avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Activitate nicusorproca

Activitate nicusorproca

Buna ziua!
Bunicul meu a fost veteran de razboi si pana in 2012 cand a murit a primit pensie de veteran. Nu a fost prizonier de razboi.

In aceste conditii, tatal meu, nascut in 1963, are dreptul sa beneficieze de pensie de urmas? Puteti va rog sa imi spuneti care este legea care reglementeaza aceste pensii?
Inteleg. Momentan sotia a luat doar adeverinta de la medicul de familie pentru angajare. Deci va trebui sa mearga si la medicina muncii.
Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Am un PFA din 2012 și functionez pe bază de normă de venit.
De la 1 aprilie 2015 am angajat soția cu fracțiune de normă (1 ora/zi). Am înregistrat la ITM în REVISAL contractul de muncă și am fost la ANAF pentru a mă înregistra ca plătitor de salarii.

Am nevoie de câteva lămuriri referitoare la pașii pe care trebuie sa-i urmez în continuare pentru a fi în deplină legalitate.

1. Am înțeles că trebuie să depun trimestrial declarația 112 - sunt obligat să obțin semnătură digitală sau pot să o depun la ghișeu? Și dacă trebuie obținută semnătură digitală, care este procedura și cam care sunt costurile obținerii ei?

2. Care sunt obligațiile mele (interne) pentru a fi în regulă cu actele aferente acestui contract de muncă? (este obligatoriu control la medicina muncii pentru angajat, se completează niște formulare obligatorii pentru evidența salariilor, fluturași de salariu etc?)

Imi cer scuze că probabil par complet pe lângă subiect, dar am încercat să mă lămuresc de la ANAF și se pare că nici ei nu cunoșteau prea bine procedura fiscală în cazul meu.

Mulțumesc anticipat!
freeelis a scris:

ctynn a scris:

In somaj se poate intra ca angajat si nu ca absolvent al unei institutii de invatamant
.

in somaj se poate intra si ca absolvent al unei institutii de studii superioare ( lg. 76/2002) ;)

Cred ca nu ati inteles sensul ideii .. se refera la faptul ca poate intra in somaj ca fost angajat si nu ca absolvent ..

Daca tot ati atins acest subiect al somajului, as vrea sa stiu si eu daca se poate beneficia de ajutor de somaj in cazul in care persoana in cauza este si student si a si lucrat o perioada de minim sase luni(adica exact situatia in care se afla sotia mea). Eu din cate stiu nu se poate beneficia de somaj daca esti student, ci doar daca ai absolvit o forma de invatamnt. Mentionez ca acum masteratul nu mai este considerat forma de invatamant post-universitara, ci forma de invatamant universitara, ciclu 2.
Multumesc pentru raspuns. Acum am inteles.
In somaj nu poate intra deoarece sotia mea este inca studenta la masterat si nu poate beneficia de ajutor de somaj.
Singura posibilitate ar fi ca in luna noiembrie sau cel tarziu in decembrie sa intre in concediul de maternitate. Din cate stiu acest concediu de maternitare este considerat concediu medical si se adauga la vechimea in munca.
As vrea sa stiu totusi daca este sigur ca va primi concediul de crestere a copilului dupa concediul de maternitate in cazul in care va proceda astfel. Nu am gasit niciun articol in lege care sa concretizeze acest lucru. Daca se poate sa ma ajutati, as fi foarte recunoscator.
Buna ziua,

Am rugamintea daca se poate sa imi spuneti daca sotia mea poate beneficia de concediul de crestere a copilului, ea aflandu-se in situatia urmatoare:

Este studenta la masterat din toamna anului 2009, asta dupa ce a absolvit facultatea in iulie 2009. In 4 ianuarie 2010 s-a angajat pe o perioada determinata, iar contractul i-a fost prelungit pana in data de 31 decembrie 2010. Acum este insarcinata si urmeaza sa nasca in jurul datei de 10 ianuarie 2011. Problema este ca la terminarea contractului de munca ea nu va avea 12 luni lucrate consecutiv, implinind 12 luni pe 4 ianuarie 2011.

Este posibil ca luand concediu de maternitate din noiembrie sau decembrie sa primeasca vechimea adecvata pana la nastere si astfel sa figureze cu 12 luni lucrate consecutiv inainte de nastere si sa beneficieze de concediul de crestere a copilului pana la 2 ani?

Va multumesc anticipat!