avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate aser

Activitate aser

Eram pensionar deja, nu am incheiat contract de asigurări sociale . Dar după martie 2003,cf. legii, cel care m-a angajat plătea alături de impozite contribuții la fondul de pensii sau nu ?

Cornel Vasile a scris:

Potrivit legislatiei in vigoare la acea data, persoanele care prestează munca în baza unei convenţii civile de prestări de servicii puteau încheia contracte de asigurări sociale. (prevedere in vigoare pana in martie 2003).

Dupa aceasta data, persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care realizează venituri din activităţi profesionale erau asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii.

In cazul in care nu mai există Institutul INL unde se pot cere documente ,cine pot fi deținătorii de arhive

Carp Mircea a scris:

De la deținătorii de arhivă.

SCUZE Am lucrat la INSTITUTUL NATIONAL AL LEMNULUI ,INL

Cornel Vasile a scris:

Cum se numeste ? Credeti ca noi stim unde ati lucrat dvs , daca nu dati toate detaliile? .. ..poate gasim o idee despre arhiva acelui institut..

Buna ziua .sunt pensionar .Am lucrat cu contracte de colaborare intre 1997 -2009. Vă rog sa-mi spuneți dacă pentru munca de colaborare se plăteau sau nu şi contribuții la pensie .Intreb in vederea recalculării pensiei . Multumesc
Să înțeleg că faptul că am lucrat in grupa ll de toxicitate,cu lacuri si vopsele , nu mai contează deloc la recalcularea pensiei .?

Carp Mircea a scris:

Nu sunt modificări în acest sens.Se vor acorda in plus doar acele puncte de stabilitate pentru stagiul ce depășește 25 ani pe contributivitate.Aici nu intră stagiul aferent grupei II de 3/luni/an.

Un institut de cercetări desfiintat acum vreo 10 ani

Cornel Vasile a scris:

Despre intreprindere este vorba?

Pentru Recalcularea pensiilor de unde se obțin adeverințe dacă unitatea în care am lucrat nu mai există ? Mulțumesc
Multumesc pentru raspunsul Dv. BREVETUL S-A APLICAT IN PERIOADA 1998 - 2010 .Dețin , ca acte , Legea 49/1992 dupa 31 martie 2000 a fost
urmata de altă lege prin care CASS se datora asupra sumelor reprezentând drepturi de autor ?

Cornel Vasile a scris:

Daca este pentru perioada anterioara Legii nr.49/1992 (in vigoare de la 01 aprilie 1992 până la 31 martie 200) , potrivit art.2 din Decretul nr.389 din 11 octombrie 1972 cu privire la contributia pentru asigurările sociale de stat, contributia pentru asigurari sociale de stat nu se datora asupra sumelor reprezentind drepturile de autor sau de colaborator extern.

eugenoctavian1968 a scris:

Acoperișul, la fel ca subsolul, fațada, liftul etc., sunt părți comune ale condominiului care trebuiesc întreținute, reparate, înlocuite. Toate se fac cu bani, bani care se plătesc de către toți proprietarii care locuiesc în acel condominiu sau parte din condominiu, în cazul dumneavoastră scara de bloc.
Nu trebuie adunare generală pentru aprobarea acelor lucrări sau pentru informarea cuiva, nu contează că s-au făcut în regie proprie acele lucrări, dacă există documente justificative, proiect, aprobări de la cei în drept, lucrarea se face și proprietarii trebuie să plătească.
Așa e legea...

CARE LEGE prevede acest lucru ?
Buna seara .Contributivitatea se plătea şi la veniturile plătite la aplicarea unui Brevet de Inventie intrun institul sau nu ? Am primit bani 5 ani pentru aplicarea unei inventii dar institutul a fost desființat. Intreb pentru recalcularea pensiei pe legea noua a pensiilor /2023. Vă rog să-mi răspundeți.Mulțumiri