Avand in vedere faptul ca fiind incadrat/a in ingrad II de invaliditate, beneficiati de o prestatie sociala, nu aveati voie sa fiti asigurat/a in sistemul public in temeiul art. 5, alin.IV, lt. d).
Potrivit dispozitiilor legale, se recupreaza sumele reprezentand drepturi de pensie incasate necuvenit pe o perioada de 3 ani de la data la care s-a descoperit, in termenul general de prescriptie.
Nu are cum sa vi se ceara sa returnati profitul, intrucat acesta in mod cert a fost obtinut legal.
Se recupreaza acele sume la care nu aveati dreptul urmare faptului ca desfasurati o activitate independenta.
Buna ziua! Va multumesc mult pentru raspuns. As mai avea cateva intrebari, daca se poate. Avand in vedere faptul ca voi mai beneficia de pensie de invaliditate pentru inca 2 luni, urmand ca din Oct 2010 sa trec la pensie de drept, suma pe care o datorez urmeaza a se recupera si din pensia de drept?
De asemenea, profitul obtinut pe 2009 este de 0 lei, si in plus, activitatea desfasurata ca PFA (si detinatoare de asociatie familiala in 2008) a fost sporadica, cu foarte multe luni de inactivitate. Influenteaza aceste lucruri cuantumului sumei pe care o am de returnat, sau sumele incasate ca pensie de invaliditate intre 2008-2010 trebuie restituite integral, indiferent de profit, lipsa activitatii etc?
Va multumesc frumos pentru ajutor!
Da, debitul se va retine si din sumele reprezentand drepturi de pensie pentru limita de varsta.
Asa cum am spus si anterior, urmare faptului ca ati desfasurat o activitate ca persoana fizica autorizata ( sau asociata in AF...ca nu mai inteleg!), nu mai aveati dreptul la pensia de invaliditate.
Mai mult aveati obligatia legala sa va asigurati intemeiul unei declaratii de asigurare si sa platiti contributie de CAS. Pentru perioadele in care nu ati realizat venituri, erati scutita insa de plata CAS.
Dar asta este pana nu se vor corela toate informatiile institutiilor, bugetul asigurarilor sociale va suferi inutil
Va multumesc din nou pentru raspunsuri si promptitudine. Se pare ca va trebui sa returnez pensia de invaliditate pe ultimii 3 ani, desi nu am stiut de aceasta incompatibilitate. Am fost AF pana in 2009, iar din 2009 am schimbat forma juridica in PFA.
Si eu mi-as dori ca toate informatiile institutiilor sa fie corelate, incat astfel de situatii sa nu mai existe, iar in caz de incompatibilitate sa ti se refuze de la inceput infiintarea de AF, respectiv PFA.
O zi buna si multumesc din nou pentru ajutorul dumeavoastra.