru ca nepotul nu avea timp (se pregatea sa plece in strainatate) a intocmit o procura pe numele unui unchi al lui pentru a semna contractul de vanzare-cumparare. Notariatul a autentificat actul insa desi avea procura l-a trecut pe unchi la vanzator si nu a mai pomenit nimic de nepot. Sora mea cere in judecatorie constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare pe motivul ca unchiul nu era proprietarul si considera ca prin aparitia legilor fondului funciar a fost repusa in termenul de acceptare a succesiunii.
Dupa ce am fost citata am solicitat aceluiasi notariat sa indrepte eroarea materiala (adica vanzatorul-proprietarul este nepotul iar unchiul lui mandatarul).
Sora mea doreste in anul 2009, reimpartirea terenului de 2.500 mp (curtea si gradina mea) chiar daca acum 27 de ani a renuntat la succesiune, sub motivul ca in actul de succesiune nu este mentionata suprafata pe care eu si nepotul am mostenit-o.
Mentionez ca toate taxele privind acest teren au fost platite de mine.

Ce am de facut in aceasta situatie ?
Va multumesc.
Recomand avocat. Va trebui sa va aparati si sa-i specificati rudei dvs. ca puteti si dvs. ridica pretentii la terenul mare daca nu inceteaza sa va sicaneze.Nu cunosc toate detaliile dar este clar ca trebuie sa va aparati.Ar trebui sa mergeti si la notarul care v-a incheiat actul ( acolo unde la trecut pe unchi si sa vedeti ce acte mai are el..si sa insistati pe neacceptarea succesiunii...

succes
av. Ileana Schwarz
Este foarte important sa precizati (din continutul certificatului de mostenitor) daca fratii dvs au figurat ca "renuntatori" sau "straini de mostenire prin neacceptare in termen".
Daca sunt "renuntatori", aparitia legii 18/1991, nu i-a repus in termenul de acceptare; ei sunt renuntatori pentru tot (ce exista la momentul decesulu tatalui dvs, si ce a intrat ulterior in patrimoniu, in temeiul legilor speciale privind rerocedarile). In consecinta, nu ar trebui sa aiba sorti de izbanda.
Daca, insa, au fost straini prin neacceptare, legea 18/1991 a operat repunerea in termen.
Cu privire la actul de vanzare cumparare, sora dvs. nu are interes (in sensul de conditie a exercitarii actiunii civile) in a cere nulitatea contractului, intrucat nu aduce atingere dreptului sau de proprietate.
Totusi, problema juridica nu este foarte simpla, deci sfatul, privind angajarea unui avocat, este unul foarte bun;
Cu o aparare buna, cred ca aveti sanse mari de castig.
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune danielapreda danielapreda Buna ziua, Tatal meu a decedat in august 2015 iar mama in decembrie 2015. Noi suntem doi frati si am dori sa facem succesiunea. Cand a facut succesiunea ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire - succesiune denisamoraru denisamoraru 1.La cumpararea unei case nationalizate cu legea 112, s-a cumparat si terenul pe care este construita ea? 2.aceasta casa a fost cumparata de unchiul ... (vezi toată discuția)
Certificat de moștenitor Sofi96 Sofi96 Am o întrebare, legat de o moștenire. Este vorba despre un teren intravilan, o grădină, cumpărat de către părinți în timpul căsătoriei. ... (vezi toată discuția)