avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Activitate aladdin

Activitate aladdin

Banuiesc ca acea casa e bun comun al tatalui si al mamei. Daca e asa, mama detine jumatate din imobil iar cealalta jumatate reprezinta mostenirea de pe urma tatalui. Mostenirea se imparte astfel: un sfert ia sotul supravietuitor, iar trei sferturi copiii. In cazul de fata, daca ne raportam la TOT imobilul, mama va detine 5/8 (1/2 + 1/4 * 1/2) iar copiii restul de 3/8, adica 3/16 de fiecare.
Deci, pe intelesul tuturor, la pensii ramane ca platesti cat ti-ai ales (majoritatea minimul, 222 RON) iar la sanatate, 5.5% din venitul net sau din norma, in functie de cum esti impozitat (real/norma)? Eu asa am inteles, e corect?
In noul Cod Civil ce va intra in vigoare de la 1 octombrie se face diferenta intre fereastra de vedere si fereastra de lumina.

Fereastra de lumină

Art. 616. - Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.


Deci, in momentul de fata il poti reclama deoarece nu are dreptul la acea fereastra. Dupa 1 octombrie, ai putea sa-l reclami doar daca fereastra lui permite vederea spre curtea ta. Daca din constructie, fereastra este opaca (sticla sablata) si nu se poate deschide sau se deschide doar partial (eventual pe verticala) a.i. sa nu se poata vedea la tine in curte, nu prea mai ai ce sa faci.
Răspuns la discuția Violare de domiciliu?
Deja au aparut raspunsuri contradictorii si nu mai stiu ce sa cred. Pana la urma cum e, se poate o referire la o lege, ceva pe care as putea-o consulta?
Răspuns la discuția Violare de domiciliu?
In concluzie, copiii pot patrunde in casa impotriva vointei parintelui? S-ar putea si o baza legala? Ca sa fiu mai explicit, casa are mai multe camere, mai multe intrari, deci copii ar putea folosi una-doua camere fara a se intersecta cu parintele. Nu vor sa foloseasca permanent casa, dar in weekend, casa fiind situata la tara, ar dori sa poata merge acolo si sa aiba unde sa traga o noapte-doua. Repet, iesirea din indiviziune nu s-a facut. Seful de post, la o sesizare verbala, a spus ca atata vreme cat nu este facuta iesirea din indiviziune, el nu poate interveni iar daca intram fortat, putem fi acuzati de violare de domiciliu intrucat parintele isi are domiciliul acolo iar copiii nu.
Va multumesc.
Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea speta. Doi parinti si doi copii(majori, fiecare la casa lui). Mama decedeaza, se dezbate mostenirea. Casa parinteasca si terenul revin celor trei mostenitori, in cotele de 10/16 sotului supravietuitor(partea sa de 1/2 + 1/4 din masa succesorala) si cate 3/16 celor doi copii. In acest moment nu este facuta iesirea din indiviziune iar parintele, care isi are domiciliul acolo (din cauza unor conflicte in familie), refuza accesul copiilor in casa (incuie usile, inchide geamurile, etc). Au copiii dreptul sa intre in casa in momentul de fata, fiind coproprietari? Pot fi acuzati de violare de domiciliu daca de exemplu, forteaza un geam/o usa pentru a intra?
Va multumesc.
Răspuns la discuția servitutea de vedere
Am inteles, va multumesc mult pentru clarificare. In concluzie, initiatoarea topicului nu are ce face decat sa astepte pana la 1 octombrie, cand va avea dreptul la ferestrele de lumina. Noul articol mi se pare de bun simt. Oricum, nu cred ca vecinii aveau dreptul sa se atinga de casa ei, indiferent de motiv.
Răspuns la discuția servitutea de vedere
Vad ca nu merge link-ul pe care l-am pus prima data, reincerc:
[ link extern ]
Răspuns la discuția servitutea de vedere
In primul rand, sub nicio forma nu aveau voie sa se atinga de casa ta (lucru pe care l-au facut din ce inteleg, daca au montat acele placi. Cineva avizat sper sa confirme, dar eu banuiesc ca tu nu ai ce proces sa initiezi, tu ar trebui sa faci plangere la politite pentru tulburare de posesie, sau ceva de genul. Deci, solicita-le sa demonteze placile sub amenintarea plangerii la politie si in acelasi timp, pune-le sub nas Codul Civil( vezi [ link extern ] ):
[quote]
§5. Vederea asupra proprietăţii vecinului
Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere

Art. 614. - Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.

Art. 615. - (1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.

Fereastra de lumină
Art. 616. - Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat.
[/quote]

PS: Vad ca in timp ce scriam, a mai aparut un mesaj. Pana la urma, care e varianta actuala a Codului Civil, pentru ca m-am mai lovit de problema asta cu servitudea de vedere (eu neavand insa tangente cu domeniul juridic)? Cea gasita de mine, care specifica si ferestrele de vedere(si care mi se pare mai logica), ori cealalta, din care acestea lipsesc?
Buna ziua, daca X ataca un titlu de proprietate al lui Y (pentru nulitate), in cartea funciara va aparea automat acest litigiu blocand orice tranzactie? (X nu a cerut inscrierea litigiului in CF, o face automat instanta?) A doua intrebare, dar al carei raspuns probabil depinde si de raspunsul la prima intrebare, Y ii poate vinde lui X in aceste conditii proprietatea a carui titlu este atacat urmand ca X sa retraga ulterior dosarul(plangerea)? Mentionez ca dosarul respectiv a fost amanat la primul termen iar apoi s-a cerut suspendare.
Va multumesc.