avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Activitate luiza_tdr2010

Activitate luiza_tdr2010

Răspuns la discuția Pensie anticipata partiala
Mama este nascuta pe 4 februarie 1956.
Pana in 1994 a acumulat 22 de ani de munca.
Pe perioada 1994 si 2010 a fost pensionata pe caz de boala.
In 2010 s-au schimbat conditiile de incadrare si s-a considerat ca este apta de munca indiferent de afectiunile pe care le are.

O alta nelamurire a mea este daca perioada in care a beneficiat de pensie se poate considera in vreun fel vechime (din moment ce nu a avut drept de munca pe perioada asta, nici nu avea cum sa acumuleze un stagiu de cotizare m mare).

Multumesc!
Buna ziua,
Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine cu o situatie. Mama a implinit anul acesta 55 ani si are un stagiu de cotizare de 22 ani. Imi puteti spune va rog daca se poate pensiona anticipat?

Multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu niste informatii legate de conjunctura actuala in care o persoana mai poate beneficia de pensie pe caz de boala.
Mamei mele i s-a taiat de curand pensia, desi sufera de mai multe afectiuni . A fost pensionata grad II in intervalul 1999-2010 (cu 22 de ani de munca inainte); afectiunile incadrate: hepatita cronica, diabet zaharat, hipertensiune, glaucom, sindrom anxios-depresiv. In fiecare an a trecut de comisia de evaluare, chiar si in luna iulie 2010. In oct 2010 insa s-a format o comisie de reexaminare care i-a anulat acest drept; in urma contestatiei a refacut analizele care au iesit tot prost,#- insa nu i s-a aprobat contestatia.
Lunar mama este nevoita sa achizitioneze tratament de ca 300 ron (compensat fiind coasigurata la mine), tratament obligatoriu .
-S-a modificat ceva in legislatie cu privire la bolile care permit in momentul de fata incadrarea pentru pensie pe caz de boala?
-Daca (si asta ar fi un miracol) ar gasi ceva, la varsta (55) si starea ei de sanatate, pentru a lucra si va avea nevoie de adeverinta ca este apta de munca, medicul de familie poate elibera asa ceva in conditiile afectiunilor enumerate mai sus?

Multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti care sunt demersurile pt a o trece pe mama ca si coasigurat pe asigurarea mea de sanatate.
Mentionez ca nici tatal meu nu are venituri. (ca o paranteza, este posibil sa ii trec pe amandoi?)
Am domiciliul impreuna cu ei.
Ce presupune coasigurarea - se va retine mai mult la salariul meu, se deduce ceva la impozit, etc?
Venitul meu brut este de 3600 ron si auzisem ca peste 3000 ron deducerea ar fi 0 .
Daca de dedus nu mai pot deduce nimic, taxa la sanatate va creste cumva?

Multumesc!
Buna ziua,
Am si eu o dilema, poate ma puteti ajuta.
Mama mea a fost pensionata pe caz de boala Grad 2 din 1995 pana anul acesta cand Domnii de la Casa de Pensii au hotarat sa ii anuleze pensia pe motiv ca este apta de munca 8 ore pe zi.....lucru evident neadevarat date fiind diagnisticele si tratamentele intensive pe care le ia.
1) ce s-ar putea face pentru contestarea acestei decizii in afara de solicitarea "tip" la care inteleg ca se va raspunde prin Posta...cand..asta nu se stie...

2) este posibil sa se mai poata beneficia de indemnizatie de somaj daca se considera ca este apta de munca (din moment ce in 1995 s-a anulat acest drept din moment ce a intrat pe pensie)?

Multumesc!