Buna seara,
Am nevoie de ajutor si de aceea va rog sa imi spuneti parerea dumneavoastra la urmatoarea speta:
La medierea privind mostenirea, am renuntat prin notariat la mostenire, crezand ca restul mostenitorilor se vor impaca. Medierea a esuat. Pot retracta renuntarea la mostenire daca dosarul nu a ajuns in instanta?
Renuntatorul poate reveni asupra hotararii de renuntare la mostenire daca nu au expirat cele 6 luni de exercitare a dreptului de optiune succesorala si daca mostenirea nu a fost acceptata intre timp de alti mostenitori. Aceste 2 conditii trebuie indeplinite cumulativ.
Multumesc frumos. Acceptarea trebuia sa fie facuta in instanta, in cadrul procesului de dezbatere a mostenirii? Sau pur si simplu prin acte de acceptare se considera acceptata mostenirea?
buna seara.
renuntarea este irevocabila, insa mostenitorul poate sa revina asupra hotararii sale de renuntare la mostenire, adica sa-si retracteze renuntarea, cu indelinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
-sa nu fi expirat termenul de 6 luni prevazut pentru exercitarea de optiune succesorala
-mostenirea sa nu fi fost acceptata, intre timp, de alti succesori ai lui de cujus
s-a admis ca retractarea poate fi expresa sau chiar tacita.
Retractarea renuntrii cu respectarea conditiilor mai sus aratate duce la desfiintarea retroactiva a actului renuntarii, iar mostenitorul va fi considerat ca a acceptat succesiunea pur si simplu.
Acte notariale
siminica mircea
Am intocmit un act notarial prin care am renuntat la drepturile de mostenire in urma decesului sotiei, urmand ca mostenirea sa fie partajata intre cei doi fii. ... (vezi toată discuția)