avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Activitate AsociatiaNr1

Activitate AsociatiaNr1

Răspuns la discuția Contract firma salubrizare
Adriantot a scris:

Este ceva in contract care permite refacturarea la alt tarif pe o perioada anterioara?


Nu exista. In contract se specifica faptul ca modificarea contractului se face prin act aditional agreeat de ambele parti.

Răspuns la discuția Contract firma salubrizare
Actualizare.

Stie cineva ce raspuns sa dam societatii de salubritate in cazul in care a facturat diferenta de bani , fara ca sa existe un act aditional cu noul pret de 3,35 lei? Ma intereseaza mai ales aspectul juridic.

Va multumesc.
Răspuns la discuția Contract firma salubrizare
Multumesc pentru raspuns.

Intr-adevar suma nu este asa de mare, dar de ce sa platim retroactiv daca facturarea s-a facut la un pret ? Este o chestie de principiu si de legalitate, zic eu.

Si eu cred ca de acum inainte se va face facturarea la noul tarif, asta insemnand un nou contract. Nu se opune nimeni acestui nou tarif, dar sa fie totul legal.

Totusi ma interesa si o prevedere legala a problemei.

Va multumesc totusi pentru timpul acordat.
Buna ziua.

Asociatia noatra de proprietari a incheiat un contract in anul 2014 cu un S.R.L. privind ridicarea gunoiului menajer, S.R.L. care s-a desprins din primaria orasului. S-a incheiat un contract in care s-a stipulat ca prestatia este de 3 lei pe persoana pe luna, asa cum s-a stabilit prin Hotararea Consiliului Local. In ianuarie 2015 printr-o Hotarare a Consiliului Local s-a stabilit ca aceasta valoare este de 3,35 lei pe persoana. Insa firma de salubrizare a emis facturi pana in prezent cu valoarea de 3 lei pe persoana. Astzai firma de salubrizare a emis o factura de "reglare" prin care se factureaza diferenta dintre 3,35 lei si 3 lei pe perioada februarie 2015 - decembrie 2015.
Intrebare: Este legala acesta "reglare" sau administratorul asociatiei trebuie sa refuze la plata aceasta factura, chiar daca a luat la cunostinta (exista o adresa la asociatie) de existenta HCL in ianuarie 2015 ?
Va multumesc.

Acesta este urmtorul pas. Am dorit sa aflu mai multe informatii din mai multe surse. Va multumesc pentru raspunsuri.
In sfarsit! Deci s-a infiintat asociatia in mod ilegal! Pornim de la aceasta premisa. Nu am contestat aceasta procedura in termenul legal. Este greu sa cerem desfintarea acestei hotarari. Dar intrebarea urmatoare este: CE SANSE AVEM SA O DESFIINTAM? Si inca o intrebare: ce sanse au cei care au refuzat la plata datoriile "vechi" , cele ale asociatiei de locatari, atata timp cat asociatia de proprietari a fost infiintata ilegal, iar ei , de buna credinta, au platit datoriiile catre asociatia de proprietari, chiar daca aceasta a functionat ilegal?
Ultimele raspunsuri pe care le dau despre cat de minunat este sa faci parte dintr-o asociatie. As dori, daca se poate, sa posteze cine are un raspuns clar la problema mea si anume LEGALITATEA UNEI ASOCIATII INTINSE PE MAI MULT DE 1 CONDOMINIU !

1. Pana mai acum 2 ani nu s-a auzit mai nimic despre asociatie. La un moment dat a pornit scandalul cu datorii catre furnizorul de apa (intre timp s-a "predat" majoritatea blocurilor la compania de apa), achizitii fara licitatii, preme ilegale (s-a facut un audit din partea primariei dar numai pe o perioada de 1 an si numai a presedintelui in functie) si alte cele. Adunarile generale erau facute "pe branci", presedintele isi aducea oamenii lui, era un show total. Venea cate unul care chipurile era impotriva presedintelui, dar la final "era convins" de catre acesta ca la urmatorul mandat va face ce trebuie. Si ii "convingea" si pe ceilalti ! Din ciclul : "Cat de usor pot fi prostiti oamenii si cat de uitici sunt" !!!

