avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, partenerul meu de viata a decedat. Noi am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, partenerul meu de viata a decedat. Noi am trait intr-un ...

Buna ziua, partenerul meu de viata a decedat. Noi am trait intr-un parteneriat domestic timp de 30 de ani. Inainte de a deceda cu aproximativ un an, a cerut mamei lui promisiunea ca in cazul in care va parasi aceasta viata, aceasta sa imi faca acte de proprietate pentru apartamentul lui proprietate personala. Din pacate el a decedat. Mama lui sustine ca se va tine de promisiune imediat ce isi va lua in primire succesiunea. Nu pot decat sa sper ca se va tine de cuvant. Astazi am avut o discutie in acest sens si m-a rugat sa va intreb daca se poate face succesiunea concomitent cu donatia apartamentului catre mine sau acestea sunt doua operatiuni distincte. Altfel spus ne intrebam daca donatia se poate face la notar in aceeasi zi in care isi va prelua mostenirea sau va trebui sa hotarasca alt termen pentru respectiva donatie. Este evident ca ne gandim si la costuri. Exista vreo cale prin care sa se finalizeze cele doua operatiuni oarecum concomitent? Sau cum se procedeaza? Va multumesc pentru un raspuns si suport. Toate cele bune, Bianca.
Donația se poate face în ziua în care toate formalitățile juridice au fost finalizate.

Trebuia procedat asa:
[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista aceasta varianta.
Devine întâi proprietar si apoi va doneaza sau va doneaza direct dreptutile succesorale ca qpoi dvs sa va icupati sa deveniti propriear.
Notarul va poate da idei cum iesiti mai ieftin și rapid.
Buna seara, va multumesc pentru raspuns. Nu stiu daca am inteles bine, astfel va intreb daca poate dona drepturile succesorale ale apartamentului in favoarea mea direct in momentul succesiunii la care ma voi prezenta ca unul dintre martori. Am omis sa va spun ca doamna mai mosteneste o casa care ii va apartine. Se poate departaja in aceasta situatie in cadrul succesiunii apartamentul de casa? In sensul ca ar putea sa imi doneze strict drepturile succesorale asupra apartamentului si sa isi finalizeze actele de mostenitor pentru acea casa care conform dorintei fiului sau i se cuvine? Va multumesc pentru suport.

gi-jane2 a scris:

Nu exista aceasta varianta.
Devine întâi proprietar si apoi va doneaza sau va doneaza direct dreptutile succesorale ca qpoi dvs sa va icupati sa deveniti propriear.
Notarul va poate da idei cum iesiti mai ieftin și rapid.

Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
Bianca_Livia, utilizator
Domnul avocat, initiase la notar acum aproximativ 2 ani un act de donatie pe nuda proprietate, dupa ce initial a dorit sa faca un testament. Doamna notar a specificat ca testamentul poate fi atacat si i-a propus sa faca donatie de acel tip sa imi cedeze dreptul atata timp cat este in viata. Actele erau pregatite insa cand ne-am dus sa semnam, doamna notar i-a atras atentia ca din acel moment el nu mai este proprietar pe apartamentul respectiv, iar lui nu i-a placut ideea de a nu mai fi proprietar. Si a hotarit ca va face totusi testament. Din cauza pandemiei nu s-a mai dus la notar insa i-a comunicat mamei sale dorinta sa iar aceasta a promis in fata amindurora ca i-o va respecta. Concubinajul nostru a durat 30 de ani din care ultimii 14 ani au fost cu boli cronice, nu ne-a mai ars de casatorit, insa am ramas parteneri de viata. Stiu ca legal in Romania nu mi se cuvine nimic. Si nu este corect, dar nu comentez asta. Sper totusi ca mama sa sa isi respecte promisiunea, altfel, da, ramin pe drumuri. Va rog sa imi spuneti daca imi poate ceda drepturile succesorale asupra apartamentului in ziua in care mergem la notar sa isi preia mostenirea, cu mine in calitate de unul dintre martori.
Doamna mai mosteneste o casa de la fiu care i se cuvine si prin lege si prin vointa fiului. Se poate sa se separe lucrurile in acest sens in ziua succesiunii? Adica sa imi cedeze drepturile succesorale asupra apartamentului si sa isi preia mostenirea ce ii ramane, respectiv acea casa? Va multumesc pentru suport si raspunsuri si sper sa ma fi facut bine inteleasa.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Donația se poate face în ziua în care toate formalitățile juridice au fost finalizate.

Trebuia procedat asa:
[ link extern ] /

Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2022
Bianca_Livia, utilizator
Era bine sa va facă testamentul și apoi rezolvati cu celalalt act juridic.

Alte discuții în legătură

Cum se poate dezmoșteni unicul fiu? Marinescu D. Marinescu D. Cum pot dezmoșteni unicul fiu adult, alcoolic( orfan de mamă de la 4 ani), crescut și întreținut de mine și actuala sotie ( căsătorit la vârsta de 4 ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Succesiune testamentara koronna koronna Bun gasit, Va supun atentiei urmatoarea speta: tatal decedat (in 2019), mama si fiul mostenitori. A fost facuta dezbalerea succesorala la notar, au fost emise ... (vezi toată discuția)