avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Activitate roxanapri

Activitate roxanapri

In octombrie 2010 am primit o notificare de la Casa de Pensii Judeteana prin care am fost anuntata ca am beneficiat de pensie de invaliditate gr 2 cu nerespectarea dispozitiilor art 94 din legea 19/2000 (eram inregistrata ca PFA din anul 2008, desi cu exceptia catorva luni din anul 2008, nu am mai desfasurat nici o activitate pana in prezent). In baza dispozitiilor art 94, Casa de Pensii a emis 2 decizii de debit : una pentru o suma de 12800 RON (an 2009-2010) si una pentru 10.200 RON (an 2008-2009). Aceste sume, potrivit notificarii primite, reprezintau cuantumul total al pensiei incasata necuvenit din bugetul asigurarilor sociale. Am contestat decizia Casei de Pensii la tribunal. La prima infatisare in instanta, judecatorul a amanat judecarea cauzei pentru lipsa unor probe la dosar. La o zi dupa prezentarea in instanta, am primit o noua instiintare de la Casa de Pensii Judeteana prin care mi se aducea la cunostinta ca cele 2 decizii de debit au fost anulate, pe motiv ca a fost indicat doar textul de lege, nu si actul normativ din care acesta facea parte. Mentionez ca inca din octombrie 2010 a inceput sa mi se retina 1/3 din pensie, in vederea recuperarii celor 2 debite.

Acum cateva zile am primit o noua notificare de la Casa de Pensii prin care mi se aducea la cunostinta ca s-a instituit un nou debit in cuantum de 7788 lei pentru perioada 01 01 2008 -31 12 2008, in baza deciziei de inpunere anuala pentru anul 2008 emisa de finante. Decizia poate fi contesta in termen de 30 de zile la Comisia Centrala de Contestatii. Imi puteti spune ce se intampla cu procesul deschis in acest caz? As dori sa contest si ultima decizie a Casei de Pensii, dar unde trebuie sa trimit plangerea? De asemenea, este legal sa se retina 1/3 din pensie inca din luna octombrie a anului 2010, pentru o decizie pe care am primit-o doar acum cateva zile, si care nu este definitiva?

Orice ajutor in legatura cu modalitatea in care as putea sa procedez in acest caz este binevenit.

Va multumesc!
Va multumesc pentru raspunsuri! Am primit intradevar de la casa de pensii o noua decizie de anulare a decizie de debit , insa nu se mentioneza nimic depre recuperarea sumelor retinute.Singurul lucru care se mentioneza este anularea pe motiv ca a fost indicat doar textul de lege nu si actul normativ din care acesta face parte. Voi trimite casei de pensii o scrisoare pentru a cere clarificari, asa dupa cum imi sugerati.
Buna ziua! In urma cu o luna, am atacat in instanta o decizie de debit a Casei de Pensii prin care mi se cerea sa restitui 12,400 RON. Saptamana aceasta am avut prima prezentare in instanta, insa judecata s-a amanat pentru data de 18 martie, din causa lipsei unor probe la dosar. Astazi am primit o noua instiintare de la Casa de Pensii prin care am fost anuntata ca decizia de debit pe care eu o contestasem a fost anulata, pe motiv ca a fost indicat doar textul de lege nu si actul normativ din care acesta face parte. Imi puteti spune ce inseamna aceasta? Mai este valabil procesul deschis? Si cum imi pot recupera banii care mi-au fost retinuti din pensie pana acum, pe motivul recuperarii debitului de 12, 400 RON? Va multumesc!
Va multumesc din nou pentru raspunsuri si promptitudine. Se pare ca va trebui sa returnez pensia de invaliditate pe ultimii 3 ani, desi nu am stiut de aceasta incompatibilitate. Am fost AF pana in 2009, iar din 2009 am schimbat forma juridica in PFA.

Si eu mi-as dori ca toate informatiile institutiilor sa fie corelate, incat astfel de situatii sa nu mai existe, iar in caz de incompatibilitate sa ti se refuze de la inceput infiintarea de AF, respectiv PFA.

O zi buna si multumesc din nou pentru ajutorul dumeavoastra.
Buna ziua! Va multumesc mult pentru raspuns. As mai avea cateva intrebari, daca se poate. Avand in vedere faptul ca voi mai beneficia de pensie de invaliditate pentru inca 2 luni, urmand ca din Oct 2010 sa trec la pensie de drept, suma pe care o datorez urmeaza a se recupera si din pensia de drept?
De asemenea, profitul obtinut pe 2009 este de 0 lei, si in plus, activitatea desfasurata ca PFA (si detinatoare de asociatie familiala in 2008) a fost sporadica, cu foarte multe luni de inactivitate. Influenteaza aceste lucruri cuantumului sumei pe care o am de returnat, sau sumele incasate ca pensie de invaliditate intre 2008-2010 trebuie restituite integral, indiferent de profit, lipsa activitatii etc?

Va multumesc frumos pentru ajutor!

Sunt o persoana fizica autorizata din martie 2010 (PFA). In perioada cuprinsa intre 2006 si martie 2010 am fost detinatoarea unei asociatii familiale. Sunt si pensionata pe caz de boala din 2002 (gradul II de invaliditate). Somatia primita de la Casa de Pensii cere returnarea pensiei de invaliditate din 2008 pana in prezent. A se nota ca profitul total pe care l-am obtinut intre 2008 - prezent (ca persoana fizica autorizata si detinatoare de asociatie familiala) este sub 1500 RON. Avand in vedere faptul ca pensia de boala a fost principala sursa de intretinere, ce ar trebui returnat: pensia pe boala sau profitul realizat din 2008 pana in prezent? Pe pe temei se cere returnarea pensiei din 2008, si nu din 2009 sau chiar din 2010? Va multumesc anticipat pentru orice sfat.