2.

Chiar daca detineti contracte furnizare servicii utilitati-individuale,chiar daca nu mai doriti asociare,omiteti aspectul esential ca ati materializat actul personal de vointa si interesul de a va muta intr-un imobil de locuit la comun-unde exista dispozitii legale in vigoare care trebuesc respectate si aplicate.


Am mai spus si o repet. Sa vina orice institutie a statului si sa dea amenda tuturor celor care traiesc intr-un bloc pentru nereguli privind acoperisul, subsolul, casa scarii etc. De altfel asa spune si legea "...datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii AU OBLIGATIA sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune" Asta nu inseamna ca SUNTEM OBLIGATI SA FACEM PARTE DINTR-O ASOCIATIE. Am inteles treaba cu indiviziunea fortata, asa zice legea, asa facem. Isi dau acordul 50%+1 din proprietarii din CONDOMINIU sa se infiinteze asociatia? Asta e, nu sunt de acord, nu intru in asociatie dar trebuie sa platesc cota parte. Insa, atata timp cat Art. 2 spune ca : " In acest scop, proprietarii SE POT ASOCIA in asociatii de proprietari cu personalitate juridica" si nu "SUNT OBLIGATI SA SE ASOCIEZE", nimeni nu ma poate obliga sa infiintez o asociatie .

3.

In aprecierea dvs care este diferenta de administrare a unui imobil cu imobil format din 300 de apartamente sau a 5 imobile care insumeaza 300 de apartamente?


Foarte mare. Fiecare imobil are problemele lui. Si nu mai diminuati. Am spus peste 80 de blocuri nu 5. Numai sa treci in fiecare zi pe la fiecare bloc iti ia cateva ore bune. Dar sa zicem ca aceasta nu ar fi o problema. Dar la hotararile generale este marea problema. Una este sa se adune 20 de proprietari din 40, alta este sa se adune 1000 din 2000. Si de obicei nu se aduna. Sunt plecati, sunt la lucru, nu-i intereseaza etc. Se strang foarte putini. Si atunci cand se iau hotarari, de unde sa stie cutarescu ce locuieste la 20 de blocuri mai incolo ce probleme are blocul meu? Si chiar daca stie il doare undeva despre problemele blocului meu, el este interesat si va vota numai pentru blocul lui. Si nefiind decat foarte putini prezenti se iau niste decizii contrare interesului meu sau se fac matrapazlacuri! Sa ma duc in instanta ziceti, sa contest deciziile adunarii generale? Se fac cu cap, stati linistiti. Si pana se judeca deja invartelile s-au facut. Pierdere de timp si stress.

Si ca sa raspund concret la intrebarea dvs: Cu cat asociatia este mai mica, nu se invart sume mari, cu atat riscul sa se faca "magarii" este mai mi . In cazul in care se fac, sunt sanse mult mai mari sa poti indrepta acest lucru. Un mic exemplu: Sa zicem ca sunt 40 de apartamente. 21 sunt "de partea" administratorului, presedintelui si mai fac si ei un mic "biznis". Pai nu trebuie sa imparta si cu cei 21? De la ceilalti 19? Dar ce sa imparti daca sumele sunt mici? Asadar poti oricand sa "atragi" de partea celor 19 inca 2 si sa ii dai afara pe administrator si pe presedinte. La o asociatie de 2000 de oameni nu prea poti sa faci acest lucru, sumele ce se invart sunt mult mai mari, TENTATIA ESTE MULT MAI MARE!

4.

In aceasta varianta ,adaugand suspiciunile si interpretarile ldin partea proprietarilor,cine si cum apreciati ca vor fi executate reparatiile la partile comune imobil ?


Am mai spus cum vom proceda. Nu reusim, avem alte solutii. Ii amenintam pe cei care nu vor sa plateasca, ii umilim in public, la gazeta si multe multe altele. Nici asa, ne mutam!

