avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Activitate KinDreD

Activitate KinDreD

Buna ziua,

Vin in atentia dvs cu urmatoarea situatie: inca de cand m-am mutat am observat ca apt de dedesubt arata deplorabil (tamplarie aproape inexistenta, geamurile la balcon lipsa, balconul sta sa cada, etc. La scurt timp am inceput sa primim vizite neplacute - azi un gandac, peste 1 saptamana altul, peste 2 sapt inca unul...
Sa spunem ca vecina de dedesubt (etajul 8) nu este cea mai curata persoana...confruntandu-l pe administrator cu problema asta am aflat ca e o batrana cu probleme psihice care locuieste singura intr-o singura camera si mai este vizitata din cand in cand de copii. Acelasi administrator mi-a spus ca stie f bine situatia, iar vecinii de palier sunt de asemenea avertizati, si ca ar fi discutat cu rudele femeii, insa nu a putut solutiona nimic.
Problema e ca din cate observ eu nimic nu are efect. Pot sa dau cu orice solutie impotriva gandacilor si se intampla sa nu mai apara niciun gandac pt 1-2 sapt (probabil cat i se face curatenie) si apoi reapar. Am presupus ca or fi orificiile de prin casa, insa le-am astupat pe toate, acum singurele locuri ce cred ca ar mai putea reprezenta probleme sunt geamurile/usile care orice as face nu sunt etanse 100%.

Ce ma sfatuiti sa fac? eu nu o cunosc pe acea persoana, nu am indraznit sa merg la usa, insa se vede de departe ca acolo e sursa problemei, deci ce pasi trebuie urmati?
Răspuns la discuția Restante fost proprietar
In actuala asociatie, calculul este cu doua luni in urma - dar nu aceasta este problema. Pe existenta adeverinta este scris ca plata pentru intretinerea pe luna Septembrie (cu doua luni in urma) a fost achitata - un lucru normal. Dar tot in adeverinta scrie ca respectivul nu are absolut nici o alta obligatie, sau restanta fata de asociatie.

Eu nu ma refeream la intretinere - ok, aceasta nu are cum sa o calculeze (ar putea sa o estimeze, dar nu ar fi legal) - eu ma refeream la celelalte debite.

Pai cine, cum si de ce ar elibera un act fara a se asigura ca ca este precum inscris?!

Daca faci un astfel de lucru, il exonerezi pe respectivul si iei totul pe umerii tai.
Nu cred ca asa procedeaza un administrator ce isi cunoaste atributiile.
Răspuns la discuția Restante fost proprietar
Din pctul meu de vedere:
1. cumparatorii ar trebui ca inainte de cumparare sa se duca de manuta cu proprietarul la administrator si sa clarifice lucrurile.
2. administratorul ar trebui ca la eliberarea unei astfel de adeverinte sa verifice in persoana ce il intereseaza (apometre, repartitoare caldura, etc), apoi elibereaza adeverinta.

In cazul in care punctele 1 si 2 nu au fost respectate, se ajunge in cazul de fata - in speta - al meu.

Aici intervine contractul de vanzare-cumparare - in care scrie foarte clar, citez: "Cheltuielile aferente apartamentului consumate de vanzatori pana la data eliberarii vor fi suportate de acestia, data de la care intra in sarcina cumparatorilor"

Avand un asemenea paragraf in contract, eu cred ca este un lucru absolut normal sa ii dai in judecata daca refuza si sa ai castig de cauza.

Problema intervine, acum, cu adeverinta eliberata de administrator - dar asta va fi eventual un alt proces - intre fostii proprietari si asociatie.

Eu recunosc ca a fost o greseala ca nu am verificat, dar nu imi intra neaparat in atributie, atata timp cat respectivul are act oficial. Spre exemplu, a venit regularizare la Electrica pe perioada in care fostii au consumat - de aprox 400 RON - nici aceasta datorie nu vor sa o plateasca.

Deh ... asa e omu - s-a vazut cu o palarie de bani si uita de moralitate.

Domnule Florin - de mers pe incredere, se poate merge (sa zicem) luna de luna, cand vine tot omu' sa-si declare consumul. Domnule, dar cate apartamente sa vand intr-o zi ... intr-o luna?!

