avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Activitate ciuc143

Activitate ciuc143

Offtopic: s-au introdus 2 CAENuri pt IT in cadrul activitatilor impuse pe baza de norme: 6202 si 6203
[ link extern ]
Eu asa inteleg. S-a confirmat si aici pe forum, si am mai auzit si din mai multe surse.
Răspuns la discuția PFA dependent?
O opinie personala: sunt in aceeasi situatie - pfa facturi lunare catre o firma non-UE. Am avut grija ca in contract sa trec toate punctele care fac posibila considerarea activitatii ca dependenta: nu ma deplasez la sediul clientului, folosesc echipamentele personale, nu exista program de lucru, nu se plateste concediul (am o intelegere amiabila ca am 21 zile de concediu cf legii din RO), nu se deduc cheltuieli de deplasare, etc.
Nu stiu care e mersul dar vad la finalul ordonantei, la dispoztii tranzitorii:
Art.III. Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică începând cu data de 1
ianuarie 2012 cu excepţia punctelor 24 şi 25, şi a prevederilor art. 621 alin.(2) şi (3) de la pct.35.

Deci eu ma astept sa fie publicata pana la 1 ian.
Multumesc pentur raspuns
3. Banca nu imi permite sa scot dolari din cont, decat cu motivarea "DEPLASARE IN STRAINATATE" si dupa completarea unui deviz. Stiu ca exista niste reguli privind decontarea deplasarilor. Eu nu vreau sa decontez, dar as dori sa scot dolari si sa fiu in regula din punct de vedere legal - asta inseamna tot declararea aceleiasi motivari. Poate fi asta o problema dpdv legal?
Salut,

poate s-a mai discutat dar in conditiile in care multi vor trece la SR e bine de reluat.
Caz: PFA factureaza in afara UE (USA). Factura e in dolari.
1. Exista obligativitatea emiterii pentru contabilitate si o factura in lei odata cu cea in dolari la cursul zilei?
2. Ce se intampla in momentul primirii banilor? Se emite o noua factura? Am inteles ca in momentul primirii banilor diferenta de curs va rezulta intr-un castig sau o pierdere - este cazul si la PFA?
3. Eu doresc sa scot dolari din banca, evident casa de schimb are un curs net superior celui al bancii. Pana acum completam deviz de deplasare in strainatate, nu conta, fiind impus la norma de venit. Mai pot face acest lucru, sau sunt obligat sa ii transform in lei la cursul bancii? (mentionez ca nu am de gand sa "decontez" deplasarea - adica sa o trec in contabilitate ca o cheltuiala)
4. Factura pe care o emit in decembrie anul 2011 si va fi incasata in ianuarie 2012, va intra in calculul impozitului pe anul 2012?

Multumesc
In articolul: [ link extern ]
secretarul de stat de la MFP Dan Lazar zice "Noi nu introducem niciun CAS la nimeni. Practic, am adunat diferitele legi care operau deja, in aceasta Ordonanta care va fi promulgata in curand" -> referirea este la ordonanta din subiectul de aici. Deci se pare ca nu e un proiect aruncat pe site sa fie. Sa speram ca nu va fi varianta finala. Oricum, o entitate taxata cu ~50% mi se pare o aberatie. Sunt curios cum e in Germania. Sau, poftim, in Franta o tara cu fiscalitate ridicata.

offtopic: Intr-adevar normele de venit pe IT erau o facilitate de care s-a abuzat. Sincer, o firma serioasa nu ar fi avut voie sa se complice cu contracte de munca mascate ca PFA-uri, etc. (Si multe nici nu au facut-o.) Eu sunt de acord sa platesc taxe si impozite, dar nu la acest nivel. Si alt lucru deranjant e ca imbecilii care dau astfel de legi schimba regulile jocului in timpul jocului, in loc sa faca un climat stabil de afaceri din care ar avea de castigat toata lumea - ordonantele de urgenta ar trebui sa fie exceptia, si nu regula cum e la noi.
Eu inteleg asa:
Baza de calcul este:
diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi
cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale
SAU
valoarea anuală a normei de venit
SAU
diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă .....


Raspunsul e mai simplu. Ceea ce a omis ofiterul vamal sa imi zica este ca pot da o declaratie pe propria raspundere in legatura cu valoarea bunurilor urmand si ca ma oblig sa platesc eventualele diferente constatate la o evaluare a vamii. Cert e ca astfel iti poti lua pachetul acasa.
Am primit un colet din US (e vorba de un cadou - un produs electronic). La vama am constatat ca nu are nici factura inauntru, nici nu are declarata o valoare in campul dedicat acesteia de pe AWB, nici nu e bifat drept cadou.
De altfel nici nu are cum sa aiba o factura, din moment ce este cadou.

Ofiterul vamal mi l-a retinut in vama spunandu-mi sa vin cu factura (cred ca e convinsa ca e o comanda pe internet la care nu vreau sa platesc taxe vamale), pe care eu nu am de unde sa o produc.

In situatia asta, cf legii bunurile se evalueaza de catre un expert al vamii. Are idee cineva cat dureaza aceasta evaluare? Am nevoie destul de repede de produsul respectiv.

Este cineva care s-a mai confruntat cu o problema asemanatoare si are un sfat bun?

Multumesc