avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Activitate bolba alina

Activitate bolba alina

Contractul de munca pe perioada determinata se poate incheia in situatiile prevazute in Codul Muncii la art.81, unde, la litera c) se mentioneaza " desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier".
Eu am avut o situatie similara, dar era pentru o saptamana, si la acel moment nu am avut alta varianta decat contractul de munca pe perioada determinata ( legea zilierilor nu imi permitea pentru postul avut sa ma folosesc de prevederile ei - bucatar la un eveniment culinar - asa ca ma facut contract pe perioada de o saptamana).

Oare nu se putea merge pe varianta de zilier?
Tocmai acest aspect imi este neclar. Cum pot sa stabilesc cu certitudine care ar fi numarul orelor respective? Asa cum am precizat in primul mesaj, as avea trei posibilitati:

- sa calculez drepturile salariale cuvenite fara sa consider ca ar fi existat ore de noapte, ore lucrate in conditii periculoase, etc...
sau
- sa consider ca aceeasi perioada cu un an in urma este relevanta si pentru luna pentru care am calculat drepturile
sau
- sa calculez o medie pe un an de zile pentru fiecare tip de situatie ( o medie a numarul de ore lucrate noapte, o medie a numarului de ore lucrate in conditii periculoase ), apoi sa pontez lunar acel numar de ore

Formularea sentintei fiind " drepturi de care ar fi beneficiat" , cred ca trebuie ipotetic sa intocmesc statele de plata ca si cum ar fi fost la serviciu.

Ma gandeam ca poate cineva a avut o situatie similara si imi spune cum a procedat.
Buna ziua,

Am urmatoarea speta : unui salariat s-a suspendat contractul de munca incepand cu 13.08.2013, iar instanta a anulat decizia de suspendare si ii acorda o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat pana la repunerea in drepturi.

Am de facut calcule pe fiecare luna in parte, pornind de la salarul de baza lunar.
Problema pe care o am este legata de o serie de sporuri la salar care sunt prevazute in ultimul act aditional.

Mai concret sporurile sunt :

- 25 % spor vechime din salarul de baza calculat corespunzator timpului efectiv lucrat in program normal de lucru
- 8% spor pentru conditii grele de munca din salarul de baza calculat corespunzator timpului efectiv lucrat
- 15% spor pentru conditii periculoase din salarul de baza calculat corespunzator timpului efectiv lucrat in aceste conditii
-25% spor ore noapte din salaul de baza aferent timpului efectiv lucrat intre orele 22.00 - 6.00
- 100% din salarul de baza spor pentru munca prestata in zilele nelucratoare si sarbatori legale pentru orele lucrate

Imi este clar ca trebuie sa tin cont de sporul de vechime de 25% si de sporul de 8% pentru conditii grele, care se refera la timpul efectiv lucrat.

Toate celelalte sporuri sunt conditionate de o situatie care poate ca s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost suspendat contractul. Dar cum pot eu sa cuantific acum orele de noapte la care ar fi avut dreptul sau orele lucrate in conditii periculoase? In situatia in care contractul nu ar fi fost suspendat, probabil ca ar fi avut si ore de noapte pe pontaj, si ore lucrate in zilele nelucratoare/sarbatori si timp lucrat in conditii periculoase.

Pot sa estimez aceste ore si sa acord aceste sporuri be baza pontajului unei luni similare cand a fost pontat? De exemplu, pentru luna septembrie 2013 sa consider ca ar fi fost o situatie similara cu cea din septembrie 2012? Sau ar trebui sa calculez o medie pe un an de zile la aceste ore, apoi sa consider ca luna de luna ar fi efectuat un anumit numar de ore de noapte, ore de stationare, ore lucrate in zilele de sarbatoare/nelucratoare, ore in conditii periculoase, sa aplic sporurile pentru acestea?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.


