avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie?testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie?testament?

Problema e urmatoarea: mama mea a decedat in anul 2003. In timpul casatoriei cu tatal meu au dobandit un apartament si o casa la tara.Dupa decesul mamei nu am deschis succesiunea. Asadar teoretic tata are dreptul la jumatate + 1/4 din bunuri. In urma cu 2 ani a cunoscut o femeie si s-a mutat impreuna cu ea in apartamentul mai sus mentionat. Acum ne ameninta pe mine si pe fratii mei ca ii doneaza ei totul. Are vreo sansa ? Poate sa ii doneze ei jumatatea lui de apartament si jumatatea din casa de la tara ? Sau daca bunurile nu au fost supuse succesiunii nu se pot instaina, dona, etc.???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:20, 5 Decembrie 2007
NU poate sa-i doneze totul , deoarece dupa moartea mamei dvs, el mosteneste - asa cum a-ti scris 1/2+1/4, adica 5/8 din masa succesorala, iar dumneavoastra si fratii dvs mosteniti o cota de 3/8 din masa succesorala de care el nu poate dispune.
nu ii doneaza tot, dar partea lui poate sa o doneze ceea ce inseamna destul de mult. Si apoi exista cai de atac pt. actul pe care il incheie?El in acest moment este foarte bolnav. Are ciroza in faza terminala. Se poate impiedica incheierea actului de donatie in vreun fel?
Poti ataca un act de donatie daca ai dubii cu privire la intocmirea lui..
De asemenea, daca notarul public are îndoieli cu privire la deplinătatea facultăţilor mintale ale vreuneia dintre părţi, procedează la autentificare actului numai dacă un medic specialist atestă în scris că partea poate să-şi exprime în mod valabil consimţământul în momentul încheierii actului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, partenerul meu de viata a decedat. noi am trait intr-un ... Bianca_Livia Bianca_Livia Buna ziua, partenerul meu de viata a decedat. Noi am trait intr-un parteneriat domestic timp de 30 de ani. Inainte de a deceda cu aproximativ un an, a cerut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! act de moștenire menționez că tatăl meu a decedat ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea ... (vezi toată discuția)
Act donatie sau vinzare cumparare mag03 mag03 Mama vrea sa mi lase imobilul in care locuieste fiind singura avere a ei .Cum trebuie procedat deoarece mai am un frate si vrea sa ma protejeze eu fiind ... (vezi toată discuția)