avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Activitate iust79

Activitate iust79

buna ziua,
daca angajatorul doreste sa ma trimita fortat la cursuri de formare profesionala dar acest lucru implica apoi obligatia de a semna un act aditional (ce impune angajamentul de a ramane in relatii contractuale o anumita perioada de timp), pot refuza aceste cursuri?
Am o asociatie non-profit. Pentru sediu avem un contract de donatie pentru proprietatea pe care o detinem. dorim sa donam aceasta proprietate unei alte asociatii si apoi sa incheiem un contract de comodat cu noii proprietari pentru a ramane cu sediul la aceasi adresa. Se poate face acest lucru? Si daca da, după ce se va intocmi contractul de comodat mai trebuie depus undeva la judecatorie sau cum ar trebui procedat?
Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Mi-ati dat cel mai specific si complet raspuns.

latka a scris:

Artticolul respectiv chiar obliga asiguratorii sa-si informeze clientii despre incetarea contractului RCA si posibilitatea reinnoirii,cu 30 de zile inainte de expirare.
Si exista consecinta legala, ce apare chiar in legea 132/2017 si asta e dovada ca incalcarea obligatiei de informare se sanctioneaza.

Numai ca articolul este 18 aliniatul 8 :

Drepturile și obligațiile asigurătorului RCA
Art. 18. - Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului
.............................................................
(8) Asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA. Modalitatea de reînnoire a contractului RCA se stabilește prin reglementări ale A.S.F., conform art. 43.
....................................................................

Art. 37. - Contravenții și sancțiuni
(1) Constituie contravenție săvârșirea următoarelor fapte:
...............
d) nerespectarea de către asigurătorii RCA a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (3), art. 11, art. 14, art. 18 alin. (1) și (3) - (12), art. 21 alin. (1) - (5) și art. 23 alin. (1)
................................
(2) Săvârșirea contravențiilor prevăzute la alin. (1) se sancționează astfel:

a) faptele asigurătorilor RCA prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d), g), h) și i), cu avertisment scris sau, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei;
.............................................................
(3) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1) se face de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul A.S.F. Aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute la alin. (2) și (5) - (7) se realizează de către Consiliul A.S.F. prin decizie, cu respectarea în mod corespunzător a prevederilor art. 8 alin. (3), art. 39 alin. (10), art. 40 și art. 421 din Legea nr. 32/2000, cu modificările și completările ulterioare, art. 163 alin. (12), (16) și (17) și ale art. 165 din Legea nr. 237/2015, cu modificările ulterioare. Prin derogare de la art. 8 alin. (4) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, art. 163 alin. (16) din Legea nr. 237/2015, cu modificările ulterioare, se aplică și pentru persoane fizice.


Ma iertati dar nu am inteles diferenta.
Pe de-o parte citati txt legii care spune clar "cu 30 de zile INAINTE" sa expire, pe de alta parte spuneti ca informarea se face cand semnezi polita.
Si nici partea cu formele...
Chiar ca nu am inteles ce ati vrut sa spuneti...

Repet ce am spus mai sus: intrebarea mea nu are de a face cu vina mea, nu are de a face nici cu situatia in care asiguratorul a incetcat dar nu a putut sau nu a avut cu cine (desi in acest caz a avut toate informatiile necesare pe care le-a si folosit pana acum...si pt un telefon, sms sau email nu avea nevoie sa angajeze o armata de oameni cu sugera un distins domn), intrebarea mea viza clar situatia in care asiguratorul nu si-a respectat obligatiile lui. Punct.

Quartila a scris:

Stimate domn, cu regret va informez ca, nu interpretati corect textul de lege.
Citatul la care faceti referire spune asa: " art. 8- Asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA."

Adica, compania sau brokerul, va informeaza ca, ati semnat si incheiat contractul nr ...ce incepe din data de pana la data de...si, optional, aveti posibilitatea de reinnoire la aceiasi companie, cu 30 de zile inainte de data incetarii perioadei de asigurare. Aceasta informare este obligatorie, si se face la data cand ati semnat si incheiat contractul de asigurare.
.
Obligatia de informare face referire la ""formele" de incetare a contractului si posibilitatea de reinnoire". Ajungerea la termen este una din multele forme de incetare a unui contract.

