avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1256 soluții astăzi
Forum Activitate horiag

Activitate horiag

CCMNN 2011-2014 nu a fost aprobat deci nu poate fi invocat. Ajutorul la nastere poate fi platit, banuiesc, in urmatoarele situatii:
1. este prevazut in ccm (aplicabil pe perioada 2011-2012) incheiat intre reprezentatii sindicali sau ai salariatilor cu angajatorul
2. este prevazut in cim
3. este prevazut in regulamentul intern
4. angajatorul este de acord sa-l plateasca (in conditiile in care nu sunt indeplinite prevederile de la punctele 1, 2 si 3)
in cazul in care CCM pe 2011-2014 nu a fost aprobat, nu exista CCM incheiat la nivel de agent economic privat si nici in regulamentul intern sau CIM nu s-a stabilit nimic referitor la ajutorul acordat mamicilor la nastere, am urmatoarea intrebare:
angajatorul poate aproba (eventual prin decizie interna) ca in baza cererii inaintate de salariata care a nascu (dovedit cu copIe certificat de nastere), sa aprobe plata un ajutor la nastere cu respectarea prevederilor art.55 alin.4 lit. a din legea nr.571/2001 - Codul Fiscal care prevede:
"Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a ......., ajutoarele pentru naştere, ......"
va multumesc
Unitatea a suspendat contractul de munca al unui salariat in baza art.52(1) lit.c din codul muncii, depunand dosar de cercetare penala la politie. In aceasta perioada salariatul respectiv solicita eliberarea carnetului de munca invocand dreptul la munca si inposibilitatea de a se angaja in aceasta perioada la un alt angajator. Unitatea care ia suspendat contractul de munca este obligata sa-i restituie carnetul de munca? Daca da in ce conditii? Multumesc.