avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters170999

Activitate ContSters170999

Adam Grecu a scris:

Asa se intampla cand porniti ditamai hardughia de CT de bloc pentu a satisface numai prop. a 2-3 apt. La ce v-ati asteptat?

@elga50... cred ca trebuie sters si acest mesaj, avand in vedere ca la-ati sters pe cel postat de @oxigen. de fapt pentu dansul a fost acest mesaj!

La un bloc nou termoizolat(10cm) complet cu ferestre termopan triple cu nu stiu ce gaz intre ele pt o mai buna izolare termica..., cu instalatii, retele si CT ultimul racnet pt care am dat la niveul preturilor din Galati 1250euro/mp...M-am asteptata sa platesc iarna 3mil la intretinere nu vara(pt 2 camere)! Nu considerati ca asa era normal?
doar nu e vina mea ca investitorul tine pretul ridicat si nici nu inchiriaza apartamentele desi sta cu ele gata de aproape 2 ani...
Acum iti dai seama ca daca e din 1984 sunt multe lucruri scrise acolo care sunt de mult depasite si trebuiesc adaptate situatiei actuale dar, ceea ce te intereseaza pe tine s-ar putea sa gasesti aici trimis chiar de ultima hotarare a ANRSC prin Art. 35.

Aici o gasesti:

[ link extern ]
adriantot a scris:

Pentru ca hotararea ce o veti lua acum in ce priveste modul de repatizare a cheltuielilor cu agentul termic sa poata fi apliacta in situatia prezentata de dumneavoastra, dar si pe viitor in cazul unor schimbari, debransari individuale, ar trebui sa stabiliti o metodologie apropiata de cea a ANRSC-ului.
Un procent de 15-25% sa considerati ca se consuma prin trecerea conductelor calde prin apartamente si/sau spatii comune. Acest procent din totalul costurilor sa se repartizeze pe cota indiviza fiecarui apartament indiferent ca se incalzeste saunu, ca locuieste sau nu cineva acolo, ca si-a inchis sau nu unele calorifere...
Cealalta patre de 75-85% din costul total al agentului termic sa se repartizeze pe cota indiviza doar pentru apartamentele care consuma, care se incalzesc efectiv. Sigua acum, astazi, aceasta cota va fi suportata de toti dar in cazul debransarii unora sau a inchiderii robinetului la intrarea in apartament pentru ca pleaca proprietarul 2 ani din tara, acestia vor suporta numai costurile pentru consumul comun, asa cum am aratat (15-25% sau alt procent).


Nu cumva Art. 35 din "Norma tehnica de aplicare" se refera exact la situatia dn-lui si a mea(care am centrala termica de scara - pe gaz)? Eu sunt debransat asa cum spuneam pe alt topic. Citez articolul mai sus mentionat:
Art. 35. În cazul în care prepararea agentului termic şi a apei calde se realizează local cu
centrale termice de scara sau de imobil, cantitatea de combustibil utilizată pentru diversele activităţi
se stabileşte conform Hotărârii 20/1984 a Ministerului Petrolului, pentru aprobarea Normelor privind
elementele şi criteriile de defalcare a cheltuielilor aferente consumurilor de gaze naturale măsurate
prin contor comun, publicat în Buletinul Oficial din 17 iulie 1984.

Concluzia mea: In el nu se spune absolut nimic de vreo cota comuna.
grandanat a scris:

Normal ca e injust. Va recomand sa platiti exact ce trebuie sa platiti si nu dupa aberatiile constructorului. Daca va dori si alte plati sa va dea in judecata.

Totusi, cu sau fara constructor sunteti organizati intr-o asociatie de proprietari nu ? Nu aveti un presedinte care sa aiba grija ca sa se respecte legea ? Si cine e administrator?

Si cu ce ma ajuta daca imi estimez eu costurile, platesc cat consider si raman cu datorii si penalitati pe foile de intretinere? Preseditnte este sotia investitorului(constructorului) iar administratoar este o doamna adusa de ea. Nu ne-au interesat problemele organizatorice pana sa apara atatea discutii. Nu s-a ales/semnat...votat nimic.
elga50 a scris:


Acum am vazut si observ ceva de groaza!:stunned:
Cum adica, spuneti dv::
......eu am de plata vreo 35-40% din valoarea facturii de gaz pt centrala de scara.....
. Pai de ce platiti numai dv. tot acest procent? Acesta este in cel mai rau caz procentul de gaz "la comun" deci il plateste toata lumea impartit pe cota-parte indiviza, restul in functie de consum.
Cred ca la dv. este o problema la aplicarea legala a impartirii cheltuielilor!

