Ultimele raspunsuri pe care le dau despre cat de minunat este sa faci parte dintr-o asociatie. As dori, daca se poate, sa posteze cine are un raspuns clar la problema mea si anume LEGALITATEA UNEI ASOCIATII INTINSE PE MAI MULT DE 1 CONDOMINIU !
1. Pana mai acum 2 ani nu s-a auzit mai nimic despre asociatie. La un moment dat a pornit scandalul cu datorii catre furnizorul de apa (intre timp s-a "predat" majoritatea blocurilor la compania de apa), achizitii fara licitatii, preme ilegale (s-a facut un audit din partea primariei dar numai pe o perioada de 1 an si numai a presedintelui in functie) si alte cele. Adunarile generale erau facute "pe branci", presedintele isi aducea oamenii lui, era un show total. Venea cate unul care chipurile era impotriva presedintelui, dar la final "era convins" de catre acesta ca la urmatorul mandat va face ce trebuie. Si ii "convingea" si pe ceilalti ! Din ciclul : "Cat de usor pot fi prostiti oamenii si cat de uitici sunt" !!!
2.
Chiar daca detineti contracte furnizare servicii utilitati-individuale,chiar daca nu mai doriti asociare,omiteti aspectul esential ca ati materializat actul personal de vointa si interesul de a va muta intr-un imobil de locuit la comun-unde exista dispozitii legale in vigoare care trebuesc respectate si aplicate.
Am mai spus si o repet. Sa vina orice institutie a statului si sa dea amenda tuturor celor care traiesc intr-un bloc pentru nereguli privind acoperisul, subsolul, casa scarii etc. De altfel asa spune si legea "...datorita starii de indiviziune fortata, proprietarii AU OBLIGATIA sa ia masuri cu privire la drepturile si obligatiile comune ce le revin tuturor asupra proprietatii comune" Asta nu inseamna ca SUNTEM OBLIGATI SA FACEM PARTE DINTR-O ASOCIATIE. Am inteles treaba cu indiviziunea fortata, asa zice legea, asa facem. Isi dau acordul 50%+1 din proprietarii din CONDOMINIU sa se infiinteze asociatia? Asta e, nu sunt de acord, nu intru in asociatie dar trebuie sa platesc cota parte. Insa, atata timp cat Art. 2 spune ca : " In acest scop, proprietarii SE POT ASOCIA in asociatii de proprietari cu personalitate juridica" si nu "SUNT OBLIGATI SA SE ASOCIEZE", nimeni nu ma poate obliga sa infiintez o asociatie .
3.
In aprecierea dvs care este diferenta de administrare a unui imobil cu imobil format din 300 de apartamente sau a 5 imobile care insumeaza 300 de apartamente?
Foarte mare. Fiecare imobil are problemele lui. Si nu mai diminuati. Am spus peste 80 de blocuri nu 5. Numai sa treci in fiecare zi pe la fiecare bloc iti ia cateva ore bune. Dar sa zicem ca aceasta nu ar fi o problema. Dar la hotararile generale este marea problema. Una este sa se adune 20 de proprietari din 40, alta este sa se adune 1000 din 2000. Si de obicei nu se aduna. Sunt plecati, sunt la lucru, nu-i intereseaza etc. Se strang foarte putini. Si atunci cand se iau hotarari, de unde sa stie cutarescu ce locuieste la 20 de blocuri mai incolo ce probleme are blocul meu? Si chiar daca stie il doare undeva despre problemele blocului meu, el este interesat si va vota numai pentru blocul lui. Si nefiind decat foarte putini prezenti se iau niste decizii contrare interesului meu sau se fac matrapazlacuri! Sa ma duc in instanta ziceti, sa contest deciziile adunarii generale? Se fac cu cap, stati linistiti. Si pana se judeca deja invartelile s-au facut. Pierdere de timp si stress.
Si ca sa raspund concret la intrebarea dvs: Cu cat asociatia este mai mica, nu se invart sume mari, cu atat riscul sa se faca "magarii" este mai mi . In cazul in care se fac, sunt sanse mult mai mari sa poti indrepta acest lucru. Un mic exemplu: Sa zicem ca sunt 40 de apartamente. 21 sunt "de partea" administratorului, presedintelui si mai fac si ei un mic "biznis". Pai nu trebuie sa imparta si cu cei 21? De la ceilalti 19? Dar ce sa imparti daca sumele sunt mici? Asadar poti oricand sa "atragi" de partea celor 19 inca 2 si sa ii dai afara pe administrator si pe presedinte. La o asociatie de 2000 de oameni nu prea poti sa faci acest lucru, sumele ce se invart sunt mult mai mari, TENTATIA ESTE MULT MAI MARE!
4.
In aceasta varianta ,adaugand suspiciunile si interpretarile ldin partea proprietarilor,cine si cum apreciati ca vor fi executate reparatiile la partile comune imobil ?
Am mai spus cum vom proceda. Nu reusim, avem alte solutii. Ii amenintam pe cei care nu vor sa plateasca, ii umilim in public, la gazeta si multe multe altele. Nici asa, ne mutam!
5. Asta va durea pentru unii.
Sunt convins ca in Romania sunt asociatii unde totul este in ordine. Sunt convis ca in Romania mai sunt oameni onesti. Unii in functia de administrator, altii de presedinte de asociatie de proprietari. Sa nu uitam cenzorii.
Dar. Parerea mea (si subliniez parerea mea) este ca unii utilizatori de pe acest forum detin functiile mai sus enumerate si trag cu dintii de aceste asociatii, pentru ca de acolo isi iau salariile sau indemnizatiile. Parerea mea este ca daca aceste asociatii s-ar desfiinta ei n-ar mai avea unde sa lucreze si n-ar mai castiga. De aceea apara cu acesta indarjire aceste asociatii. Si o mai repet. Sunt si eu de acord cu ele, dar nu sunt pentru noi oamenii. Animalele au gasit o modalitate de a supravietui impreuna (uitati-va la albine care se si sacrifica pentru binele comun) noi insa n-am reusit si nu cred ca vom reusi.
Asadar. Va rog frumos. Vreau un raspuns avizat. Nu interpretari ale legii. Nu "practica". Nu incercari de a ma convinge cat de necesara esete o asociatie. Si cred ca am si expus motivele pentru care: ESTE LEGALA O ASOCIATIE DE PROPRIETARI INFIINTATA PE MAI MULT DE UN CONDOMINIU?