avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Activitate gabinemo

Activitate gabinemo

Bună ziua
In anul 2013 m-am pensionat la limită de vârstă in România.
În anul 2014 am lucrat 8 luni cu contract de munca în Italia unde mi s-au făcut retineri lunare de contribuții.
Pot să valorific cele 8 luni lucrate și să cer recalcularea pensiei in România.?
Mulțumesc
Buna ziua,
Cum pot sa angajez legal, o persoana(pensionar) sa-mi faca niste reparatii la acoperis. Mentionez ca atat eu cat si persoana pe care o voi folosi, nu avem firma
O societate comerciala, microintreprindere, neplatitoare de TVA , in baza unui act de donatie a donat o cladire neamortizata integral si terenul aferent unei persoane fizice. Va rog, care este monografia contabila si ce obligatii declarative are. Va multumesc
Daca ii acord un spor la salariu de pana la 75% , trebuie sa-i dau si zile libere?
Codul muncii face referire la ore libere platite si nu la nivel de zile platite.
Daca un salariat lucreaza suplimentar 4 ore sambata si 4 ore duminica,nu la fiecare saptamana ci de 2 ori pe luna) in afara de sporul la salariu,conform regulamentului intern, cum ii acord liber pentru aceste ore considerate zile de repaos saptamanal. Pot sa-i dau liber o zi intreaga lunea?
Va multumesc.
Buna ziua,
Stiu ca pentru primirea aj. de somaj trebuie sa fi lucrat 12 luni din ultimile 24 luni lucrate.
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza vechimea in munca in urmatoarea situatie: Perioada lucrata la o unitate 8 luni si 15 zile, iar la alta unitate 3 luni si 18 zile.
Va multumesc
Buna ziua, sunt un SRL si desfasor o activitate de tip fast-food. In locuinta personala, prin contract de comodat, am o incapere in care prepar alimentele necesare desfasurarii activitatii principale. Comercializarea produselor o fac intr-un spatiu luat cu chirie.
Intrebarea mea este: Spatiul in care pregatesc alimentele trebuie sa fie declarat la finante?
Răspuns la discuția impozitare venituri
Scuze(am gresit termenul) , are excedent, insa Conform dispozitiilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15, alin. (2), organizatiile nonprofit, sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru venituri de natura cotizatiilor, taxelor de inscriere, contributiilor membrilor, donatiilor sau bunurilor primite prin sponsorizare, sumelor realizate din actiuni ocazionale de strangere de fonduri, veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit etc. Organizatiile nonprofit, datoreaza impozit pe profit numai pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele scutite.

Organizatiile nonprofit au nevoie de cod fiscal pentru a putea desfasura activitate si de aceea, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala depun formularul 010 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica" la organul fiscal in raza caruia sunt inregistrate, inca de la infiintare. Prin aceasta declaratie sunt inregistrate si ca platitoare de impozit pe profit.

Organizatiile nonprofit care desfasoara si activitate economica, au obligatia sa evidentieze distinct veniturile si cheltuielile aferente activitatilor desfasurate in scopul obtinerii de profit, conform reglementarilor contabile aprobate prin Omef nr. 1969/2007, privind aprobarea reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial.

Deci PLATESTE IMPOZIT PE PROFIT. Partea cu dididende , OK In statut e prevazut ca o cota parte din venit sa se plateasca membrilor asociatiei.
iNTREBAREA MEA ERA ,, La ce data trebuie platit impozitul pe profit si (modific intrebarea) ce anume trebuie retinut din sumele datorate actionarilor pentru prestatiile efectuate.
Buna ziua. O asociatie non-profit, cu activitate economica (Lupta impotriva incendiilor si prevenirea acestora) a realizat in anul 2015 un venit de 2600 lei. Conform scutirii de 10% (665 lei) din echivalentul de 15.000 euro ,veniturile totale ramase de impozitat sunt 2600-665= 1935 lei , impozitate cu 16%(310 lei), ramane de repartizat pe dividende suma de 2290 lei. Am urmatoarele intrebari. La ce data trebuie platit impozitul pe profit si care este procentul aferent dividendelor pentru veniturile din anul 2015.
Am studii superioare dar pentru conventie civila este nevoie sa fi membru CECAR ?