avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Activitate Rogatio2005

Activitate Rogatio2005

Răspuns la discuția vanzare case
Fii mai clar! Daca te referi la taxe atunci vanzatorul plateste doar extrasul de Carte Funciara iar cumparatorul taxele notariale. Dar asta nu este o regula si nici nu e prevazuta expres undeva. Daca ei cad de acord atunci pot sa plateasca taxele si in cota egala.
A si B soti. In 1957 cumpara impreuna un imobil teren si casa cu act autentic. In 1962 A, sotul, este condamnat politic prin sentinta penala si se dispune confiscarea averii. Ulterior sotia B introduce actiune la instanta civila de contestare a procesului verbal de sechestru al organelor M.A.I.. Instanta admite in principiu si numai in parte contestatia si constata cota de 1/2 din imobil ca apartinand sotiei. Dispune expertizarea, lotizarea si iesirea din indiviziune intre sotia B si Sfatul Popular al localitatii unde se afla imobilul si hotaraste ca imobilul sa revina in lotul contestatarei iar Sfatul Popular primeste sulta de la sotie, sulta reprezentand contravaloarea cotei de 1/2 din imobil asa cum a reiesit in urma expertizei, astfel incat sotia B a ramas proprietara imobilului ca bun propriu.
In 1987 B decedeaza, sotul A decedand anterior ei, iar imobilul ramane prin certificat de mostenitor dupa B fiului celor doi C.
In 2001 in baza Lg 10/2001 C face cerere si cere sa fie despagubit pentru cota de 1/2 din imobil care-i fusese confiscata tatalui sau.
Cererea ii este respinsa prin Dispozitie a primarului motivandu-se ca cererea petentului nu se incadreaza in prevederile legii acesta fiind in prezent proprietar al imobilului.
Se recunoaste totusi ca initial a fost confiscat de catre stat, dar se motiveaza ca ulterior a fost rascumparat de catre autorul solicitantului conform sentintei civile.
Acum, dispozitia poate fi atacata in termen de 30 de zile de la comunicare la sectia civila a tribunalului.
Vreau sa stiu parerea cu privire la speta si mai vreau sa stiu impotriva cui se va face atacarea deciziei si ce capete de cerere ar trebui sa contina cererea de chemare in judecata si ce temei juridic ar trebui sa aiba.
Ma intereseaza ce act normativ reglementa activitatea notariala inainte de aparitia Legii nr.36/1995 si in mod special care era procedura dezbaterii succesorale atunci(renuntarea, acceptarea, neacceptarea in termenul de 6 luni prevazut de Codul Civil)