laur50 a scris:
Totusi, procedura de executare dureaza foarte mult si intrebarea este: pentru suma data de instanta si trimisa la executare se pot percepe penalitati de intarziere, pe perioada scursa de la decizia instantei pana la data platii efective a debitului?
Da. Asociatia inainteaza executorului o cerere prin care solicita executarea silita anexand hptatrarea judecatoreasca investita cu titlu executor. In acea cerere soliciatati executorului ca, pe langa suma stabilita de instanta sa se plateasca asociatiei si o suma reprezentand "dobanda legala". Aceasta o calculati simplu avand ca baza intreaga suma stabilita de instanta la care aplicati "dobanda legala" a BNR de 5%/an.
La ultima cerere pe care am depus-o la executor am soliciatat dobanda legala pentru ultimii 3 ani. Acum 3 ani (ianuarie 2010) am introdus actiunea in instanta. In august 2012 am castigat in recurs. In ianuarie 2013 am obtinut decizia si-am investit-o. Am introdus cererea la executor solicitand si plata dobanzii legale pe care am calculat-o la intreaga suma datorat si pe o perioada de 3 ani. Executorul a intocmit formalitatile, a somat debitorul... Acesta a facut acum contestatie la executare pentru alte motive, specificand in aceasta contestatie ca este de acord cu suma calculata drept dobanda legala.