avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Persoanele care ies din Concediu pentru crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Persoanele care ies din Concediu pentru crestere copil

O mama este aparata ( in pastrarea locului de munca) doar cand este in concediul de crestere copil sau si o anumita perioada dupa revenirea la locul de munca?

Ce motive poate angajatorul invoca, pentru a ma da afara? Exista vreo metoda pentru a-mi apara postul?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Kiss Raluca , utilizator 20:43, 20 August 2010
La revenirea din CIC nu puteti fi concediata pentru necorespundere profesionala timp de 6 luni de zile de la data revenirii la munca.
La revenirea din CIC , aveti dreptul de a va intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Reluand o parte din interdictiile prevazute de Codul muncii, dar completandu-le, art. 21 alin. (1) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata prin Legea nr. 25/2004, prevede ca „este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei gravide si salariatei care a nascut recent; din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

Sunt prevazute doua limite pentru aplicarea acestor interdictii, si anume:
â–  interdictia prevazuta la art. art. 21 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate;
â–  interdictiile prevazute la art. art. 21 alin. (1) din Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.



Din aceasta lege eu inteleg ca ma poate da linistit afara, imediat dupa ce ma intorc din CIC, doar persoanele care se intorc din concediu de risc maternal sunt aparate 6 luni de zile.
Am inteles bine, ma poate d
Daca angajatorul desfiinteaza locul de munca ocupat de dvs. va poate concedia si veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Lit.b se refera numai la concediu de risc maternal ... iar art.76 alin.3 din CCMN se refera la interdictia de a va concedia pentru necorespundere profesioanala pentru o perioada de 6 luni de la revenirea din CCC.

Citez din CCMN :
*Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru îngrijirea copilului în varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii*.

Pentru alte motive se poate inceta raportul de munca .
Mutumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere Carmen-Ramona Carmen-Ramona salariata revenita la serviciu din concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani poate fi concediata imp de 6 luni? (conform ... (vezi toată discuția)
Salariata care revine din concediu crestere copil pekka pekka Va rog sa imi raspundeti daca dupa incetarea concediului de cresterea copilului pot reveni la serviciu? # angajatorul are obligatia de a ma reprimi daca pe ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca dupa revenire din cic loredana080380 loredana080380 Buna ziua Conform art. 76 (3) din CCM la nivel national 2007-2010 salariata revenita din concediu crestere copil era protejata in cazul desfacerii ... (vezi toată discuția)