avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce este un act de donatie si ce implica?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce este un act de donatie si ce implica?

Buna ziua. As dori sa stiu care este procedura de a transfera un act de proprietate al unui imobil pe numele altei persoane. Stiu ca exista act de donatie, de vanzare cumparare, de succesiune, dar nu stiu ce implica fiecare dintre acestea. V-as fi recunoscatoare pt informatii! Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Costel DRAGOMIR , Avocat 11:51, 16 Iulie 2010
Donatia este un contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti, numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul sau cu un drept (real sau de creanta), marind patrimoniul celeilalte parti, numita donatar, cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb (art. 801 si 803 C. civ.


Vanzarea-cumpararea este un contract prin care una dintre parti - vanzatorul - stramuta proprietatea unui bun al sau asupra celeilalte parti - cumparatorul - care se obliga in schimb a plati vanzatorului pretul bunului vandut (art. 1294 C. civ.).


Drept de succesiune: totalitatea bunurilor rămase de la o persoană decedată și intrate în posesiunea altcuiva.
Ultima modificare: Joi, 15 Iulie 2010
Costel DRAGOMIR, Avocat
Va multumesc pt promptitudine. Stiti cumva si ce tarife se practica in cele 3 cazuri?
Actul de succesiune se poate ataca in instanta de catre un alt succesor, iar daca da, ce sanse are sa castige? Va multumesc inca o data.
@ioana_cristina2004: Scuze ca intervin cu o intrebare pe threadul tau dar cred ca te intereseaza si pe tine.

dl_costas a scris:
Donatia este un contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti, numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul sau cu un drept (real sau de creanta), marind patrimoniul celeilalte parti, numita donatar, cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb (art. 801 si 803 C. civ.


Cum poate fi irevocabil daca poate fi atacat si sa pierzi? (de copii/parintii/sot)
Pai, din cate stiu eu, un act de donatie nu se poate contesta. Doar un act de succesiune poate fi atacat. Asta nu imi este nici mie clar. Stiu ca in unele cazuri se fac si vizite medicale pt a evidentia starea de sanatate mintala a celui care doneaza sau face un act de succesiune in timpul vietii. Sunt medic, nu avocat, asa ca si mie imi este putin greu sa inteleg unele chestii.
De aceea am apelat la acet site. sa imi explice si mie cum stau treburile la modul concret. Mersi de interventie, Cristian; a fost bine venita!
Va prezint mai jos un extras din Codul civil :
ART. 829
Donatiunea intre vii se revoca, pentru neindeplinirea conditiilor cu care s-a facut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii in urma donatiunii. (Cod civil 801, 830 si urm., 937, 1011, 1020, 1021).
ART. 830
Cand donatiunea este revocata pentru neindeplinirea conditiilor, bunurile reintra in mana donatorului, libere de orice sarcina si ipoteca. (Cod civil 834, 855, 930, 1770).
ART. 831
Donatiunea intre vii se revoca pentru ingratitudine in cazurile urmatoare:
1. Daca donatarul a atentat la viata donatorului.
2. Daca este culpabil in privinta-i de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3. Daca fara cuvant ii refuza alimente. (Cod civil 655, 930)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie?testament? nufar alb nufar alb Problema e urmatoarea: mama mea a decedat in anul 2003. In timpul casatoriei cu tatal meu au dobandit un apartament si o casa la tara.Dupa decesul mamei nu am ... (vezi toată discuția)
O succesiune poate fi atacata? Daisy07 Daisy07 Buna.O familie: mama, tata si trei copii. Tatal si mama sunt proprietarii unui apartament. Tatal moare. Mama si cei doi copii deschid succesiunea si renunta la ... (vezi toată discuția)
Succesiune ely1987 ely1987 buna seara ma numesc Barna Elena si as avea si eu o problema am nevoie de o indrumare.Este vorba de casa mea parinteasca ,. in extrasul de carte funciara am o ... (vezi toată discuția)