Ei nu au obligatia legala de a va instiinta cu 30 de zile inainte. cum ca in data de...va inceteaza contractul de asigurare.
Ca unele companii o fac, asta este benevol, Brokeri, fac acest lucru doar pentru faptul ca sunt platiti in functie de cate contracte incheie.
Alegerea de a semna in continuare sau nu, cu aceiasi companie, va apartine in totalitate.

Sper ca ati inteles diferenta.

Si ca sa va raspund la intrebarea din titlu, NU, nu exista nici o consecinta sau baza legala de a-l acuza ca a incalcat legea, sau ca nu si-a indeplinit obligatiile legale.

Legea este foarte buna, nu este prost facuta!



3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca cel care face un lucru "romanesc" sunteti dv.; "habar nu am, dar tupeu cat incape".
Nu stiu de unde stiti dv ce am gandit eu incat sa va permiteti sa insinuati rautatile de la final....

Oricum, cam tot ce ati presupus e fals, fara suparare...

In primul rand, stimate domn, eu am deschis discutia pornind de la textul legii nu de la cum mi se pare mie ca stau lucrurile in practica...

In al doilea rand, toate acele obiectii sunt false... cu respectivul broker aveam o relatie de doi ani, pana acum m-a anuntat de fiecare data (avea toate datele necesare)...si nici nu m-am mutat, iar masina este a mea...
Am 2 masini cu asigurari de la 2 brokeri diferiti si pana acum de fiecare data mi-am platit toate obligatiile la timp.
Obiectul intrebarii mele nu era daca sunt vinovat, pt ca dupa cum a precizat dl avocat, eu trebuia sa am grija de aceasta. Intrebarea mea viza o obligatie stipulata de lege pe care si asiguratorul/brokeul o are si pe care nu si-a indeplinit-o. In acest sens, exemplul dv cu rovineta este total deplasat. Aratati-m, va rog, un text dintr-o lege care stipuleaza obligativitatea cuiva de a te anunta ca a expirat rovineta (la fel cum am citat textul cu privire la rca). Eu vorbesc aici despre consecinte la obligatiile legale cum este in cazul rca.
Si da, mi-a oprit talonul, si nu numai acesta, ci si nr de inmatriculare lasandu-ma cu masina in drum, noaptea, cu copiii in ea(ceea ce este corect ca asa spune legea, dar vad ca nici aici nu prea stapaniti bine lucrurile cunoscand ce se opreste si ce nu...).
Nu va suparati pe mine, dar va rog, exprimati-va opiniile in sfera dv de competenta, pt ca in domeniul juridic exprimarea dv lasa mult de dorit...
(Poate asa se explica si raspunsul rautacios...)
Multumesc dlui avocat pt raspuns. Din pacate pt mine, concluzia trista este ca in aceasta speta legea prevede obligatii(nu sugestii care tin de etica sau amabilitate) si pt soferi si pt asiguratori (chiar daca ei se pare ca nu le cunosc sau nu le recunosc ca obligatii legale) insa prevede sanctiuni pt neindeplinirea lor doar in cazul soferilor. Inca o lege prost facuta in Romania...
Asa stand lucrurile, ma intreb insa ce sanse as avea sa obtin ceva...



Bogdan Orescovici a scris:

Buna seara,

Textul legii pe care ati enumerat-o Dvs. este ca, da, conform Cap VI, art 18, alin 8 asiguratorii si intermediarii acestora(brokeri/agenti) au obligatia cu 30 de zile inainte de expirarea politei RCA sa va anunte.
Acesta este aspectul din lege. Dar aspectele practice sunt altele.
1) Daca Dvs. nu ati lasat nici un numar de telefon sau mail la cel care v-a incheiat aceasta asigurare, cum ar putea, acestia, sa va anunte/notifice de expirarea politei?
2) Daca, totusi, nu ati lasat un numar de telefon/mail la agent, atunci, Asiguratorul se putea uita in polita de asigurare si sa vada adresa asiguratului si sa va anunte prin posta, cu mandat de confirmare; daca corespondenta s-a pierdut pe drum? cati oameni ar trebui angajati ca sa faca aceasta munca?
3) In cazul in care Dvs. v-ati mutat in alta parte, n-ati facut "mutatia" si pe talon, degeaba va notifica Asiguratorul;
4) Nu ne este clar din explicatia Dvs. daca ati condus, la data cand ati capatat amenda de la politie, autoturismul propriu sau ati condus un alt autoturism, cu un alt proprietar?

