avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Activitate cristi s.

Activitate cristi s.

Pentru domnul gigipopa:

1. Asa cum am spus si mai inainte, daca nu semnezi nu te mai angajeaza! Deci practic esti fortat sa semnezi daca vrei acel loc de munca!
2. Tu, ca si angajat, nu vezi niciodata factura lor de achizitie. Plus ca, angajatorul, aplica un adaos care poate fi si de 300% pe acele produse (legea ii permite)
3. Se calculeaza amortizarea dar din niste preturi aberante! Asa ca tot angajatul ramane cel pagubit!
4. "Sindicatele" se aleg dupa bunul plac al patronilor, mergeti va rog la o firma care este pusa sa profite de pe urma angajatilor si incercati sa va spuneti punctul de vedere: in cateva zile/saptamani sunteti dat afara, motive se gasesc!
Asa ca din pacate, la noi in Romania, angajatorul face cam ce doreste cu angajatii sai!
Doresc sa mai fac cateva precizari (in calitate de cel care a deschis acest subiect):

1. Echipamentul il primesti in prima zi de angajare. Tot atunci esti obligat sa semnezi procesul verbal de predare-primire. Daca nu semnezi/nu accepti, ti se reziliaza pe loc contractul (fiind in perioada de proba, angajatorul are dreptul sa rezilieze unilateral contractul, fara nici o explicatie)

2. Preturile stabilite de angajator la acele echipamente sunt ABERANTE! Exemple: sacou = 500 lei, camasa = 250 lei, blugi = 200 lei, tricou = 100 lei. Si nu va imaginati ca sunt facute de vreun creator de moda!

3. La plecare, angajatorul iti calculeaza intr-adevar perioada de amortizare, dar toate aceste calcule se raporteaza la preturile ABERANTE de care vorbeam mai sus. Tu, ca si angajat, esti pus in fata acestei liste de preturi si nu ai ce sa faci.

4. Acest angajator are un rulaj foarte mare de personal, 500-600 de angajati/an numai in Romania. Valoarea medie de plata la plecare a unui angajat este de aproximativ 400 lei. Faceti un calcul simplu si vedeti cum angajatorul castiga peste 50.000 EURO/AN numai din acest "artificiu" pe care-l face in Romania!
mottofreee a scris:

Intr-un proces cu angajatorul sansele de castig sunt incerte deoarece nu exista o mentiune despre asupra acestui lucru ; de fapt nu este clar dpdv legal ce sa intampla in cazul in care angajatorul solicita o tinuta obligatorie pe care tot el o ofera .
In mod firesc toate echipamentele primite de la firma (cum ar fi tel,laptop/tableta ,masina) sa fie predate la sfarsitul colaborarii cu acea firma ; ar fi injust sa ti se impute masina de serviciu la plecarea din firma .
Prin ce se deosebeste un tel mobil de la firma de imbracamintea de la firma ?


Se deosebeste prin faptul ca tel. mobil si masina de serviciu le predai la plecare, iar echipamentul ti se spune ca nu trebuie sa-l predai pentru ca este folosit! Deci angajatorul face aceasta diferenta. In momentul in care vrei sa predai echipamentul, nu ti-l preia nimeni!!!
freeelis a scris:

Nimeni nu va poate spune ce sanse aveti intr-un litigiu cu angajatorul.


O estimare cred ca se poate da. Ma gandesc ca nu e primul asemenea caz, nu poate fi ceva iesit din comun situatia aceasta!
Ce sanse de castig ar fi in cazul in care as da in judecata acel angajator? Eu nu mai am ce sa fac cu acele haine, sunt inscriptionate in multe locuri, nu pot merge asa pe strada cu ele.....
Repet, nu este vorba de o firma de paza! Este o firma de distributie, iar echipamentul cuprinde: sacou, geaca, camasa de strada, tricouri, blugi, insigna, curea, deci obiecte de vestimentatie care nu au nici o treaba cu protectia muncii! Si toate sunt inscriptionate cu numele firmei si numele diversilor parteneri ale acesteia, deci dupa ce pleci din firma nu le mai poti folosi in interes personal.
Domnule avocat, eu stiu ca tichetele de masa nu sunt obligatorii, adica angajatorul, daca vrea, poate sa nu acorde nici macar 1 tichet! Gresesc?
Avem urmatoarea situatie: angajatorul obliga fiecare angajat la angajare sa primeasca echipamente de lucru. Ei spun ca amortizarea acestoraa este intre 1-3 ani (camasi, sacou, tricouri, pantaloni, pantofi de protectie, geaca, insigna, etc). La primirea echipamentelor, semnezi un formular prin care esti de acord sa le platesti la plecarea din firma daca ele nu s-au amortizat total. entionez ca aceste echipamente sunt inscriptionate cu sigla angajatorului, astfel incat nu le mai poti purta pe strada dupa plecarea din companie.
Doua intrebari:
1. Clauza respectiva din contract nu este abuziva? Adica tu ca si angajat nu poti decide daca esti de acord sau nu, daca nu semnezi atunci nu te mai angajeaza.
2. La plecare ti se face o factura direct din contabilitate si ti se retin banii, chiar daca tu nu ai semnat factura. Este legal ?
Multumesc.
Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea situatie: sint angajat al unei societati comerciale din data de 10.10.2011 in fnctia de director de vanzari. Dupa ce perioada pot beneficia de concediu de odihna? Actualii patroni imi spun ca mai repede de 6 luni de la angajare nu pot beneficia de concediu de odihna. Vreau sa verific informatia. Multumesc anticipat. Cristi
in perioada oct.2010-oct.2011 (1 an) am beneficiat de somaj conform legii. Dupa aceasta perioada, m-am angajat la o firma privata pe pozitia de director vanzari. Dupa 1 luna jumatate, firma (care este in insolventa) vrea sa imi reduca postul si sa inceteze contractul de munca. Intrebare: daca este reducere de post, mai pot beneficia de somaj dupa doar 2 luni de la celalalt somaj? Va multumesc anticipat pt.raspuns