candidate_of_law a scris:
Acea renuntare, a intervenit dupa acceptarea succesiunii (conform legii sunt considerati mostenitori doar in privininta terenurilor care fac obiectul cererii) trebuie considerata o renuntare in favorem act juridic cu deplina forta juridica intre parti si in ziua de astazi.
Instanta trebuie sa interpreteze vointa partilor in asa fel incat actul incheiat de acestea sa produca efecte juridice - in speta renuntarea la succesiune, trebuie considerata in favorem - pentru ca asta a fost si scopul partilor la momentul incheierii actului.
Nu inteleg f. bine ce inseamna renuntare
in favorem, in acest caz. Daca puteti da mai multe detalii.
romascanu a scris:
Partea ar trebui sa ajunga la notar pentru autentificarea unui act dupa ce a stabilit clar cu avocatul sau cuprinsul actului. (de ce actul acesta si nu celalat, de ce clauza asta si nu ailalta).
Cand am deschis topicul, am explicat ca voi folosi termenul "eu" pentru persoana pe care o reprezint. Personajele din speta sunt aproape toate octogenare. Acum 20 de ani, cand s-a intamplat toata povestea, oamenii au facut demersurile ca la carte. S-au adresat unui notar, ca doar nu trebuia sa-si angajeze un avocat si sa mearga in instanta , atat timp cat exista o intelegere si armonie deplina intre ei. Au adus toate documentele cerute, au platit taxele aferente. Iar rezultatul? Se trezesc dupa aproape 20 ani, cu aceste probleme?
Toata lumea se spala pe maini: notarul (care culmea! inca mai profeseaza), primaria .. la fel, iar C. Funciara sorteaza documentele, alege casa din CM iar pt. curte alege TP.
Iar, toti cei, cu pregatire juridica, persoane cu care am discutat speta au anumite retineri si nedumeriri. Tocmai de aceea m-am adresat acestui forum ,care are o comunitate mare de specialisti.
Cred ca trebuie sa "sap" mai adanc la Primarie, sa vad exact care a fost situatia terenului de casa pana in 1990 si eventual un istoric al rolului fiscal, precum si care a fost data la care s-a facut cererea de restituire cf. L18/1991.
Va multumesc