Ce obligatii are o Asociatie de proprietari impuse de legislatia privitoare la colectarea selectiva a deseurilor din gospodariile proprietarilor/chiriasilor? Ce obligatii au proprietarii/chiriasii? Ce obligatii are Primaria sectorului conform legislatiei din acelasi domeniu? Multumesc!
As dori sa cumpar un autoturism rulat, marca Nissan, inmatriculat prima data in Romania (nou fiind) in 25.03.2010. Am studiat legislatia in domeniu, de la L 343/2006, OUG 50/2008 (cu Normele de aplicare), OUG 118/2010, L 9/2012, OUG 1/2012, OUG 9/2013 la Deciziile si Hotararile Curtii Europene de Justitie in materie, dar nu m-am putut lamuri daca, pentru acest autoturism pentru care, la prima inmatriculare nu s-a platit "taxa speciala" sau "taxa pe poluare pentru autovehicule" sau "taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule" va trebui sa platesc timbrul de mediu, in momentul in care, dupa cumparare va trebui sa il inmatriculez pe numele meu. Este lesne de inteles ca, acest "amanunt" este foarte important pentru mine in luarea deciziei de cumparare (si implicit in stabilirea pretului tranzactiei), pentru ca, dupa calculatorul online al timbrului de mediu de pe siteul ANAF acesta este estimat la 2800 euro. Poate cineva sa ma scoata din aceasta jungla legislativa? Va multumesc anticipat.
Care este procedura in cazul in care persoana imputernicita a ramas aceeasi, si-a schimbat adresa de email, iar certificatul a fost reiinoit cu o noua adresa? Practic am intrat intr-un cerc vicios pentru ca, nu pot descarca formularul 150 de pe ANAF pentru a-l completa si depune fizic alaturi de imputernicirea autentificata de notar la AFP Sector 6? Iar cei de la AFP nu vor accepta un formular 150 dat jos de pe net si completat dar fara numarul lor din sistem#-o
Buna ziua,
Am citit Directiva si Legea, am inteles ca garantia este minimum 2 ani, intrebarea mea este daca vanzatorul a inscris 12 luni in Certificatul de garantie pentru un laptop, (pe motiv ca este cumparat pe PFA) si acum, dupa ce acesta s-a stricat, ma trimite la reprezentanta din Romania a producatorului, iar acesta ma trimite inapoi la vanzator, pot eu sa ma intrept impotriva lor? Mai precis impotriva cui? Si as prefer alta cale decat un process civil, care ar dura atat cat laptopul va fi depasit tehnic:)
Multumesc foarte mult!
Imi puteti spune Regulamentu/Norma UE prin care este prevazuta garantia de 2 ani/ Este aceasta transpusa in legislatia romaneasca? Intentionez sa o caut si sa o citez in reclamatia pe care o voi depune la ANPC.
Ok, am incercat intai sa apelez la service-ul reprezentantei din Romania, (am sunat la Call Center-ul acestuia trecut in certificatul de garantie) iar acestia m-au trimis la vanzator!
Am intrat pe pagina de web a producatorului, (cea principala, nu cea din Romania) si am constatat ca, pentru acest produs, nu exista in tara service-uri agreate de acesta.
Apoi am incercat la un prieten care are un service neagreat dar nu m-a putut ajuta si care mi-a spus ca toata lumea stie ca in Romania nu sunt asigurate piese de schimb pentru acest tip de ultrabook si nu exista nici service-uri agreate, iar daca produsul nu iesea din garantie ar fi fost inlocuit. Mai precizez ca ultrabook-ul a fost cumparat pe (PFA) si din aceasta cauza a beneficiat numai de 12 luni garantie! Este corect?
Mai intreb: este normal (legal) ca pentru un produs care a costat circa 1000euro sa nu se asigure piese de schimb pe durata de viata a acestuia si sa fie necesar sa mergi intr-o alta tara pentru a-l repara?
Am cumparat in Romania un ultrabook care s-a defectat la 3 zile de cand a iesit din garantie. Nici vanzatorul si nici reprezentanta in Romania a producatorului,(totodata si unic importator) nu isi asuma asigurarea service-ului si a pieselor de schimb, si ma trimit de la unul la celalat. Cum trebuie sa actionez pentru rezolvarea acestei neplacute situatii?
Pentru a recupera datoriile acumulate prin neplata cheltuililor comune de intretinere, am actionat in instanta debitorul iar instanta , dupa ce a cerut expertiza contabila judiciara, ne-a acordat suma cuvenita (care contine evident si penalizarile legale). Paratul nu a facut recurs, dar nici nu a achitat debitul, fapt pentru care am investit cu titlu executoriu hotararea instantei si am demarat executarea sa silita printr-un B.E.J..
Pentru scurtarea procedurii, am dovedit executorului judecatoresc ca debitorul are in proprietate imobilul-apartament la bloc (la care sunt acumulate datoriile respective), prin extras de carte funciara eliberat de OCPI la cererea Asociatiei de Proprietari, si am cerut executorului scoaterea la licitatie a acestui imobil, astfel incat sa ne putem recupera ceea ce si instanta a recunoscut ca ni se cuvine. Mentionez alta masura asiguratorie: inainte de actiunea in instanta, Asociatia de Proprietari a instituit un privilegiu imobiliar pentru imobilul respectiv, datorita datoriilor inregistrate la plata cheltuielilor de intretinere.
Totusi, procedura de executare dureaza foarte mult si intrebarea este: pentru suma data de instanta si trimisa la executare se pot percepe penalitati de intarziere, pe perioada scursa de la decizia instantei pana la data platii efective a debitului? (precizez ca datoriile sunt din perioada 2008-2011, instanta ne-a acordat suma de circa 30.000 lei in octombrie 2012 iar executarea silita se va termina probabil prin toamna lui 2013!)
Multumesc!