avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Activitate MIHAI POP

Activitate MIHAI POP

Răspuns la discuția Plangere scoala de soferi
Buna ziua,

Puteti face plangere la I.S.C.T.R. - Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier sau la A.R.R - Autoritatea Rutiera Romana.
ISCTR - este institutia care se ocupa de control (asa cum ii spune si numele), inclusiv de controlul scolilor de soferi si a instructorilor auto;
ARR - este institutia care se ocupa de autorizarea scolilor de soferi si a instructorilor auto.
Ambele institutii se afla in subordinea Ministerului Transporturilor.

O zi placuta.
La utilizarea tahografului digital nu exista obligatia de a printa zilnic rapoarte de activitate. Insa exista obligatia legala de a descarca datele de pe cardul soferilor la fiecare 28 de zile iar datele din aparatul tahograf al vehiculului se descarca la fiecare 90 de zile. A se vedea art.6 alin.3 din OG 37/2007.
Cu scuze pentru intarziere.
1. Pentru prima data, obligatia de a inregistra soferii in baza de date a ARR apare in Ord.MTCT 1892/2006 cu modificarile ulterioare in art.38 lit.x). Aceasta modificare a fost introdusa in actul normativ citat, prin Ord.1007/2010 la pct.18 a art.I (M.Of. 28/12.01.2011).
Ord.1892/2010 a fost abrogat si inlocuit de Ord.M.Tr.I. nr.980/2011 care prevede aceasta obligatie in art.134 lit.ag).
Motivul pentru care ARR intocmeste o baza de date cu soferii se gaseste in art.142 din Ord.980/2011.

2. Modelul formularului se gaseste in Decizia CE 230/2007 (modelul vechi). Aceasta decizie a fost completata prin Decizia CE 959/2009 in care se gaseste si modelul actual.

3.Cu privire la intrebarea suplimentara:
-a se vedea art.73 din OG 27/2011 care spune ca modelul si dimensiunile placutelor se vor stabili prin norme, de catre autoritatea competenta.
Din cate cunosc, norme cu privire la acest lucru nu au aparut inca. Insa va puteti interesa la RAR - Registrul Auto Roman, daca nu au aparut asemenea norme.
1. Indiferent de data obtinerii autorizatiei/licentei soferii trebuie sa fie inregistrati in baza de date on-line a ARR. Deasemenea daca soferului i s-a incheiat contractul de munca (nu mai lucreaza la firma) sau daca s-au mai angajat soferi la firma, aceste modificari trebuie inscrise in baza de date a ARR.
2. Indiferent cu ce fel de tahograf este dotat vehiculul (analogic sau digital) trebuie completat formularul privind activitatile zilnice ale soferului. Acest formular se completeaza numai in situatia in care cardul soferului nu a fost in aparatul tahograf mai mult timp. Pentru a motiva ce a facut soferul in acest timp se completeaza acest formular.
Răspuns la discuția adeverinta atestat
Buna ziua.
Nu se elibereaza (de catre ARR) niciun fel de adeverinta care sa tina loc de atestat pana la primirea originalului acestuia.
In normele legale care sanctioneaza aceste fapte sunt doua incadrari distincte. Prima incadrare se refera la faptul ca nu detineti atestat deloc (nu ati urmat cursurile si nu ati dat examenul pentru obtinerea acestuia), iar cea de-a doua este lipsa de la bordul vehiculului a atestatului. Deci pentru aceste fapte puteti fi sanctionat contraventional.
Achitarea a jumatate din minimul sanctiunii nu inseamna ca v-ati recunoscut vina sau ca nu puteti introduce plangerea contraventionala. Puteti depune plangerea contraventionala fara nicio problema.

Puteti face contestatie (ar fi chiar indicat). Au fost cazuri (suficient de multe) in care instanta a transformat sanctiunea in avertisment. Motivul prezentat de Dvs. nu este un caz de forta majora si nici de anulare a procesului verbal de contraventie. Insa daca depuneti in probatiune atestatul vechi al soferului (ar fi ideal sa existe) si dovada ca imediat dupa sanctiune l-ati trimis sa faca acele cursuri pentru obtinerea unui atestat nou, precum si daca din cazierul fiscal al firmei (cred ca din acest cazier rezulta sanctiunile contraventionale) rezulta ca firma nu a mai fost sanctionata contraventional pentru fapte asemanatoare, cred ca aveti sanse sa va fie transformata sanctiunea pecuniara in avertisment. Dealtfel, orice veti sustine in plangerea contraventionala este indicat ca aceste sustineri sa fie insotite de probe, chiar daca va probati buna intentie (faptul ca ati facut toate demersurile ca dupa ce ati fost sanctionat sa indreptati lucrurile).
Răspuns la discuția Plangere contraventionala
adrian _p a scris:

va multumesc pentru raspuns. pentru aprecierea termenului in care a fost depusa, se va lua in considerare data expedierii sau data sosirii la registratura?


Data expedierii (stampila cu data postei) trebuie sa fie in termenul de 15 zile de la data comunicarii procesului verbal de contraventie. (Art.104 C.Pr.Civ. "Actele de procedura trimise prin posta instantelor judecatoresti se socotesc indeplinite in termen daca au fost predate recomandat la oficiul postal inainte de implinirea lui").
Răspuns la discuția O amenda foarte mare!
Avand in vedere ca s-au constatat mai multe contraventii, sanse prea mari de castig (de anulare a procesului verbal de contraventie) nu prea sunt. Eventual de transformare a sanctiunii pecuniare in avertisment.
Un avocat va va putea ajuta in sensul in care, studiind procesul verbal de contraventie va observa daca acesta este incheiat in conformitate cu prevederile legale privind nulitatea absoluta. Deasemenea ajutorul unui specialist ar fi necesar pentru motivarea plangerii, avand in vedere, asa cum am mai spus, multitudinea de fapte contraventionale retinute in sarcina dvs.
Este recomandat sa achitati jumatate din minim in 48 de ore de la comunicarea procesului verbal. Daca se va anula procesul verbal sau daca amenda va fi transformata in avertisment va veti putea recupera banii. Insa daca veti pierde atunci macar nu veti achita intreaga suma, ramanand achitata suma initiala (jumatate din minim).
Achitarea a jumatate din minimul sanctiunii nu inseamna ca v-ati recunoscut vina sau ca nu puteti introduce plangerea contraventionala.
VA MULTUMESC pentru promptitudine.