avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Activitate eloria

Activitate eloria

Cine trebuie conform legii, sa calculeze salariile intr-un liceu?
Mentionez ca avem incadrati: 1 contabil sef, 1 contabil . Si totusi salariile sunt calculate de serviciul secretariat (unde nu exista persoane cu studii economice) impreuna cu informaticianul scolii.
Am fost girant platitor pentru un apartament pe o perioada de 5 ani. Apartamentul a fost cumparat pe numele fostei soacre, incepand cu anul 1991. intre timp acum 8 ani am divortat si doresc recuperarea sumei platite actualizata. Cum tebuie sa procedez
Exclus sa se prezinte la proces vreuna din cele 3 vanzatoare, deoarece una a murit si nu are mostenitori( dar exista pentru aceasta tutorele deoarece ea nu avea discernamant la 56 ani) iar celelate 2 vanzatoare sunt in Canada si nu mai este nimeni in Romania.
Deci in acest caz, pamantul cui se cuvine,?
Tatal meu in baza actului de cumparare l-a arendat de 5 ani si a ramas in continuare mama sa beneficieze de drepturile/consecintele contractului de arendare.
Mama doreste sa-l vanda, firma doreste sa cumpere insa actele cum se pot face
Tatal meu a decedat in mai 2011.
In anul 2007, tatal meu a cumparat cu chitanta de mana un teren de 3 ha de la 3 persoane ( verisoare cu varste inaintate). A primit titlul de proprietate in original, am chitanta cu care a paltit banii si actul de vanzare-cumparare olograf.
Pana sa transforme actul olograf in act autentic la notariat, o verisoara a murit ( nu avea mostenitori, frati surori, sot, copiii) iar celelalte 2 ( mama si fiica) au plecat in Canada.
Contractul de arenda da drepturi numai sotilor ( mama si tata). Tata a decedat si el acum un an (mai 2011), dar eu vreau sa vand pamantul acesta chiar firmei care il munceste si care are bani si cumpara pamant in toata zona.
Mi s-a spus ca nu este posibil sa vand acest pamant niciodata. Nu cred ca nu exista o solutie. Fie in baza folosintei indelungate, fie pe cale judecatoresca eu sa chem cele 3 vanzatoare in instanta. Dar tata nu mai este, ele nu mai sunt aici.
Spuneti-mi va rog ce este de facut!
Multumesc anticipat!
Va rog sugerati-mi ce anume poate face, pentru a dovedi nevinovatia intr-un proces o prietena P.
La o scoala de judet, a fost schimbata conducerea, directorulX.
X director, primeste calificativul "nesatisfacator" , este schimbat si numita P directoare.
X avea fata eleva la respectiva scoala, dar dorea demult sa o duca la o scoala mai buna, respectiv in resedinta de judet la 20 km distanta. Dupa ce este schimbata si nu mai este director, face cerere si muta fata la scoala dorita.
Dupa 2 luni, cand pica guvernul , X revine ca director numit de .. si P pleaca din scoala.
Dupa un an, X o da in judecata pe P , pentru pretentii si cere o suma mare, deoarece spune ea a fost nevoita sa-si schimbe scoala fetei sale.
Da. Suntem in Romania si orice este posibil!
De fapt escroaca vrea sa faca rost de bani. Cum este inca director, si-a obligat toti subangajatii sa depuna marturie in acest sens. Acestea sunt probele pe care le va administra.
Adevarul este ca ea si-a mutat copilul deoarece dorea demult si pentru ca nemaifiind director atunci orgoliul nu-i permitea sa-si lase copilul acolo. Apoi a constatat ca, copilului i-a placut la noua scoala si a ramas deoarece asa si-a dorit.
Daca pe cererea pe care a depus-o atunci in vederea transferului, a invocat "motive personale" si P a aprobat-o, de ce aceste motive personale acum se transforma in motive de proces.
Mentionez ca procesul are ca obiect "abuz contra inteselor persoanei"
Deci, cum se poate apara P ??????
Discuție probe divort
Fondul a decis: Incredintarea minorelor si plata sumei de 200 ron ( desi tatal e patron). Mentionez ca tatal nu s-a prezentat la proces desi stia de termen. A durat 2 ani, deoarece a fost si suspendat, a si amanat la greu in batatie de joc ( ca propune un martor, apoi il schimba, apoi nu-i stie adrea etc), interval in care nu a administrat nicio proba.Nu a avut concedii medicale sau alte motive intemeiate pentru a justifica lipsa, ci decat nepasarea.
A facut recurs deoarece nu doreste plata pensiei alimentare si unul din copii locuieste la el. Dar mama si celalat copil locuiesc de 3 ani cu chirie, gfara a fi ajutate cumva, iar el are impreuna cu mama 2 apartamente.
Acum , in faza de recurs, i se poate admite administrarea de probe? De ce nu le-a administrat la fond.? Normal ar fi recursul sa se respinga.
Se judeca pe vechiul sau noul cod civil ?
Răspuns la discuția raspundere patrimoniala
deci sa chem in garantie directorul si contabilul care sunt de fapt vinovati pentru neglijenta in serviciu?
acum 3 ani mi s-a dat un spor se 15%. Vine un control care spune ca de fapt trebuia sa mi se dea 10 %. Dar cel care a controlat, aprobase acum 3 ani acest spor. Acum mi se spune ca eu sa platesc greselile contabilei si directorului. Dansii poarta responsabilitatea prin fisa postului sa calculeze salarii sa aplice legislatia. Sa fie raspunzatori pana la capat. Neindeplinirea responsabilitatilor postului duce la consecintele adecvate.Eu stiu ca raspundere patrimoniala este atunci cand se poate retine, ca eu as fi făcut dovada neglijentei în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Deci nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile răspunderii patrimoniale prev.de art. 270 Codul Muncii.
Raspunderea patrimoniala are ca temei vinovăţia celui în cauză, întrucât angajarea răspunderii se face pentru prejudiciul suferit din culpa angajatorului, sau pentru pagubele produse angajatorului din vina salariaţilor şi în legătură cu munca lor. Pentru stabilirea răspunderii patrimoniale, caracterul ilicit al faptei se analizează în raport cu obligaţiile de serviciu, ce decurg din contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern. Un reper esenţial este, din acest punct de vedere, fişa postului. Unitatea trebuie să facă dovada sarcinilor de serviciu ale salariatului a căror neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare au cauzat prejudicii. Salariatul răspunde personal pentru fapta proprie.

