avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Activitate Kiss Raluca

Activitate Kiss Raluca

Daca angajatorul nu plateste contributiile la Sanatate, Pensii, Somaj, chiar daca acestea au fost retinute angajatulului, il afecteaza pe angajat?
Daca da, cum?

Va rog sa imi dati si baza legala, oricare ar fi raspunsul.

Multumesc mult,
O zi buna
O cunostinta a fost concediata pentru incalcarea regulamentului de ordine interioara, a lasat din greseala fluturasul de salariu pe birou si superiorul l-a gasit. In ROI apare confidentialitatea salariului in interiorul si in exteriorul firmei. Si pe acest motiv a fost concediata.
Cat de corect e ceea ce au facut?

Multumesc
Buna ziua,

1. Daca in contractul individual de munca sau in ROI apare clauza de confidentialitate a salariului ( salariatului ii este interzis sa isi spuna salariul atat in interior cat si in exetrior), iar aceasta clauza e incalcata, cum il poti penaliza pe acel angajat? Ce nu ii poti face? il poti da afara?

2. E obligatoriul sporul de vechime? Daca da, care sunt amenzile pe care le poti primi, daca unii angajati nu au acest spor?

3. Ce se poate intampla daca ai angajat, pe un post ce necesita studii medii, o persoana cu un salariu de 600 lei, brut, nu 720 lei cat cerea postul?


Multumesc,
O zi frumoasa

Mutumesc
Reluand o parte din interdictiile prevazute de Codul muncii, dar completandu-le, art. 21 alin. (1) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata prin Legea nr. 25/2004, prevede ca „este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei gravide si salariatei care a nascut recent; din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

Sunt prevazute doua limite pentru aplicarea acestor interdictii, si anume:
â–  interdictia prevazuta la art. art. 21 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate;
â–  interdictiile prevazute la art. art. 21 alin. (1) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.



Din aceasta lege eu inteleg ca ma poate da linistit afara, imediat dupa ce ma intorc din CIC, doar persoanele care se intorc din concediu de risc maternal sunt aparate 6 luni de zile.
Am inteles bine, ma poate d
O mama este aparata ( in pastrarea locului de munca) doar cand este in concediul de crestere copil sau si o anumita perioada dupa revenirea la locul de munca?

Ce motive poate angajatorul invoca, pentru a ma da afara? Exista vreo metoda pentru a-mi apara postul?

Multumesc