Pai consumul inregistrat de repartitoarele mele si ale celuilalt vecin care a locuit iarna trecuta in bloc reprezenta peste 70% din consumul pe toata scara. Si aveam consumuri aproximativ egale. Si cum consumul comun anul trecut era tinut fortat de constructor la 0%...noua ne revenea cate 35-40% din fiecare factura de gaz venita lunar.
Suntem o asociatie de 7 proprietari pe scara(locuim doar 3) si 8 apartin de constructor care avand majoritate hotaraste fix cum vrea el. Si da vina pe TECHEM firma care are puse toate repartitoarele si imparte procentual costurile.
Dar ceea ce ma dispera e ca anul trecut a fost cota comuna 0...sa plateasca el cat mai putin. Iar anul asta cand toti 3 care vom locui iarna asta in bloc ne-am montat centrala proprie vine prin administrator si spune ca in baza normelor de anul asta tre sa platim 30-50% din factura de gaz. Gaz care e consumat doar de el sa nu ii inghete peretii si sa se deterioreze apartamentele nevandute (intrucat tine el de pret). E Corect? Eu zic ca e foarte injust...
elga50 a scris:

Este enorm ca cineva sa plateasca 1.200 lei / luna. Deci e o problema de rezolvat cu dezvoltatorul. Se poate face un inventar al sistemul de incalzire pe scara din care sa rezulte ce aveti de plata pentru ca exista spatii comune incalzite, dar si tevi verticale care va trec prin apartament si care sunt incalzite de la sistemul centralizat al blocului.

Este enorm dar a trebuit sa platesc.
1. Nu exista nici un spatiu comun incalzit(sau macar prin care sa treaca vreo teava de caldura)
2.Exista o camera a centralei in care au fost izolate termic absolut toate tevile pana la coloanele care pleaca pe verticala.(oricum e vorba de cateva tevi de maxim 3-5m).
Explicatia a fost ca centrala e dimensionata pentru a incalzi 15 apartamente si se incalzesc doar 2 (si inca 2 se incalzesc partial).
3.Fiecare apartament locuit sau nu are repartitoare pe calorifere si din raportul lor reiesea ca eu am de plata vreo 35-40% din valoarea facturii de gaz pt centrala de scara.
4. Oricum m-am vazut nevoit sa ma debrasez si acum dupa cum v-am spus mai sus am alta problema.
5. Deci daca imi puteti spune in baza carei legi sunt OBLIGAT sa platesc ceva comun cand eu m-am rupt de centrala de scara...v-as ramane indatorat.
@elga50
In baza carei legi/hotarari?
Anul trecut cand eram bransat si plateam 12mil/luna la 2 camere si ceream sa plateasca constructorul pt apartamentele nevandute un procente 30-50% din facturile de gaz mi se spunea ca nu e lege care sa il oblige. Acum cand am investit alte 2000 euro pt a scapa de problemele alea ma vad obligat eu sa platesc. Pe ce BAZA LEGALA?
Merci pt promptitudinea raspunsurilor!
adriantot a scris:

@Oxigen,
Aveti dreptate. Sistemul centralizat inseamna reteaua de termoficare a orasului si nu centrala de bloc sau de scara. Acele norme nu se aplica la dv. Dar trebuie sa vedeti ce clauze contractuale aveti dv cu asociatia si constructorul referitor la furnizarea agentului termic si in ce conditii puteti renunta la agentul termic furnizat de centrala de bloc.

Am obtinut de la ei o hartie semnata si stampilata prin care sunt de acord cu debransarea mea. Atat constructorul cat si asociatia de locatari au semnat si stampilat. Problema mea este ca administratorul sustine acum ca in baza hotararii de mai sus va trebui sa platesc acele 30-50% din valoarea facturii de gaz al centralei de scara.
Multumesc pt raspunsul de mai sus!
Administratorul sustine ca in baza "Normelor tehnice de aplicare a Ordinului Presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010" trebuie sa platesc intre 30% si 50% din valoarea facturii pentru încălzire dar,....
Eu stau intr-un bloc nou care are centrala termica de scara(pe gaz). Datorita unor facturi de 9-12mil/luna in iarna trecuta(justificate de constructor prin 4 apartamente incalzite din totalul de 15 ale scarii) m-am debransat vara asta si am investit 2000 euro intr-o centrala termica de apartament.
Citez din norma:
"Prevederile prezentei Norme – tehnice se aplică în condominiile care sunt
alimentate cu energie termică în sistem centralizat"- sistem centralizat inseamna centrala de cartier deci eu cu centrala de scara nu sunt in categoria asta.Corect?