5. Asta va durea pentru unii.
Sunt convins ca in Romania sunt asociatii unde totul este in ordine. Sunt convis ca in Romania mai sunt oameni onesti. Unii in functia de administrator, altii de presedinte de asociatie de proprietari. Sa nu uitam cenzorii.
Dar. Parerea mea (si subliniez parerea mea) este ca unii utilizatori de pe acest forum detin functiile mai sus enumerate si trag cu dintii de aceste asociatii, pentru ca de acolo isi iau salariile sau indemnizatiile. Parerea mea este ca daca aceste asociatii s-ar desfiinta ei n-ar mai avea unde sa lucreze si n-ar mai castiga. De aceea apara cu acesta indarjire aceste asociatii. Si o mai repet. Sunt si eu de acord cu ele, dar nu sunt pentru noi oamenii. Animalele au gasit o modalitate de a supravietui impreuna (uitati-va la albine care se si sacrifica pentru binele comun) noi insa n-am reusit si nu cred ca vom reusi.

Asadar. Va rog frumos. Vreau un raspuns avizat. Nu interpretari ale legii. Nu "practica". Nu incercari de a ma convinge cat de necesara esete o asociatie. Si cred ca am si expus motivele pentru care: ESTE LEGALA O ASOCIATIE DE PROPRIETARI INFIINTATA PE MAI MULT DE UN CONDOMINIU?
elga50 a scris:

Trebuie sa intelegeti principiul de baza al asocierii si cu asta cred, sper, ca am spus cam tot ce se poate pentru a va convinge sa faceti pasul, dar pe calea legala.
Deci, intr-un condominiu, proprietatile individuale sunt "prinse" intre ele si strabatute de proprietatea comuna care are caracter fortat si perpetuu.
Pentru gestionarea acestei proprietati comune in care fiecare are o cota-parte indiviza neindentificabila in spatiu si fara putinta de separare de a celorlalti, va trebuie reguli clare si legale. Acestea sunt cuprinse in Legea 230/2007 si in HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii. Si va trebuie asociere legala.
Ca persoane fizice nu sunteti tinute sa respectati nimic si oricand cineva dintre dv. poate iesi din rand si nu veti avea ce face.
Cum aveti contracte individuale pentru curentul la comun? Dar la pierderile de apa din reteaua blocului cum aveti contracte cu furnizorii? La apa aveti fiecare bransament pe care va sunt facturate personal consumurile de catre furnizori?


1. Avem fiecare contor de CURENT pe casa scarii si cand nu platim vine un nene si ni-l ia? AVEM !
2. Avem fiecare contor de GAZE pe casa scarii si cand nu platim vine un nene si ni-l ia? AVEM !
3.Avem fiecare REPARTITOR DE COSTURI la APA pe casa scarii si cand nu platim vine un nene si ni-l blindeaza? AVEM! Nu mai reiau vechea poveste cu diferentele de apa dintre bransament si repartitoare, n-avem ce face, au fost cazuri in instanta pentru refuzuri la plata de astfel de "diferente" facturate si asociatiile au pierdut. Contractele "generale" sunt standard, asociatia le-a semnat pe genunchi fara obiectii, asa ca diferentele se platesc fie ca vrei fie ca nu. Mai bine te duci singur in instanta si castigi [ link extern ] /

Nu ne trebuie asociere. Ne trebuie DISCIPLINA. Ne trebuie amenzi. Cat mai mari. Sa vina Primaria, DSP-ul si cine o mai fi. Nu este reparat acoperisul, sta sa cada si sa puna in pericol sanatatea proprietarilor si a trecatorilor ? AMENDA. Subsolul colcaie de sobolani, plin de materii f.... ce pun in primejdie structura de rezistenta a blocului si in principal oamenii din-prejur? AMENDA ! Cat mai mare 5000 lei, 10.000 lei. Pentru fiecare apartament in parte. Nu poate sa plateasca? Apartamentul la vanzare si afara din el. Poate vine altcineva care intelege ca trebuie sa puna cota parte pentru reparatii si altele. Ce ziceti de solutia aceasta? Cred ca este mai viabila decat aceea de a face obligatoriu parte dintr-o asociatie.

