avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate dezmoșteni unicul fiu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate dezmoșteni unicul fiu?

Cum pot dezmoșteni unicul fiu adult, alcoolic( orfan de mamă de la 4 ani), crescut și întreținut de mine și actuala sotie ( căsătorit la vârsta de 4 ani a copilului, acum are 47) pe care a început să o lovească, beneficiar de ajutor social pentru diagnosticul de schizofrenie? Singurul bun moștenit ar fi apartamentul in care locuim toți dintotdeauna și cumpărat cu fosta sotie. Pot ceda prin testament soției, fiului vitreg pe care îl consider fiul meu de drept? Motivul este violența, e in analele poliției și a spitalului 9 de 10-15 ani, dar nu am depus plângere de teamă.
Cel mai recent răspuns: CaraD , utilizator 23:06, 17 Mai 2018
Din relatare se intelege ca este fiul actualei sotii.
Daca apartamentul este achiztionat impreuna cu fosta sotie si nu l-ati infiat atunci copilul nu mosteneste nimic.
Numai in cazul in care decedati inaintea sotiei acesta va mosteni din cota mamei lui.
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa va ganditi de 2 ori inainte de a face orice gest.
Este sange din sangele dumneavoastra si a crescut FARA MAMA.
Ca sa puteti sa-l dezmosteniti de tot este imposibil intrucat la dezbaterea succesiunii de pe urma mamei sale va primi 3/8 din apartament.
Partea dumneavoastra de 5/8 o puteti vinde sau dona oricui dar DUPA dezbaterea succesiunii de pe urma mamei fiului.
Nu, nu ați înțeles, este crescut de o alta mamă de mic copil, o mamă care l-a iubit mai mult decât mama naturală. In altă ordine de idei și mama actuală are un fiu orfan, adică eu și soția actuală ne-am căsătorit fiecare având câte un copil orfan, deci văduvi. Niciodată nu s-au făcut diferente între ei, însă violența nu e i scuză pentru chemarea sângelui. Mi se pare firesc că fiul să nu moștenească totul, in condițiile in care astăzi ne lovește pe amândoi. Fiul vitreg are familia lui, cadă lui nu e interesat de apartament, însă e o decizie luată după ani întregi de gândire și din proprie inițiativă. Eu vă întrebăm in calitate de avocat, nu de psiholog, am fost deja acolo și știm ce e de făcut, avem discernământ și bunsimt. Vă rog nu denaturați discuția. Mulțumesc. Întrebam doar daca pot face un testament pe numele altei persoane in care sa cedez apartamentul său orice altceva , astfel încât să nu beneficieze și să-si bată joc de tot. Omul acesta a furat din casa, a distrus, e in analele poliției, ale spitalelor, însă de ceva vreme își lovește mama. Băiatul " vitreg" mă îngrijește de ani de zile, pe toți, fără nicio pretenție, putea și el să mă considere un tată vitreg, e similară situația cu a celuilalt, tot orfan. Aștept un răspuns. Donație, clauză de înstrăinare, testament. Ce pot face? Casa e cumpărată doar de mine cu prima soție, decedată.
Este vorba de copiluk dvs cu prima sotie cu care ati achizitionat apartamentul? Sau de copilul sotiei actuale? Intreb intrucat va referiti la fiul vitreg.
Daca este vorba de fiul sotiei actuale si nu l-ati infiat nu mosteneste nimic, exceptie cazul in care decedati inaintea sotiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul in cauza a mostenit deja, este coproprietar impreuna cu dvs. Ati cumparat apartamentul impreuna cu prima sotie, mama sa buna. La moartea mamei, acea jumatate din apartament care i-a apartinut acesteia s-a impartit in 1/4 dvs si 3/4 fiului sau. Acum detineti dvs 5/8 si copilul 3/8 din apartament, chiar daca nu ati facut succesiunea dupa fosta sotie.
Cota aceea de 5/8 o puteti vinde. Cumparatorul va deveni co-proprietar cu copilul in locul dvs. Donatia si testamentul sunt supuse reductiunii dupa moartea dvs in favoarea rezervatarilor (copilul precum si sotia daca va supravietuieste), vanzarile cu varii clauze sunt toate asimilate donatiei si au aceeasi soarta.
Daca mai exista altercatii cu loviri sau alte violente in viitor, poate ar fi o idee mai buna sa sesizati totusi politia si sa va scoateti certificatele necesare de la IML.

Alte discuții în legătură

Mostenire copil vitreg romanasul romanasul Salutare, Am ceva nelamuriri ref. la o mostenire unei case. [b]Tatal meu vitreg [/b] are un copil din prima casatorie de care s-a despartit cand avea doar ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ValyC ValyC Mama mea a fostrebuit recăsătorit timp de 15 ani cu al doilea sot acesta fiind văduv și avea un copil înfiat din prima căsătorie. După decesul mamei ... (vezi toată discuția)
Impartirea averii dupa deces galaoan galaoan acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu ... (vezi toată discuția)