avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Activitate CristianC2010

Activitate CristianC2010

Răspuns la discuția Donatie apartament
gi_jane2 a scris:

nu, doar cei rezervatari.
mostenitori rezervatari sunt copiii(sau copiii acestora, sotul supravietuitor, parintii (care nu mai mostenesc daca defunctul are copii)

mai bine expuneti cazul concret. sa zicem X, casatorit sau nu , cu copii, sau nu... vrea sa doneze lui y care este....frate , nepot, var, vecin,etc etc

Sora bunicei mele vrea sa imi doneze un apartament.

Nu are parinti, este divortata si apartamentul a fost cumparat dupa divort (sta in concubinaj cu el), nu are copii.

Are sora si frate in viata.

Ideea era ca daca mi-l doneaza sa nu ma trezesc cu fratele ei peste mine :)

Multumesc pentru interes.
trifugabriel a scris:

orice creditor chirografar(care nu are o garantie , ipoteca), poate cere revocarea donatiei pritr-o actiune revocatorie (pauliana), intrucat ati urmarit ca prin donatie sa micsorati patrimoniul pt. a nu putea fi executat de catre creditor, afectand astfel derptul de gaj general al creditorilor chirografari.

Dar nu exista nici o smecherie de acest gen. Nu exista credite/ipoteci sau detalii de acest tip.

Ma interesa in deosebi partea de mostenitori...
Sa inteleg ca fratii donatorului (sau descendentii lor) nu au nici un cuvant de spus aici?
Nepotul sorei ei.
Multumesc gi_jane2.

In cazul de fata apartamentul nu este pus gir la nici un credit si taxele sunt la zi.
In afara de parinti / sot / copii cine mai poate ataca actul de donatie?

Multumesc.
As mai avea o intrebare:
Actul de donatie (cu uzufruct) in afara de copii matusei / parintii ei / sot... cine mai are dreptul de a-l ataca?

Surorile/fratii ei?
Descendentii sorei/fratilor?

Multumesc.
@ioana_cristina2004: Scuze ca intervin cu o intrebare pe threadul tau dar cred ca te intereseaza si pe tine.

dl_costas a scris:
Donatia este un contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti, numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul sau cu un drept (real sau de creanta), marind patrimoniul celeilalte parti, numita donatar, cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb (art. 801 si 803 C. civ.

Cum poate fi irevocabil daca poate fi atacat si sa pierzi? (de copii/parintii/sot)
Citisem pe un forum ca si acest contract de intretinere poate fi atacat... chiar si cel de vanzare cumparare... pana la urma cum e? :)

PS: dar nu inteleg de ce daca X-ulescu vrea sa ii dea proprietatea lui lui Y nu poate... la urma urmei daca e lucrul meu fac ce vreau cu el...
Sa inteleg ca daca nu exista acesti mostenitori rezervatari poate sa imi faca donatie?
(practic donatia este tot un act vanzare cumparare nu?)
Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe numele meu).

Problema care se pune este ca nu stiu exact de unde sa incep (legal vorbind) si as vrea ca decizia ce se ia sa nu fie contestata decat doar de matusa (in cazul in care nu imi respect promisiunea) si nu de mostenitorii ei.

Matusa are 3 surori (una decedata) si un frate
Nu are copii
A fost casatorita (divortata) si apartamentul este pe numele ei.

Variante:
1) Mostenire (testament) - aici nu as intra pentru ca dupa 1/2/10 ani se poate razgandi si schimba mostenirea... acum exista o modalitate prin care sa fac un contract de uzufruct si sa combin?
2) Donatie cu uzufruct viager - facut la notar evident. Acum exista o posibilitate prin care mostenitorii sa nu conteste acest contract dupa moartea ei? (asta e varianta cea mai buna pentru mine...)

Multumesc.