Răspuns la discuția Norma de venit IT eliminata
din pacate sediul social pentru un PFA este adresa din buletin. daca vrei sa iti modifici sediul social te duci si iti faci domiciliul in alt judet. nu este suficient, ca la firme, ca iti declari sediul social in alta parte. la un PFA sediul social = adresa de domiciliu din buletin. dar atentie, toate impozitele pe care la platesti ca persoana fizica pe baza de CNP ( impozit auto, cladiri, etc) se vor muta in judetul in care iti faci domiciliul.

spor la treaba.
Răspuns la discuția Norma de venit IT eliminata
asa este. experienta mea cu raspunsurile fiscului este destul de vasta ( peste 10 ani) si nu recomand la nimeni sa se culce pe o ureche in baza raspunsului dat de ei, sa caute si sa incerce sa obtina raspunsuri din mai multe surse. eu personal am primit un raspuns de la un director din finante care era 100 % gresit din start, din simplul motiv ca a plecat de la o prezumtie gresita ( care nici macar nu aparea in intrebare ).

toate cele bune si mult noroc.
Răspuns la discuția Norma de venit IT eliminata
in primul rand nu sunt de la fisc si in al doilea rand nu cred ca era cazul ca sa fiti asa de "teposi".

pentru grandanat: raspunsul meu viza o categorie de cititori de forum care se intrebau aceeasi intrebare mai de mult si nimeni nu le-a raspuns cu baza legala.

in al treilea rand, nu stiu cat de familiarizati sunteti cu raspunsurile de la fisc, dar toate raspunsurile solicitate de mine si primite se incheie cu fraza : " nu sunt opozabile tertilor", adica recunosc si ei ca sunt oameni si pot gresi.

toate cele bune in noul an.
Răspuns la discuția PFA Norma - a disparut CAEN
daca codul caen al tau nu mai apare la norma de venit, inseamna ca ai trecut pe sistem real de impozitare; trebuie sa iti depui o declaratie de venituri estimativa pentru anul 2011 ( cod 220), sa iti conduci evidenta contabila cu registrul de incasari si plati si registrul inventar, iar in anul 2012 sa depui declaratia finala pentru anul 2011 cu sumele reale din contabilitate.
succes.
Răspuns la discuția Norma de venit IT eliminata
din cate stiu eu normele de venit si stabilirea codurilor caen pentru care se aplica sunt la nivelul judetului; la cluj incepand cu 01.01.2011 activitatea de taximetri nu mai face obiectul impunerii pe norma de venit - vezi art. 49 alin 2 din codul fiscal, care spune:
"(2) Direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale au următoarele obligaţii:

- stabilirea nomenclatorului, conform Clasificării activităţilor din economia naţională - CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, cu modificările ulterioare, pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit;

- stabilirea nivelului normelor de venit;

- publicarea acestora, anual, în cursul trimestrului IV al anului anterior celui în care urmează a se aplica"

deci cred ca este destul de clar de ce in unele judete exista norma de venit pentru 6201 si in alte nu.
Răspuns la discuția Norma de venit IT eliminata
faptul ca are un contract de colaborare cu o firma pe 1 an cu suma fixa lunara nu inseamna ca are activitate dependenta. definitia activitatii dependente nu include cele de mai sus, ci se considera activitate dependenta o activitate desfasurata de un pfa care foloseste baza materiala a clientului ( de fapt lucreaza acolo), programul de lucru este cel dat de client obligatoriu, etc. . un pfa care face contabilitate acasa la ea pentru un client cu care are contract pe 1 an nu este activitate dependenta, de exemplu; trebuie citita definitia activitatii dependende si comparate situatiile de acolo cu cele ale pfa-ului respectiv; daca cel putin una din ele se aplica, sunt toate sansele ca acel pfa sa fie considerat dependent de organele de control. la un pfa dependent, indiferent ca este pesionar sau nu, la fel ca un contract de munca pentru un pensionar, se retin contributiile si se vireaza de angajator conform legii ( poate mai putin somajul, ca fiind pensionara nu mai poate fi dat in somaj, trebuie vazut exact).
Răspuns la discuția Norma de venit IT eliminata
eu am intrat pe site-ul de la finante cluj, unde la pozitia 103 de la normele de venit apare "Servicii de informatica: 5829, 6201, 6202, 6203, 6209, 6311, 6312" cu norma de venit pentru cluj-napoca de 32410 pe an. oricand o PFA care este pe sistem forfetar poate sa treaca prin optiune la sistem real, dar cel putin in judetul cluj a ramas ca implicit sistem forfetar.

sfatul meu ar fi ca daca pe PFA nu mai ai norma de vanit, sa-ti faci o SRL cu sistem de impozitare 3%, sa-ti pui o indemnizatie de administrator ( ca oricum ai de platit la pensii si la sanatate si daca esti PFA), si poate iese mai bine.