avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspuns ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspuns ITM

Pornind de la refuzul platii indemnizatiei de concediu medical, angajatul face o cerere la ITM in care a solicita copie sau extras a cartii de munca si de asemenea copii dupa contractele de munca.
In cerere a mentionat ca lucreaza de 5 ani in acelasi magazin administratorii firmei sau firmelor fiind aceasi si ca angajatorul a eliberat cel putin anul acesta adeverinte de salariat pentru medicul de familie si internare la spital (a facut aceste mentiuni deoarece la prima cerere i sa raspuns doar verbal de catre inspector cum ca nu are carte de munca la acest angajator).
Raspunsul ITM:
1. Nu se pot elibera copii dupa documentele de la dosarul societatii, deoarece acestea pot fi puse la dispozitie doar autoritatilor abilitate prin lege.
2. Referitor la carnetul de munca, angajatul este informat ca firma ar fi depus o copie a declaratiei pe proprie raspundere a angajatului prin care declara ca nu are carnet de munca, si ca angajatorul nu a depus nici ulterior carnet de munca. Referitor la aceasta, angajatul isi aduce aminte ca ar fi scris o astfel de declaratie cu ceva ani in urma la cererea angajatorului. Angajatului i s-a spus sa declarare ca "nu a mai lucrat in alta parte", nu niciodata, el practic lucrand la acelasi loc de munca. Oricum firma actuala are mai putin de 1 an vechime.
Intrebari simple si nu prea:
Sa inteleaga angajatul din acest raspuns ca nu i s-a facut carte de munca timp de 5 ani ? (In baza de date a CASMB figureaza ca asigurat; daca ajuta la ceva)
Ce trebuie sau ce poate face angajatul ?
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
Varul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 28 Septembrie 2010
Da, este posibil ca angajatorul sa nu fi intocmit carnet de munca pe numele lui ... in prezent, nu mai exista astfel de tipizate intrucat dupa 01.01.2011 vor dispare.

Daca figurati ca asigurat la CASMB este bine ... totusi puteti verifica si la Casa de Pensii stagiul de cotizare , prin solicitarea sa va elibereze un certificat de stagiu de cotizare (taxa este de 15 lei).
In completare:
In luna februarie anul acesta angajatului i s-a inmanat un act aditional la cim (in copie), gata semnat si pentru angajat si inregistrat la ITM.
Pe de alta parte din raspunsul ITM rezulta ca angajatorul ar fi depus la ITM tot anul acesta o declaratie a angalatului prin care acesta declara ca nu a mai avut carte de munca, declaratie de care angajatul acuma afla.
O adevarata nebunie. Angajatul ce sa inteleaga? El stie ca timp de cinci ani a lucrat la acelasi magazin.
Se pare ca cel putin in cazul angajatilor la privat legile sunt in detrimentul acestora; aplicarea acestora la fel, chiar si putinele drepturi pe care le au, daca le au, sunt foarte bine ascunse. Toate raspunsurile sunt incomplete sau pe langa subiect.
In cazul acesta angajatul pur si simplu incearca din rasputeri sa afle daca are sau daca a avut vreodata carte de munca, indiferent de firma. Si daca nu; este framantat de intrebari cum ar fi cele legate de stagiu de cotizare.
Cazul este real iar angajatul disperat.
1. Nu va mai faceti atatea griji ca nu aveti carnet de munca.Carnetul de munca nu va mai foloseste in ziua de azi.
2. Important este sa aveti contract individual de munca (CIM).
3. Vi s-a dat un sfat bun: mergeti la Casa de Pensii si solicitati o adeverinta cu stagiul de cotizare (va costa 15 lei). Acolo veti vedea toata vechimea dvs. de cand ati inceput sa lucrati, cu CIM,si pana la zi.
Varul a scris:

.......
Toate raspunsurile sunt incomplete sau pe langa subiect.
.......


Chiar asa ? ....

Raspunsurile primite in acest forum au doar un scop informativ. Datorita naturii complexe a legislatiei, precum si datorita aspectelor personale ale situatiei expuse de dumenavoastra in forum, este posibil ca sfaturile oferite prin intermediul Forum-ului sa nu fie aplicatie in situatia particulara in care va aflati.

In momentul in care urmati sfaturile primite in Forum, o faceti pe propriul dumneavoastra risc. Daca doriti consultanta, va rugam sa apelati la un specialist in domeniul respectiv, care are dreptul de a practica in acel domeniu in jurisdictia unde a aparut problema dumneavoastra.


p.s.
carnetele de munca vor dispare dupa 31.12.2010 ... pentru stagiu de cotizare se poate adresa Casei de pensii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot verifica daca s-a operat in cartea mea de munca? giulia82 giulia82 Buna ziua,as vrea sa stiu daca patronii mei au platit tot ce trebuie la stat pentru mine,am sunat la ITM Suceava,de acolo este societatea,iar magazinul este in ... (vezi toată discuția)
Carte de munca hgabi hgabi La ultimul control al ITM, efectuat in urma sesizarii unui angajat concediat disciplinar, am fost cu dosarele de personal , iar cand s-a controlat si dosarul ... (vezi toată discuția)
Carte de munca arsa de fostul patron,patron disparut!! mihavasile mihavasile Buna ziua, Am si eu o problema ca multa lume din tara aceasta.Ma numesc Mihaela si am 36ani. Am lucrat la o firma de leasing in Bucuresti.Patronul ne a ... (vezi toată discuția)