Asa cum Domnul Avocat Bnacu va spunea de o culpa comuna, eu n-asi fi de aceasta parere. Legea, in general, ne obliga s-o cunoastem, nu putem invoca faptul ca nu ni s-a adus la cunostinta. In speta Dvs. un simplu reminder pe telefon ar fi fost suficient sa evitati aceasta neplacere.

Cand nu mai aveti rovigneta si va vine instiintarea prin posta ca...la data de...ora de.....in zona ....ati fost surprins ca nu o aveati, ce faceti? Tot asa, le spuneti celor de la Drumuri ca nu v-au instiintat de expirarea rovignetei??

Cred ca ati facut o treaba tipic romaneasca: n-ati platit asigurarea pentru simplu motiv ca nimeni "n-o sa va prinda". La ce sa va trebuiasca asigurarea RCA? E scumpa si oricum, Dvs circulati cu mare atentie si n-o sa faceti niciodata nici un accident!....

Si, un ultim aspect: bine ca politistul a fost cumsecade cu Dvs. si nu v-a luat talonul? De ce? Legea 432/2006, încă valabilă, permite Poliţiei să suspende automat dreptul de circulaţie pentru maşinile fără RCA.

Cu stima

Buna ziua,
Cf Legii 132/2017 art. 8 Asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA. Modalitatea de reînnoire a contractului RCA se stabilește prin reglementări ale A.S.F., conform art. 43.

Ce consecinte sunt pt asigurator/broker daca nu m-a anuntat si am primit amenda pt rca expirat.? Cum ar trebui sa procedez si cui ar trebui sa ma adresez daca exista consecinte si pt asigurator/broker?
Multumesc.
Buna ziua,
Va rog frumos ajutati-ma cu o lamurire.
Am cumparat o masina cu numere de franta la mijlocul lunii octombrie de la o socitate inregistrata in Bulgaria care a cumparat-o de la proprietarul din Franta pe 03 iulie 2017(data care apare pe talonul francez).
Mai pot circula cu acele numere in Romania? Daca da, cat timp?
Multumesc frumos.
buna seara
cumnata mea este plecata din tara si mi-a trimis o procura emisa de consulat princ care ma imputernicea in relatia cu banca la care are un cont deschis valabila timp de 3 ani (scrie acest lucru in textul procurii care care a fost emisa in luna decembrie a anului trecut).
in momentul in care m-am prezentat la banca mi s-a spus ca trebuie sa aduc si un certificat notarial ca ea nu a fost revocata. ca asa sunt normele bancii.
am fost la un notar si mi-au spus ca ei pot da un astfel de certificat doar pentru documentele autentificate de ei, dar ca si bancile au acces la platforma infonote si ar putea sa verifice aceasta informatie.
ce pot face in aceasta situatie? are dreptul banca sa-mi refuze procura valabila sau sa-mi ceara un astfel de certificat?
multumesc!
buna ziua
sotia este coasigurata fiind trecuta in intretinerea mea. A inceput sa colaboreze cu o firma pentru a aranja marfa la un supermarket pe baza unei conventii civile. Are activitate de 3/4 ori pe an fiind platita in lunile respective cu sume care sunt sub valoarea unui salariu minim, societatea cu care colaboreaza ocupandu-se de retinerea si plata tuturor contributiilor datorate (impozit, CAS, CASS), dar doar pentru lunile respective.
in acest caz, ea mai poate ramane coasigurata sau trebuie sa fac cerere sa o scot?
conventia mai trebuie inregistrata undeva?
multumesc
Răspuns la discuția inchidere abonament telefonie
am citit cele doua articole dar tot nu am gasit unde scrie ca achitarea tuturor datoriilor catre ORANGE este o conditie pentru inchiderea abonamentului ca urmare a denuntarii unilaterale din partea clientului. oricum discutia acolo e mai mult despre taxa de reziliere in perioda minima obligatorie, ceea ce nu este cazul la mine.

cf celor citite in TGC si contractul semnat, mi se pare corect ca abonamentul sa fie inchis la data stabilita INDIFERENT de sumele datorate, urmand ca acestea sa fie recuperate ulterior, intrucat in documentele mentionate nu se prevede conditia achitarii intai a datoriilor. sau cel putin eu nu am gasit asa ceva.