Dar gata ajunge. Am deviat foarte mult de la intrebarea mea. Stiam ca se va ajunge aici, unde cineva imi va explica cat de minunat este sa faci aprte dintr-o asociatie ! Ba mai mult este si OBLIGATORIU ! Daca este asa de minunat si de perfect, cum de multi oameni se plang de nereguli si de furtisaguri? Or fi oare toti nebuni???
elga50 a scris:

Daca iesiti, ca bloc, din asociatia-mama, cota-parte nu trebuie s-o mai achitati acolo deoarece iesiti atat cu proprietatile private, cat si cu cota-parte indiviza aferenta apartamentelor din bloc.
Nu exista cota-parte indiviza pe un ansamblu de blocuri deoarece intre blocuri nu exista proprietate comuna. Asadar fiecare bloc are propria sa proprietate comuna, distincta fata de celalte blocuri.


Stim asta insa multi proprietari nu vor aceasta cale. De ce? Pentru ca odata iesiti din asociatie se tem de repercursiuni din partea celor de acolo. Majoritatea au platile la zi (ma refer la cele de dupa infiintarea noii asociatii) insa multi contesta si nu vor sa plateasca vechile datorii (am explicat situatia). Nu stiu cata dreptate au dar este alegerea lor. Si se tem ca odata iesiti din asociatie cei de acolo le vor trimite dosare in instanta. La multe blocuri este aceasta situatie.


Acum, se pune problema ca, inainte de a face acest pas, sa identificati posibilitatea ca fiecare cheltuiala sa poata fi emisa pentru noua dv. asociatie. Asta presupune ca pentru utilitatile cu contor sa aveti contoare proprii de bransament pe bloc.
Va trebuie aceasta identificare pentru ca furnizorii trimit facturile acolo unde au fost facute contractele, adica la asociatia-mama.


Apa, curent, gaze - avem contracte individuale. La apa sunt aceleasi probleme cu difernetle de apometre si bransament etc nu mai reiau povestea, am ajuns la concluzia ca fiind monopol n-ai ce face, te supui. Asa e in Romania. Nu ca la celelalate utilitati ar fi altfel. La gunoi se poate face ceva la Primarie, nu cred ca este problema.



Ceea ce sugerati ca ati vrea sa faceti cu banii pe care actualmente ii dati asociatiei-mame este tot un fel de organizare, dar care, sa va spun drept, pe langa ca de-abia aceasta este o struto-camila nelegala, dar presupune si riscuri pe care nu le puteti prevedea in viitor.
Pentru intamplari eventuale, de exemplu se muta unul in bloc care nu vrea sa plateasca intretinere sau fonduri intr-un cont de banca privat pe motiv ca nu are incredere in persoanele care administreaza aceste conturi, n-aveti ce-i face. O asociatie legal infiintata il poate chema in instanta. Dv., ca persoane fizice, nu.


Dar exista unul ca asta in aproape fiecare bloc. Este ceva ciudat, parca este dat de la D-zeu. Numai asta sa fie problema si este OK. Macar sa facem treaba. Si daca el nu are incredere in persoanele din banca cum as avea eu incredere in oamenii de la Asociatie?


Si nu va ganditi in primul rand la costuri, ci la o imbunatatirea a administrarii, a convietuirii impreuna si a rezolvarii problemelor cu care va confruntati.


Sunt de acord in totalitate. Sunt de acord cu asocierea oamenilor pe principiul "Puterea celor multi". Dar nu se poate. Este ceva utopic. Daca cineva nu vrea sa se asocieze cu mine, daca nu imparte aceleasi idei, principii, convingeri cu mine, pot eu sa-l oblig sa o faca? Daca fac asta ne intoarcem la dictatura. Si nu "dictatura celor multi" ci dictatura "catorva" : administratorul si presedintele ;))

Nu ne mai dorim asociere. Este cel mai bine asa. Nu scandaluri, nu interese ascunse. De fapt cred ca cea mai mare problema este neincrederea. Nu ajungem la un consens? Asta e. Se darama blocul, cade acoperisul? Asta e, ne mutam la curte. Fara dureri de cap.

