avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Activitate Varul

Activitate Varul

Si pe functionarii de la sector 2 cine ii convinge. Astazi am fost la ei. Nu si nu; se leaga doar de adresa de domiciliu care este la apartamentul dobandit prin succesiune.
Avand in proprietate un apartament, am dobandit ulterior prin succesiune al doilea apartament unde am domiciliul si inca o cota parte dintr-un altul.
Functionarii de la directia taxe si impozite locale sector 2 imi calculeaza impozit majorat cu 65% pentru prima proprietate.
Sa inteleg ca in cazul meu nu se aplica prevederea de la art.252 alin (2) conform caruia nu ar trebui sa mi se aplice majorarile de la (1)? Si daca nu; atunci cui?
Prevederile de la alin (2) conform caruia persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin sucesiune legala nu intra sub incidenta majorarilor de la art.252 (1) cred ca au fost prevazute tocmai unor situatii similare cu a mea.
Răspuns la discuția Raspuns ITM
In completare:
In luna februarie anul acesta angajatului i s-a inmanat un act aditional la cim (in copie), gata semnat si pentru angajat si inregistrat la ITM.
Pe de alta parte din raspunsul ITM rezulta ca angajatorul ar fi depus la ITM tot anul acesta o declaratie a angalatului prin care acesta declara ca nu a mai avut carte de munca, declaratie de care angajatul acuma afla.
O adevarata nebunie. Angajatul ce sa inteleaga? El stie ca timp de cinci ani a lucrat la acelasi magazin.
Se pare ca cel putin in cazul angajatilor la privat legile sunt in detrimentul acestora; aplicarea acestora la fel, chiar si putinele drepturi pe care le au, daca le au, sunt foarte bine ascunse. Toate raspunsurile sunt incomplete sau pe langa subiect.
In cazul acesta angajatul pur si simplu incearca din rasputeri sa afle daca are sau daca a avut vreodata carte de munca, indiferent de firma. Si daca nu; este framantat de intrebari cum ar fi cele legate de stagiu de cotizare.
Cazul este real iar angajatul disperat.
Discuție Raspuns ITM
Pornind de la refuzul platii indemnizatiei de concediu medical, angajatul face o cerere la ITM in care a solicita copie sau extras a cartii de munca si de asemenea copii dupa contractele de munca.
In cerere a mentionat ca lucreaza de 5 ani in acelasi magazin administratorii firmei sau firmelor fiind aceasi si ca angajatorul a eliberat cel putin anul acesta adeverinte de salariat pentru medicul de familie si internare la spital (a facut aceste mentiuni deoarece la prima cerere i sa raspuns doar verbal de catre inspector cum ca nu are carte de munca la acest angajator).
Raspunsul ITM:
1. Nu se pot elibera copii dupa documentele de la dosarul societatii, deoarece acestea pot fi puse la dispozitie doar autoritatilor abilitate prin lege.
2. Referitor la carnetul de munca, angajatul este informat ca firma ar fi depus o copie a declaratiei pe proprie raspundere a angajatului prin care declara ca nu are carnet de munca, si ca angajatorul nu a depus nici ulterior carnet de munca. Referitor la aceasta, angajatul isi aduce aminte ca ar fi scris o astfel de declaratie cu ceva ani in urma la cererea angajatorului. Angajatului i s-a spus sa declarare ca "nu a mai lucrat in alta parte", nu niciodata, el practic lucrand la acelasi loc de munca. Oricum firma actuala are mai putin de 1 an vechime.
Intrebari simple si nu prea:
Sa inteleaga angajatul din acest raspuns ca nu i s-a facut carte de munca timp de 5 ani ? (In baza de date a CASMB figureaza ca asigurat; daca ajuta la ceva)
Ce trebuie sau ce poate face angajatul ?
tudorvaleriu: multumesc
Da. Contractele individuale de munca se intocmesc in 3 exemplare. Totul e sa stie si angajatul de existenta lor.
Cazul de mai sus este real. Chiar prietena mea este cea patita.
Am incercat sa ne informam la departamentele de relatii cu publicul de la CNAS, ITM Bucuresti. De la CNAS ni se comunica ca nu au competente si suntem indrumati catre Ministerul Muncii si ANAF!!!. De la ITM Bucuresti suntem indrumati catre CNAS, la ITM sa ne adresam doar daca angajatorul ia masuri disciplinare.
Chiar si efectuarea unei copii a cartii de munca dureaza nepermis de mult; dupa 3 saptamani de la depunerea cererii suntem informati ca s-a pierdut cererea.
A doua zi dupa inmanarea certificatelor patronului firmei ti se comunica refuzul platii indemnizatiei de concediu medical; mai mult esti amenintat cu desfacerea contractului de munca in cazul solicitarii acesteia.
Dupa reluarea activitatii ti se aduce la cunostinta ca pentru plata indemnizatiei ar trebui sa astepti circa 4 luni si de asemenea ti se comunica ca orice reclamatie este inutila aceasta rezolvandu-se cu "sacosa".
Si in final: chiar daca vei primi o suma oarecare nu vei sti ce reprezinta. Nici macar nu-ti cunosti salariul. Contractele individuale de munca si actele aditionale sunt semnate probabil de catre reprezentanti ai firmei si la rubrica angajatului.
Ce se poate face?
Sunt convins ca cele de mai sus nu reprezinta un caz izolat fiind chiar o practica pe scara larga.