avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie decizie Casa de Pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie decizie Casa de Pensii

In octombrie 2010 am primit o notificare de la Casa de Pensii Judeteana prin care am fost anuntata ca am beneficiat de pensie de invaliditate gr 2 cu nerespectarea dispozitiilor art 94 din legea 19/2000 (eram inregistrata ca PFA din anul 2008, desi cu exceptia catorva luni din anul 2008, nu am mai desfasurat nici o activitate pana in prezent). In baza dispozitiilor art 94, Casa de Pensii a emis 2 decizii de debit : una pentru o suma de 12800 RON (an 2009-2010) si una pentru 10.200 RON (an 2008-2009). Aceste sume, potrivit notificarii primite, reprezintau cuantumul total al pensiei incasata necuvenit din bugetul asigurarilor sociale. Am contestat decizia Casei de Pensii la tribunal. La prima infatisare in instanta, judecatorul a amanat judecarea cauzei pentru lipsa unor probe la dosar. La o zi dupa prezentarea in instanta, am primit o noua instiintare de la Casa de Pensii Judeteana prin care mi se aducea la cunostinta ca cele 2 decizii de debit au fost anulate, pe motiv ca a fost indicat doar textul de lege, nu si actul normativ din care acesta facea parte. Mentionez ca inca din octombrie 2010 a inceput sa mi se retina 1/3 din pensie, in vederea recuperarii celor 2 debite.

Acum cateva zile am primit o noua notificare de la Casa de Pensii prin care mi se aducea la cunostinta ca s-a instituit un nou debit in cuantum de 7788 lei pentru perioada 01 01 2008 -31 12 2008, in baza deciziei de inpunere anuala pentru anul 2008 emisa de finante. Decizia poate fi contesta in termen de 30 de zile la Comisia Centrala de Contestatii. Imi puteti spune ce se intampla cu procesul deschis in acest caz? As dori sa contest si ultima decizie a Casei de Pensii, dar unde trebuie sa trimit plangerea? De asemenea, este legal sa se retina 1/3 din pensie inca din luna octombrie a anului 2010, pentru o decizie pe care am primit-o doar acum cateva zile, si care nu este definitiva?

Orice ajutor in legatura cu modalitatea in care as putea sa procedez in acest caz este binevenit.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mariana Dumitrescu , Avocat 20:15, 23 Februarie 2011
Astfel cum chiar dumneavoastra ati spus decizia poate fi contestatala la Comisia Centrala de Contestatii si apoi daca raspunsul nu va este favorabil veti merge in instanta. In legatura cu procesul aflat pe rol in situatia in care cele doua decizii au fost anulate cererea dumneavoastra ramane fara obiect, insa ar trebui sa solicitati precizandu-va actiunea restituirea sumelor retinute in mod nelegal. Faceti un calcul si vedeti ce suma este si precizati-va actiunea, pnetru ca desi efectul anularii unui act este repunerea partilor in situatia anterioara este bine sa solicitati judecatorului acest lucru.

Succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de plata cas dupa 6 ani josca josca Buna tuturora am si eu o intrebare caci din ce stiu mai mult cu atita inteleg mai putin.In perioada 2001-2004 am avut un PFA la finele anului 2004 am inchis cu ... (vezi toată discuția)
Unde se contesta decizia referitoare la pensie? ionutt ionutt Buna dimineata! Unde se contesta o decizie de constituire de debit emisa de Casa judeteana de pensii prin care s-a dispus recuperarea contributiei de ... (vezi toată discuția)
Procedura de transmitere de catre casele teritoriale de pensii catre organele fiscale a titlurilor executorii pentru sume incasate necuvenit giocont giocont Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie in care se afla o cunostinta-pensionar: -la inceputului acestui an 2019, a primit un Aviz de Plata de ... (vezi toată discuția)