Buna.O familie: mama, tata si trei copii. Tatal si mama sunt proprietarii unui apartament. Tatal moare. Mama si cei doi copii deschid succesiunea si renunta la partea lor in favoarea celui de al treilea. Actele sunt incheiate in fata unui notar. Poate reveni vreunul din donatori in viitor asupra deciziei? Adica mai poate fi atacata succesiunea? Va multumesc.
Donatia este irevocabila si legea prevede 3 cazuri (extrem de grave) in care aceasta poate fi revocata (atentat la viata donatorului; delicte, cruzimi si injurii grave; refuzul de alimente).
De asemenea, nici renuntarea la succesiune nu poate fi retractata daca exista un mostenitor acceptant.
Indiferent care a fost modalitatea de intocmire a actelor consider ca nu mai poate fi atacata.
Nu este un act de donatie ci un act de renuntare la mostenire. Renuntarea este in principiu irevocabila, dar mostenitorul poate sa revina asupra hotararii sale de renuntare la mostenire, adica sa-si retracteze renuntarea, cu indelinirea cumulativa a conditiilor:
-sa nu fi expirat termenul de 6 luni prevazut pentru exercitarea de optiune succesorala
In cazul de fata renuntarea nu mai este posibila, daca cel de al treilea copil a acceptat deja succesiunea.
-mostenirea sa nu fi fost acceptata, intre timp, de alti succesori ai lui de cujus
Donatie atacabila
caligula69
Acum 2 ani am incheiat un contract de donatie cu varul meu, prin care acesta mi-a donat un teren pe care el il avea in proprietate prin mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)
Mostenire
tatiana_galati
Buna seara,
Am nevoie de ajutor si de aceea va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra la urmatoarea speta:
La medierea privind mostenirea, am renuntat prin ... (vezi toată discuția)
Act donatie
maya28
buna ziua.
parinti mei mi-au donat un teren, printr-un act de donatie la notar, unde s-a specificat ca imi doneaza definitiv si irevocabil bunul ... (vezi toată discuția)