Din cate vad este o ordonanta de urgenta din 2003 citata, in timp ce eu vorbesc despre CCMUN votat pana in decembrie 2010, iar articolul postat de mine este din proiectul de CCMUN din 2011. In CCMUN se specifica faptul ca acest drept il au mamicile care se intorc inainte de 2 ani, cazul meu - copilul are 1 an si 2 luni.
Daca ma intorc la munca din concediul de crestere al copilului inainte de implinirea celor doi ani, conform art 17 din vechiul CCMUN as avea dreptul la o reducere cu doua ore a programului normal de lucru de 8 ore fara a fi afectat salariul de baza si vechimea in munca.Din cate am vazut acest articol nu a fost modificat in proiectul noului CCMUN. Intrebarea mea este: voi beneficia de aceasta prevedere daca eu ma reintorc la locul de munca zilele acestea cand nu este practic in vigoare nicio varianta de CCMUN ?
Daca ma intorc la munca din concediul de crestere al copilului inainte de implinirea celor doi ani, conform art 17 din vechiul CCMUN as avea dreptul la o reducere cu doua ore a programului normal de lucru de 8 ore fara a fi afectat salariul de baza si vechimea in munca.Din cate am vazut acest articol nu a fost modificat in proiectul noului CCMUN. Intrebarea mea este: voi beneficia de aceasta prevedere daca eu ma reintorc la locul de munca zilele acestea cand nu este practic in vigoare nicio varianta de CCMUN ?
In CCMUN este specificat :
ART.17. - (1) Salariaţii care renunţă la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fără să le fie afectate salariul de baza şi vechimea în muncă.
Beneficiez de aceasta prevedere by default sau trebuie depuse acte, cereri etc ? Angajatorul e obligat sa ofere aceasta facilitate ?
Cine suporta diferenta de 2 ore ca bani ? Angajatorul plateste toate cele 8 ore sau numai 6 ?
Eu am mers astazi in STR Hambarului la serviciul social si ,pe langa o "politete" iesita sin comun, caci isi schimba sediul de luni 23 august in ION Campineanu si nu au chef sa ofere relatii cu publicul, am aflat ca modalitatea de calcul pentru indemnizatia pe luna iulie este : se aplica 85% din veniturile impozabile realizate in ultimele 12 luni , se plafoneaza la 4000, iar apoi se aplicat cei 15% din noua lege ce a intrat in vigoare in 3 Iulie. Datorita faptului ca pt1,2 Iulie s-a calculat doar cu 85% , fara sa se aplice si scaderea de 15% , valoarea pe care o sa o vezi virata catre tine este de 3436. Pentru contestatii ne putem duce la in Ion Campineanu (cladirea cu B1 tv) etaj 2-3 si sa asteptam raspunsul oficial. Eu o sa merg maine cu legea printata si o sa incerc sa ma bat cu morile de vant.
Articolul 12 din ordonanta nu spune nimic de modificarea plafonului : ART. 12
Cuantumul indemnizaţiilor acordate în temeiul art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele care se află în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi se diminuează cu 15%. Dacă din calcul rezultă un cuantum mai mic de 600 lei, se acordă 600 lei.
De aici rezulta ca modul in care ni s-a calculat indemnizatia este un nou abuz !
Si eu sunt in aceeasi situatie, si din pacate explicatia oferita de Freeelis nu imi este clara. S-a modificat sau nu plafonul maxim de 4000 RON ? (intrebarea este simpla).
Multumesc de raspuns, de fapt, nu ma intereseaza problematica reintoarcerii ci mai de graba articolul 17alineatul 1 din CCMUNN in care se precizeaza ca ma pot intoarce si sa optez pentru 6 ore de munca in loc de 8. As fi dorit sa merg sa vorbesc cu angajatorul inca de acum in vederea reintoarcerii si a posibilitatii mele legale sa lucrez doar 6 ore. Dar cum CCMUNN este valabil doar pana la sfarsitul anului nu pot deschide discutia despre optiunea mea de a lucra doar 6 ore si a fi platita cat 8.
Doresc reintoarcerea la serviciu in ianuarie 2011, inainte de expirarea perioadei de 2 ani de zile de la nastere . Va mai fi valabil CCMUNN la acea data ? La ce data se va vota un nou CCMUNN pentru 2011 ?