Sa fim seriosi, daca nici la un astfel de "eveniment" administratorul nu poate sa verifice inainte de a elibera un act - atunci da, aveti o vina si morala si legala pentru eliberarea adeverintei.

Din nou... parerea mea (nu dupa legea in vigoare).
Răspuns la discuția Restante fost proprietar
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si sfaturi.

Voi reveni cu rezolutia acestei probleme.
Răspuns la discuția Restante fost proprietar
mentionez ca in cvc este stipulata si urmatoarea clauza:

"Cheltuielile aferente apartamentului consumate de vânzători până la data eliberării vor fi suportate de aceştia, dată de la care trec în sarcina cumpărătorilor"

De asemenea, este specificat faptul ca data eliberarii coincide cu data primirii pretului (virament bancar) - adica 13.01.2011, si cu aceeasi data am adeverita de intrare in asociatia de proprietari (data la care am prezentat si indexul apometrelor).

Cunosc foarte bine adresa respectivului, este trecuta si in contract, pentru ca apt instrainat nu era adresa de domiciliu.

In cazul unui proces credeti ca as putea cere si daune- interese pe langa plata acestor restante?

Multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Restante fost proprietar
elga50 a scris:

....... dv. trebuia sa fi luat legatura cu administratorul si sa va fi interesat ce mai e de plata pentru aceasta perioada si cand apar aceste sume intre octombrie si noiembrie.....
.


Din nefericire nu m-am gandit sa fac asta, daca m-as fi gandit, probabil nu as mai adresa asemeneea intrebari; ce este de facut acum? Totusi respectivul consum este imputabil celui care l-a inregistrat, nu mie... in plus, este vorba de unele nereguli la citirea apometrelor- pe care fostul prop. nu le recunoaste-, iar administratorul a facut o regularizare inainte de venirea mea in asociatie.
Răspuns la discuția Restante fost proprietar
w_v_w_v a scris:

1 La ce data a fost cumparat apatmentul mai precis data incheierii la notar ?
2 La ce data a fost eliberata chitanta necesara la notar cum ca nu au datorii



1. 06.12.2010
2. 03.12.2010

In contractul de vanzare-cumparare, vanzatorii se declara pe proprie raspundere ca nu au datorii la intretinere sau orice alta datorie catre Asoc de Prop ce intra sub legea 230/2007.

Cred ca e suficient...sper cel putin...
Am achizitionat un apt recent si la prima intalnire cu administratorul am fost informat ca fostii proprietari au o "restanta" de 356 de m3 apa rece. Cel mai probabil, au dat indexul "din burta" si au mers asa tot timpul.
Per total, restanta pe luna Nov - care le apartine in totalitate - se ridica la 1550 RON.
Dupa multe discutii amiabile, accestia refuza inca plata pe motiv ca au adeverinta de la asociatia de prop cum ca nu au restante. Adeverinta a fost necesara la notariat pentru ctr de vanzare-cumparare si cel mai probabil ca au obtinut-o cu "hai ma nene".
Au venit si ei sa vorbeasca cu administratorul si acum aud lucruri diferite - ei spun ca nu platesc nimic, administratorul spune ca ii asteapta sa plateasca.
In cazul in care nu se va plati aceasta datorie si implicit nici cea pe Decembrie, care tot lor le apartine, am castig de cauza la un eventual proces?
Ma gandesc ca in baza declaratiei pe proprie raspundere cum ca se obliga sa nu lase imobilul cu restante - declaratie scrisa in ctr de vanzare-cumparare nu am cum sa pierd in instanta.

Ce ma sfatuiti?

Răspuns la discuția The notorious forfetar
Buna seara,

In primul rand, doresc sa imi cer scuze "publice" pentru multe greseli pe care le-am inclus in primul mesaj. Am primit mai multe raspunsuri si doresc sa le multumesc celor ce le-au dat. In ceea ce priveste litera legii, insa, am foarte multe lacune - dupa cum s-a si observat.
1 - Corect - nu am platit impozitul minim in 2009 pentru ca in respectivul an s-a infiintat.
2 - Activitatea trebuia suspendata, dar atata timp cat am vazut ca nu am de platit, m-am gandit sa o tin deschisa, ca nu se stie de unde sare iepurele - intr-o exprimare libera.
3 - Inainte de a-mi varsa furia pe stat, ar trebui intai sa ii cunosc legile, apoi sa sar de gatul lui.
Si probabil ca mai sunt puncte de adaugat, but I've made my point.