Nu infiintarea unei asociatii pe un singlur bloc este problema. Problema este ca se doreste \"desfiintarea\" actualei asociatii. De ce? Pentru niste matrapazlacuri. Ce cred ca s-au facut in mai multe orase. Sa vedem.
Actuala asociatie a fost \"creata\" pe scheletul fostei asociatii de locatari. Asociatie de locatari care a fost infiintata in 1996. Atunci cand exista \"incalzire la comun\". Si alte la comun. In fine ca sa nu plictisesc, treaba sta cam asa: Noua asociatie a preluat \"patrimoniul\" vechii asociatii (ca sa spun asa). Si cel mai important a preluat si creantele (datoriile) proprietarilor catre asociatie. Aceste datorii in marea lor parte sunt datorii la intretinere. Dar care datorii au fost \"facute\" pe vremea vechii asociatii si in special catre firma de distribuire a agentului termic si a apei potabile. Firma care a intrat in procedura de faliment. Insa datoriile s-au pastrat. Iar aceste datorii au venit \"in cascada\" . Multi bani s-au \"facut nevazuti\" prin contracte fictive de dezinsectie si reparatii fictive si etc. Insa datoriile au ramas. Culmea momentan nu exista datorii. Catre niciun furnizor de utilitati. Cine stie despre ce vorbesc stie \"ingineria\" .

Un audit este scump. Si anevoios. Si nu se poate sti ce se va intampla. Singura solutie este desfiintarea asociatiei. Cei care au vechile datorii sa se descurce. Multi dintre noi nu mai vrem sa continuam in acest fel.

Acum urmeaza partea cea mai grea. Stiu ca aici pe acest forum sunt utilizatori care detin o functie in cadrul unei asociatii sau care au legatura cu aceasta si care sunt sustinatori infocati ai acestor asociatii. Am mai pus intrebari in trecut si din raspunsurile primite am observat o \"directie\" de genul : \"Dar asociatiile sunt ceva bun\". Sunt de acord in totalitate. Numai ca nu sunt pentru noi. Datorita caracterului nostru infect. Datorita naturii noastre umane. De a insela. De a fura. Si atunci la ce bun? De ce sa platim niste bani aiurea doar ca sa avem asociatie? Ca sa imbuibam pe unul si pe altul? Ma uit la mine pe scara. De ani buni nu s-a mai facut nimic. Peretii scrijeliti, subsolul cu rahatul (ma scuzati) pana la gat, acoperisul sta sa cada. Vecinii? Nu sunt bani. \"Dar imi cade acoperisul in cap\" Raspuns : \"Nu sunt bani\". \"Dar s-a distrus fundatia blocului, ori ne afundam in apa ori la urmatorul cutremur mai mare ne prabusim\" Raspuns : \"Nu sunt bani\". Asociatia??? \"Nu vor vecinii\". Si atunci ce sa fac? Sa repar eu si sa-i execut silit pe vecini sa-mi dea banii? Pai nu imi dau in cap noaptea pe scari? Asa ca ori cu ori fara tot una este.

Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca sumele stranse din cota-parte ce o dam la asociatie pe un an de zile ne ajunge sa reparam si subsolul si acoperisul. Asa ca am hotarat impreuna cu vecinii sa depunem lunar sumele intr-un cont la banca (cu mai multi beneficiari sa nu care cumva sa ia vreunul banii) si la anul sa mergem in grup sa gasim o firma sau niste mesteri sa reparam blocul. Deja am ajuns la un consens fiecare sa isi faca curat in dreptul apartamentului si cu schimbul pe trepte si in fata blocului. Ca femeia de serviciu vine o data pe saptamana sa spele si sa faca curat. Cred si eu la 80 de blocuri.

Cam asta este.

A si uitasem. Daca acel judecator a judecat "stramb" nu exista o solutie sa "indreptam" ? Cum sa fi tu mai presus de lege? Cine iti da tie drepul sa interpretezi legea cand acesta stipuleaza in mod clar modul in care se infiinteaza asociatii?

Si am mai uitat ceva. Sa iesi dintr-o asociatie asa de mare nu este asa de usor. De ce? Pentru ca de iesit iesi dar cota parte tot trebuie sa o platesti. De ce? Datorita starii de indiviziune fortata. Esti "obligat" sa faci in continuare parte din asociatie pentru ca esti minoritar. S-a inteles? Daca restul vor trebuie sa vrei si tu.