Pentru antrenarea raspunderii patrimoniale impotriva salariatului trebuie ca salariatul sa se faca vinovat de o incalcare a atributiilor de serviciu ce a condus la prejudicierea angajatorului. Pentru a retine vinovatia salariatului trebuie deci analizata concret fapta si imprejurarile in care a fost savarsita in raport de atributiile de serviciu ale salariatului pentru a putea constata daca poate fi retinuta vreo culpa a salariatului in producerea pagubei.Raspunderea patrimoniala propriu-zisa se intemeiaza deci pe o fapta savarsita cu vinovatie.
La dosarul din instanta angajatorul nu a depus nici un document doveditor pana la al 2-lea termen.
Nu pot formula intampinare deoarece nu exista dovezi si probe. Ce pot face acum la acest termen?
Răspuns la discuția drepturi salariale necuvenite

Ce sanctiuni prevede legislatia pentru persoanele care se fac vinovate pentru modul greșit de a calcula aceste sporuri ? Respectiv contabilul si directorul daca au in fisa postului raspund sau nu pentru consecinte?
Cum nu au cunoscut legea prima data, nu mai sunt credibili in continuare. Cu atat mai mult cu cat au tupeul sa invinovateasca salariatii.
Cum ii pot actiona in instanta? Am primit o citatie pentru un proces in contencios , dar nu exista redactat reclamantul, nu am primit actiunea si citatia nu poarta urme care sa arate ca ar fi fost atasat ceva.
Deci pot da in judecata contabilul si directorul pentru ...neindeplinirea corecta a sarcinilor de servici..sau cum?
ce fel de actiune se introduce in instanta pentru constatarea valabilitatii unui act de vanzare-cumparare?
Ce se intampla cu un act de vanzare-cumparare care are dactilografiat un nume si poarta semnatura altei persoane?
Care sunt elementele obligatorii pentru identificarea corectitudinii unui act de vanzare-cumparare?
O declaratie corecta ce elemente are si cum se face?