Cu toate acestea, insa, nu pot sa nu fiu iritat cand vad ca atunci cand un om vrea sa faca ceva, ii se da in cap...

In alta ordine de idei, eu tot nu inteleg urmatoarele:
"2. În situația în care nu mai depuneți nici o declarație firma va fi declarată de ANAF inactiva fiscala (HG 31/2003) și vi se va înscrie fapta în cazierul fiscal al firmei și al dvs." Special partea cu "dvs" - Eu persoana juridica, sau eu ca persoana fizica?
Iar urmatoarea, ce sa spun, mi-a adus un zambet launtric:
"3. Dacă nu veți plăti vi se va face executare silită, neavând bunuri executabile pe firma , se va deschide procedura de faliment de catre ANAF și statul se va închide cu datoria scoțându-va firma din lista datornicilor ca și insolvabila."
Sa inteleg ca daca nu platesc...statul pana la urma...inchide ochii?
Mi-ar veni foarte greu sa cred, avand in vedere in ce situatie ne aflam...

Inca o data, imi cer scuze pentru absoluta mea incultura in cea ce priveste legislatia...

@Bibike:
Mi s-a parut genial sfarsitul:
"Va doresc multa rabdare si noroc!" - apoi simpaticutul galben izbindu-se de perete :)) genial! =D>

Toate cele bune!
Buna seara,

Permiteti-mi sa va deranjez cu o problema legata de impozitul forfetar.

Numele meu este Alexandru Heffner si am deschis un s.r.l. in 07.2009.
La respectiva data, maretul nostru guvern, isi daduse seama de greseala si scosese forfetarul.
Din pacate, acesta a revenit in 01.2010.
Tin sa precizez ca nu am contabil - mi-am depus singur declaratiile 100 pe valoarea "0" din 3 in 3 luni.
Acum, de curand, m-a instiintat o doamna ca am de platit forfetarul (de la inceputul anului 2010).
La intrebarea de ce nu mi-a sosit nici o instiintare, mi-a spus pentru ca am depus D100 pe "0".
Nu inteleg cum permite sistemul, dar asta este o alta problema.

Momentan, motivul pentru care ma adresez dumneavoastra este urmatorul:
Dupa cum vad eu lucrurile, am 3 optiuni:
1 - platesc linistit (exclus)
2 - nu platesc
3 - dau in judecata statul

Punctele 2 si 3 - Motivul pentru care nu platesc este pentru ca firma nu a avut nici o activitate de la infiintare.
Inteleg ca forfetarul a fost introdus pentru a elimina evaziunea fiscala, dar atata timp cat nu am avut nici macar o activitate fiscala, cum se poate vorbi de evaziune?
Daca vindeam prin firma fie si un chibrit, intelegeam - am activitate, platesc. Dar nu am.
Ca cetatean al statului Roman, am dreptul, prin Constitutie, sa detin o firma, chit ca are activitate, ori nu.

Ma gandesc foarte serios sa uit pur si simplu ca am deschisa o firma, sa nu mai trec pe la administratie, sa nu platesc nimic si sa ii las sa o radieze (am inteles ca dupa 5 ani), dar ce ma tine treaz noaptea este - am aflat ca aceasta datorie "te urmareste" si ca persoana fizica - este adevarat?
Daca dansii doresc sa ma execute silit, pot executa silit persoana juridica - eu; din pacate pentru dansii, nu am nimic pe numele meu. O alta problema ar fi ca este s.r.l., iar din cate stiu, ar putea sa ma execute silit pentru aportul la capitalul social - insemnand 50% din 200RON - sau au si alte "pedepse"?

Daca m-as considera parte civila in proces cu statul, cam ce v-am scris mai sus ar fi argumentele:
- am dreptul sa detin o firma (cu sau fara activitate)
- nu am activitate, nu exista evaziune
- nu exista evaziune, nu platesc impozit


V-as ruga, daca se poate, sa imi raspundeti, astfel incat sa stiu cam ce este de facut.
Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

Cu stima,
Alexandru Heffner