avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta interesanta pe Legea 10/2001R
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta interesanta pe Legea 10/2001R

A si B soti. In 1957 cumpara impreuna un imobil teren si casa cu act autentic. In 1962 A, sotul, este condamnat politic prin sentinta penala si se dispune confiscarea averii. Ulterior sotia B introduce actiune la instanta civila de contestare a procesului verbal de sechestru al organelor M.A.I.. Instanta admite in principiu si numai in parte contestatia si constata cota de 1/2 din imobil ca apartinand sotiei. Dispune expertizarea, lotizarea si iesirea din indiviziune intre sotia B si Sfatul Popular al localitatii unde se afla imobilul si hotaraste ca imobilul sa revina in lotul contestatarei iar Sfatul Popular primeste sulta de la sotie, sulta reprezentand contravaloarea cotei de 1/2 din imobil asa cum a reiesit in urma expertizei, astfel incat sotia B a ramas proprietara imobilului ca bun propriu.
In 1987 B decedeaza, sotul A decedand anterior ei, iar imobilul ramane prin certificat de mostenitor dupa B fiului celor doi C.
In 2001 in baza Lg 10/2001 C face cerere si cere sa fie despagubit pentru cota de 1/2 din imobil care-i fusese confiscata tatalui sau.
Cererea ii este respinsa prin Dispozitie a primarului motivandu-se ca cererea petentului nu se incadreaza in prevederile legii acesta fiind in prezent proprietar al imobilului.
Se recunoaste totusi ca initial a fost confiscat de catre stat, dar se motiveaza ca ulterior a fost rascumparat de catre autorul solicitantului conform sentintei civile.
Acum, dispozitia poate fi atacata in termen de 30 de zile de la comunicare la sectia civila a tribunalului.
Vreau sa stiu parerea cu privire la speta si mai vreau sa stiu impotriva cui se va face atacarea deciziei si ce capete de cerere ar trebui sa contina cererea de chemare in judecata si ce temei juridic ar trebui sa aiba.
Cel mai recent răspuns: madalyna , utilizator 15:50, 28 Martie 2006
Dispozitia primita este intemeiata,deoarece solicitarea facuta prin notificarea din 2001 nu face obiectul legii 10 care are ca scop retrocedarea catre fostii proprietari a imobilelor preluate abuziv ,din moment ce intreg imobilul este in propritearea solicitantului.
Parerea mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire indiviziune apepe apepe Se mosteneste un imobil compus din 2 cam, 1 antreu, 1 marchiza, total 38 mp. si teren mic cu 8 m deschidere la strada. 1/2 mosteneste A si 1/2 mostenitorii ... (vezi toată discuția)
Legea10/2001 andra23 andra23 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti cu urmatoarea speta pe legea 10/2001: In anul 2007(sep.) am primit o dispozitie a Primarului.care a ... (vezi toată discuția)
L.10/2001 sca baloisibaloi sca baloisibaloi Unic mostenitor cu certificat de mostenitor din anul 1982, plecat in strainatate din anul 2000. Nu formuleaza niciun fel de cerere de retrocedare a imobilelor ... (vezi toată discuția)