A doua zi dupa inmanarea certificatelor patronului firmei ti se comunica refuzul platii indemnizatiei de concediu medical; mai mult esti amenintat cu desfacerea contractului de munca in cazul solicitarii acesteia.
Dupa reluarea activitatii ti se aduce la cunostinta ca pentru plata indemnizatiei ar trebui sa astepti circa 4 luni si de asemenea ti se comunica ca orice reclamatie este inutila aceasta rezolvandu-se cu "sacosa".
Si in final: chiar daca vei primi o suma oarecare nu vei sti ce reprezinta. Nici macar nu-ti cunosti salariul. Contractele individuale de munca si actele aditionale sunt semnate probabil de catre reprezentanti ai firmei si la rubrica angajatului.
Ce se poate face?
Sunt convins ca cele de mai sus nu reprezinta un caz izolat fiind chiar o practica pe scara larga.
Contractul individual de munca se intocmeste in trei exemplare,toate in original:unul ramane la Inspectia Muncii,unul la angajator ,unul la dvs.In ceea ce priveste plata
concediului medical,patronul avea unica solutie de a va suspenda cim pt.a nu plati.
Depuneti plangere la ITM.
Cazul de mai sus este real. Chiar prietena mea este cea patita.
Am incercat sa ne informam la departamentele de relatii cu publicul de la CNAS, ITM Bucuresti. De la CNAS ni se comunica ca nu au competente si suntem indrumati catre Ministerul Muncii si ANAF!!!. De la ITM Bucuresti suntem indrumati catre CNAS, la ITM sa ne adresam doar daca angajatorul ia masuri disciplinare.
Chiar si efectuarea unei copii a cartii de munca dureaza nepermis de mult; dupa 3 saptamani de la depunerea cererii suntem informati ca s-a pierdut cererea.
Varul:
1. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.
2. Adresati-va in scris Casei de Asigurari de Sanatate din judetul dvs. sau, in caz de nerezolvare, chiar la CNAS. Cei care v-au dat acele relatii au fost niste incompetenti.
3. In legatura cu problemele legate de CIM sesizati ITM.
4. Eu nu cred ca angajatorul dvs. poate rezolva "cu sacosa" niste abateri grave de la lege. Cred ca mai mult vrea sa va sperie si dvs. ati picat in plasa.
Concediu medical
Ionutfrog
Buna ziua ! Lucrez din 07.08.2016 la o firma cu capital privat si in data de 17.01.2018 am cazut de acord cu administratorul firmei ca in data de 26.01.2018 ... (vezi toată discuția)