Multumesct. Am citit intr-un articol pe internet ca HG 536/2021 prevede o modificare la OUG 111/2010 doar ca nu am gasit acaesta HG si nu stiu daca ce era scris in acel articol e corect. Am reprodus textul mai jos:
"Valoarea stimulentului de inserție pentru persoanele care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni este de 1.500 lei, iar valoarea stimulentului de inserție pentru cei care se întorc la job după ce copilul împlinește 6 luni va fi de 650 de lei, conform Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.
Dacă până în luna mai 2021, condiția pentru a primi stimulent de inserție era să te întorci la job sau să realizezi venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de a împlini copilul 2 ani, respectiv 3 ani – în cazul copilului cu handicap, HG 536/2021 prevede o nouă modificare. Părinţii care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creştere a copilului, adică după vârsta de doi ani, respectiv trei ani, a juniorului cu dizabilități primesc stimulent de inserție în valoarea de 650 de lei. În acest caz, stimulentul va fi acordat:
începând cu ziua următoare celei în care persoana îndreptățită realizează venituri impozabile, dacă solicitantul depune cererea în acest sens în termen de 30 de zile lucrătoare de la această dată.
începând cu data depunerii cererii, dacă aceasta este depusă după expirarea termenul de 30 de zile.
Conditii plata stimulent de insertie
Mama mai are concediu de crestere copil pana in 29 Ianuarie 2024 cand copilul implineste 2 ani; copilul este sanatos.
Avem urmatoarele intrebari:
1. Stimulentul de insertie se acorda doar daca mama reincepe lucrul inainte 29 Ianuarie 2025 (cand copilul face 2 ani) sau se acorda chiar daca reincepe munca dupa aceasta data?
2. Ce trebuie sa faca mama pentru a primi Stimulentul de insertie?
3. Pe ce perioada se acorda acest stimulent?
4. Care este valoarea Stimulentului ?
Adica in 2023 pe perioada de concediu medical platit nu se retinea CASS din salariu brut corespunzator acelei perioade, CASS retinandu-se doar in cazul indemnizatiei pt zilele de munca si a concediului anual de odihna?
Iar acum CASS se retine si din indemnizatia platita in timpul concediului medical?
Inca o lamurire va rog ati mentionat 10% IV ; cand de aplica la venitul din salariu impozitul de 16% ?
Va rog frumos spuneti-mi exista vreo prevedere in legislatie care sa stipuleze ca un angajat care isi ia cincediu medical va trebui sa plateasca o contributie marita la sanatate? Multumesc!
Vreau sa ii cumpar baiatului un apartament.
El este casatorit.
Se poate trece apartamentul doar pe numele lui ?
Intrucat apartamentul nu e cumparat cu bani din salariu lui ci cu banii dati de mine, in caz de divort sotia are vreun drept la apartament?
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am cumparat un teren (pasune) pe care la data cumpararii traia intr-o casuta de lemn cu wc in curte un domn care conform spuselor fostului proprietar pazea terenul. Cand i-am cerut paznicului sa evacueze proprietatea mi-a spus ca nu are unde sa se duca si mi-a fost mila de el si am acceptat sa ramana acolo si sa foloseasca o mica parte din teren ca gradina de legume. Acest domn are pensia lui, are in jur de 70 de ani si imi spune ca el nu pleaca pana moare. Am inteles din vecini (eu nu locuiesc in zona) ca ar avea sotie si copii dar este despartit de multi ani (nu stiu daca cu divort oficial si nu stiu cine sunt si unde locuiesc ei). Atat primaria cat si politia din sat stiu de existenta lui pe acel teren.
Intrebari daca moare :
- trebuie sa ii anunt rudele (despre care nu stiu nimic in acest moment)?
-cine este obligat sa suporte cheltuielile de inmormantare?
- pot aceste rude sa aiba vreo pretentie la terenul meu unde traieste batranul?
- in cat timp de la deces pot arunca sau da de pomana lucrurile lui daca nu vine nimeni sa le ceara?
Multumesc!
Va rog frumos spuneti-mi in cazul in care se inchiriaza un aparatament; costurile aferente f0ndului de reparatii si fondului de rulment revin proprietarului sau chiriasului?
Multumesc
multumesc pt raspuns.
Nu am experienta cu avocatii. Am vazut ca sunt specializati pe diverse domenii.
Care este domeniul de expertiza necesar unui avocat in cazul meu - Civil?